Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/koken_in_thema_van_week_van_het_bos

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 18 april 2021

Koken in thema van week van het bos

Meer dan ooit hebben we nood aan een dagelijkse portie natuur. Een wandeling in het bos houdt ons lichaam en geest in evenwicht. De natuur heeft een helende werking en bevrijdt ons even van alle stress. Het decor wisselt volgens seizoen en heeft altijd iets anders te bieden: zingende vogels, geurende planten, vallende bladeren met hun prachtige kleuren en paddenstoelen die onverwachts opduiken, mysterieuze lichtstralen en mistige taferelen. Elementen die in schril contrast staan met het drukke en gejaagde stadsleven. Een wandeling in het bos is 100% ontspannen en genieten. Een reden temeer om zorg te dragen voor de natuur die ons nog rest!
Van 11 tot 18 oktober is het week van het bos en kan je samen met de kinderen, deelnemen aan tal van activiteiten.

Week van het bos

De lucht in het bos is zuiverder dan in de stad en van al die verse zuurstof en beweging, krijg je beslist honger. Na een stevige wandeling in de natuur mogen we onszelf verwennen met een lekkere maaltijd. En om in het thema van het bos te blijven, wil ik jullie graag laten proeven van een heerlijke risotto met boschampignons.

Boschampignons zijn kleine smaakbommetjes, zijn bijzonder voedzaam en bevatten bovendien weinig calorieën. De familie van de zwammen is enorm veelzijdig: cantharellen, eekhoorntjesboord, beukzwam, fluweelpootjes maar ook nog andere soorten kan je vinden in de meeste supermarkten.

Als je zelf boschampignons gaat plukken op plaatsen waar het toegestaan is, moet je steeds opletten want soms zijn de eetbare moeilijk te onderscheiden van de niet eetbare zwammen. Sommige soorten zijn heel giftig!


Boschampignons

Recept: Risotto met venkel en boschampignons

Risotto bereiden vraagt normaal gezien wat tijd maar met dit recept kan je op een eenvoudige manier en binnen een beperkte tijd een heerlijke risotto bereiden.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

Risotto met venkel en boschampignons1 kop risottorijst
1 bakje gemengde boschampignons
1 kleine venkel
gerookte zalm
30 gram Grana Padano of parmezaan (Grana Padano heeft een iets zachtere smaak dan parmezaan).
water
witte wijn
bouillon (blokje of poeder)
1 teentje knoflook
1 laurierblad
peper en zout
olijfolie

Hoe maak je het klaar?

  1. Reinig de venkel, snijd hem in 2 helften en verwijder de harde binnenkern. Snij de knol vervolgens in heel dunne plakjes.
  2. Verhit wat olijfolie in een wok. Stoof hierin de look al roerend maar laat hem niet verkleuren. Voeg de risottorijst toe. Roer om en laat de korrels kort bakken tot ze glazig worden.
  3. Overgiet de rijst met 2 koppen water en een halve kop witte wijn. Voeg de bouillon en het laurierblad toe en roer goed om. 
  4. Zet het deksel op de pan en laat de rijst op een zacht vuur garen.
  5. Reinig intussen de boschampignons (zonder water) en bak ze kort in wat olijfolie. Voeg geen zout toe want dat onttrekt het vocht uit de paddenstoelen. 
  6. Als de rijstkorrels al het vocht hebben opgenomen mag je alles omroeren.
  7. Rasp de kaas en meng hem onder de rijst. Voeg ook de boschampignons toe.
  8. Breng op smaak met peper en zout en snipper er wat gerookte zalm doorheen. 

Tip: sap van een halve citroen toevoegen tijdens het garen, kan extra pit aan het gerecht geven.

#5797

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies