Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/komkommers_cucumis_sativus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 januari 2021

’t Is weer komkommertijd!

Lente, tijd voor frisse slaatjes met gezonde en caloriearme groentjes. Komkommer mag er niet in ontbreken. Flandria-komkommers zijn bijna het hele jaar door beschikbaar, met uitzondering van de maand december. De maanden mei tot augustus zijn piekmaanden voor de productie met de voordeligste prijzen.

Een lange geschiedenis
De komkommer maakt deel uit van de Cucurbitaceae familie, een groot geslacht van vruchtgroenten waar ook pompoen, meloen, courgette en augurk toe behoren. De komkommer heeft een lange geschiedenis. Zo'n 3000 jaar geleden stonden komkommers al op het menu bij de Egyptenaren. Algemeen wordt aangenomen dat de komkommer uit Azië afkomstig is en via Griekenland (600 voor Christus) in de 16e eeuw West-Europa bereikte. Het duurde nog tot de 17e eeuw voordat de komkommer in onze contreien werd verbouwd.

De stamouder van de huidige komkommer zou Cucumis hardwickii zijn, die in India voorkomt en kleine bittere vruchten heeft. De bittere eigenschap is lang in de komkommer aanwezig gebleven, maar tegenwoordig zijn de rassen voor de beroepsteelt allemaal bittervrij. Zoals de tomaten worden deze warmteminnende planten enkel in serres gekweekt.

De komkommer, een eenjarige plant, behoort tot de soort Cucumis sativus, uit hetzelfde geslacht als de meloen en dezelfde familie als de courgette. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommers uit groeien.

Strenge kwaliteitseisen
Komkommers van de variëteiten (cultivars) afgeleid van ‘Cucumis sativus’ worden per stuk aangeboden. De meest bekende komkommer is deze met de egaal donkergroene, gladde schil. De knapperigheid en rechte vorm getuigen van de strenge kwaliteitseisen waaraan deze groente moet voldoen om in de smaak te vallen bij de teler, veiling én consument.

komkommers van flandria voldoen aan vele eisen

Flandria-komkommers beantwoorden aan strenge kwaliteitseisen:

  • Zeer goede kwaliteit;
  • Mooie donkergroene, glanzende kleur over de gehele oppervlakte;
  • Goed gevormd met goede verhouding lengte/breedte;
  • Recht en regelmatig van vorm;
  • Uniforme, goede presentatie;
  • Zijn vers, stevig en onbeschadigd;
  • Zijn zuiver afgesneden met een stevig, kort steeltje;

Sortering en verpakking
De sortering gebeurt op basis van stukgewicht, vruchtlengte en type.
Volgens het gewicht (in gr) wordt de klassieke komkommer ingedeeld in klasses.

In Flandria Specialty Street zitten ook kleine komkommers die de naam Donna dragen.
Donna Cocktail is het cocktailkomkommertje met stukgewicht tussen 40 tot 100 g.
Donna Mini weegt tussen 100 tot 200 g.
Donna Midi, de mediumkomkommer, weegt tussen 150 tot 250 g.
De kwaliteitsnormen en de aanvoerperiode zijn dezelfde als van de traditionele Flandria-komkommers.

Gevoelig voor ethyleen
Bewaar komkommers op een frisse plaats vooraleer u ze in het groenterayon uitstalt. Ideaal is een temperatuur tussen 10 en 12 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 90 tot 95%. Dek ze af om het uitdrogen tegen te gaan. Presenteer komkommers bij voorkeur in de originele verpakking. Daardoor moet het product minder gemanipuleerd worden en is er minder kans op beschadiging. Komkommers zijn gevoelig voor uitdrogen, slap worden en geelverkleuring. Stal ze nooit uit in de zon of op een warme plaats.

Komkommers zijn zeer gevoelig voor ethyleen. Tomaten, appels en tropisch fruit geven ethyleen af. Etaleer komkommers niet in de onmiddellijke omgeving van deze groenten en vruchten, want dan slaan ze geel uit.

Echte slankmaker
Deze pittige groente is een gezond en caloriearm tussendoortje. Met amper 8 kcal per 100 g behoort hij tot de meest caloriearme groenten. Dit én de grote hoeveelheid water maakt de komkommer tot een echte slankmaker. De groente bevat ook veel vezels en vitamine C.

Voedingswaarde uitgedrukt per 100 gram product *

Energetische waarde : 33 Kj / 8kcal
Vitamine B1 : 0,03 mg
Vitamine B2 : 0,01 mg
Vitamine C : 10 mg
Kalium : 124 mg
Calcium : 14 mg
Fosfor : 24 mg
Ijzer : 0,2 mg
Vezels : 0,3 g
Water : 94 g

* Bron: Nubel


Komkommers in de kas

Van salade tot sapje
Komkommer is een uitstekend ingrediënt in verse salades of als hapje, geschild en in fijne schijfjes en geserveerd met een vinaigrette of met yoghurt. Als broodbeleg combineert het verrassend fris met tomaat, avocado, basilicum of peterselie.

De vele andere mogelijkheden van deze gezonde groente in de keuken nodigen uit om te experimenteren met kleuren en smaken. Komkommer leent zich goed om te stoven of te bakken in de pan, gemengd met een zachte kruidenkaas of in combinatie met vis. Warme borrelhapjes met komkommer en kaassaus zijn overheerlijk. En, natuurlijk kun je er een smakelijke komkommersoep mee bereiden.

Als gezonde dorstlesser en caloriearme tussendoortje is komkommer op warme lentedagen niet te versmaden.

Na aankoop komkommer niet in de koelkast bewaren, wel op een koele plaats bij 10 tot 16°C. Stevige komkommers zijn een week houdbaar.

#2497