Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/komkommer_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 29 november 2020

Komkommers aan tafel

Meestal worden komkommers rauw opgediend als partysnack, in salades of gewoon als lekker broodbeleg met wat platte kaas of Bulgaarse yoghurt met een toefje knoflook. Dan heb je direct een zelfbereide tzatziki bij de hand en is dat vakantiegevoel absoluut niet meer veraf.

Toch is deze vruchtgroente ook uitstekend geschikt om te roerbakken, te wokken of te stoven. Een komkommer koken is dan weer een optie die niet aangeraden wordt.
En als de zomerse dorst toeslaat dan is een smoothie op basis van komkommer, venkel en knolselder echt een verfrissende en gezonde oase, die ook het jonge volkje zal aanspreken.
De zaadjes van de komkommer maken de groente voor sommige mensen moeilijk verteerbaar: de zaadlijsten verwijderen, is dan een handige en snelle oplossing.

Zout strooien op de komkommer om het vocht te onttrekken, is weinig zinvol. Met het vocht verdwijnen ook de voedingsstoffen en dat is dan weer zonde voor onze gezondheid...

Torentjes van komkommer, tomaat en geitenkaas 

Torentjes van komkommer, tomaat en geitenkaas 

Klaar in 5 minuten

Bereiding
Snijd één derde van een komkommer en twee middelgrote tomaten in plakjes. Snijd een hard geitenkaasje in vijf plakjes. Leg een plakje komkommer op een plakje tomaat en daarbovenop een plakje geitenkaas. Dek dit weer af met eerst een plakje tomaat en dan een plakje komkommer. Maak op die manier vijf torentjes. Leg ze op een bord kruid met peper, zout en oregano. Overgiet met een 1 eetlepel lightdressing.

Tzatziki met komkommer en lollo rossa

Tzatziki met komkommer en lollo rossa

Ingrediënten voor 1 persoon
1/3 komkommer
½ krop lollo rossa
100 g magere verse kaas
1 teentje knoflook
1 koffielepel olijfolie
enkele verse blaadjes munt
peper en zout

Bereiding
Rasp de komkommer met schil en al. Meng de verse kaas met het geperste knoflookteentje, de olijfolie en peper. Roer er de komkommer onder. Spoel de lollo rossa, draai de blaadjes droog en snijd ze in stukken. Leg de tzatziki in het midden van een groot bord en schik er de slablaadjes omheen. Bestrooi met gesnipperde muntblaadjes.

Gevulde komkommerstukjes met zalm

Gevulde komkommerstukjes met zalm 

Nodig voor 1 of 2 personen: de helft of één derde van een komkommer, 1 blikje zalm van 100 g, 60 g magere verse kaas, 1 koffielepel tomatenpuree, peper, zout en een snuifje paprika, zwarte olijven.

Bereiding
Snijd het stuk komkommer in de lengte doormidden. Snijd elke helft in stukjes van 6 cm en hol elk stukje ruim uit. Laat de zalm uitlekken en verwijder het vel en de graten. Meng de vis met de verse kaas, de tomatenpuree, peper, zout en paprika tot een glad mengsel. Vul de uitgeholde komkommerstukjes met dit mengsel en versier elk stukje met een olijf.

#3004

Bron: Flandria