Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/koi_kopen_vervoeren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 27 november 2021

Koi vangen, vervoeren of inspecteren: koop het juiste materiaal

Welk materiaal is goed om een koi te vangen, te vervoeren of te inspecteren?
Schaf hiervoor de juiste materialen aan.

Welk materiaal is goed om een koi te vangen?
In de handel zijn speciale materialen te koop om koi te vangen en te transporteren.

  • Japans schepnet
  • Mouwnet
  • Meetbak
  • Blauw inspectievat
  • Grote en stevige plastiek zakken

Materiaal om koi te vangen.

Japans schepnet.

Er is één goede manier om een koi te vangen in de vijver en dat is met een Japans schepnet. Deze netten zijn speciaal ontworden om koi te vangen. Ze zijn ondiep en hebben een voldoende diameter. De koi heeft zo minder kans zich te beschadigen aan de randen van het schepnet. De meeste fouten gebeuren juist doordat de koi in een te klein schepnet wordt gevangen. In deze speciale ondiepe schepnetten kunnen de koi ook niet verstrikt geraken waardoor de stress ook minimaal is.


Dit is een goed schepnet.

Deze Japanse schepnetten zijn voldoende sterk gemaakt voor de zwaardere koi exemplaren. We moeten wel onthouden dat deze netten niet gemaakt zijn om de koi te transporteren. Ze zijn enkel bedoeld om de koi in de vijver te vangen. Deze netten zijn daarvoor te ondiep, waardoor de koi er vlug kan uitwippen. De meest gebruikte diameters zijn 50, 60 en 70 cm.

Deze speciale Japanse schepnetten zijn ook voorzien van lange stelen, soms tot 3 m. Zo kan men op een rustige manier de koi vangen zonder rond de vijver te moeten lopen.

Koi transport in een mouwnet.

 een mouwnet.
Dit is een soort kous. Een mouwnet is geschikt om te koi te transporteren over een korte afstand. Mouwnetten zijn smal van diameter en vrij lang. Je hebt verschillende maten, van klein tot groot. De meest courante maat is 25 cm breed en 100 cm lang. Een mouwnet is aan beide kanten open met aan één kant een handvat. Een koi kan zich in deze net niet verstrengelen. De koi is beperkt in zijn bewegingen wat het transport makkelijk maakt. Dit heeft als grote voordeel dat we de koi terug in het water kunnen zetten door eenvoudigweg het mouwnet over de koi te trekken.

Een mouwnet is de meest ideale en veilige methode om een koi van de ene plaats naar de andere te brengen. Natuurlijk op voorwaarde dat de afstand niet te groot is.

Welk instrument gebruiken om de koi tijdelijk in onder te brengen?

Wanneer we een koi willen vangen hebben we een recipiënt nodig om de koi tijdelijk in onder te brengen.
In de koiwereld gebruikt men meestal twee methodes: de meetbak en het blauwe inspectievat.

De meetbak


Een open meetbak .

De meetbak is een bak die aan alle zijdes open of gesloten is. Als we een open meetbak in de vijver plaatsen, gaat deze onder maar toch blijft de bak drijven. Ideaal dus om een koi in gevangen te houden.


Een gesloten meetbak .

Gebruiken we een gesloten meetbak, dan vullen we deze met het water waar de koi zich op dat moment bevindt. Deze meetbaken zijn zo ontworpen dat zij goed recht blijven drijven, en zeker niet zinken. Een meetbak is ook ontworpen om een vis te keuren of te inspecteren maar eveneens om een koi te kiezen bij de handelaar.

Natuurlijk kan je deze bak ook gebruiken om de lengte van een koi te meten. Deze meetbakken zijn dan ook voorzien van een indeling in centimeter. Transporteer echter geen koi in deze meetbakken want bij een gesloten meetbak kan de koi er snel uitwippen, zeker als het nog een kleine koi is.

Blauw inspectievat.

Het is altijd een gesloten watervat. Dat deze blauwe inspectievaten dan ook zeer geschikt om koi te vervoeren over een langere afstand zal u wel duidelijk zijn. Je hebt deze blauwe inspectievaten in verschillende maten waardoor afhankelijk van het formaat van de koi het juiste blauwe inspectievat kan genomen worden. Daardoor heeft de koi minder stress. In deze vaten hebben koi dan ook meer bewegingsvrijheid. Spijtig genoeg zijn de opgevulde vaten door hun omvang en gewicht moeilijk alleen te verplaatsen. Dat je hiervoor best met twee personen bent is wel duidelijk. Dat is eveneens gezonder voor uw rug.

Voor de mensen die zich bezig houden met het fotograferen van koi is dit vat ideaal. Zorg wel voor een blauw inspectievat. De kleuren van de koi komen dan beter en heel mooi over tegenover de blauwe achtergrond van het vat. Je hebt op die manier een perfecte en natuurlijke foto's.


Blauw inspectievat.

Sommige vaten zoals een metserskuip zijn ook te gebruiken als transportvat, maar dan weer niet voor fotografie. Deze zwarte metserskuipen zijn wel minder interessant om een goede inspectie te kunnen uitvoeren doordat de achtergrondkleur te donker is, maar ze zijn te gebruiken.

#1120

Auteur: Eric Buedts