Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/knollen_wortels_kolen_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 20 augustus 2019

Knollen, wortels, kolen… zijn harde groenten om te bereiden


Hard van buiten, zacht van binnen…


Knollen, wortels, kolen… het zijn wat je noemt ‘grondige’ en soms zelf ‘gewichtige’ ingrediënten. Van oudsher werd hun voedingswaarde en houdbaarheid geapprecieerd in de soms schaarse wintertijden.

Knolselder is zo’n vaste waarde als het buiten wat kouder wordt.
De knol wordt gekenmerkt door een knoestig uitzicht, een echte ‘bodem’look. Je kiest best stevige exemplaren uit: dit kan je testen door eens te kloppen op de knol en te luisteren of die niet te hol klinkt. Koop niet de grootste exemplaren want die kunnen soms wat ‘houterig’ zijn van binnen.
Ook let je op de buitenkant: die moet stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. Soms bezit de knolselder nog wat blad, dat vrij bitter en sterk smaakt. Het blad wordt niet gegeten maar de kwaliteit van het blad is zeker een goede indicatie voor de versheid van de knolselder.
Losjes in plastic verpakt, kan de knolselder lang vers blijven in de koelkast.

 

Knolselder (ook wel knolselderij genoemd) is gezond op tafel en bevat veel ijzer, vezels,vitamines en etherische oliën.
De knolselder wordt altijd geschild waarna het witte vruchtvlees tevoorschijn komt. Hier kun je veel kanten mee op: toevoegen bij een rauwe salade, koken of bakken of pureren samen met aardappel. Gekookt of gebakken krijgt het witte vruchtvlees een zachte, romige smaak.
Om te voorkomen dat het witte vruchtvlees te vlug verkleurt, gebruik je best wat citroensap.
Pastinaak en knolraap hebben vergelijkbare eigenschappen.

Bereidingstip:

  • Snijd de knol doormidden en elke helft in tweeën. Schil alleen de stukken die je zal gebruiken. De snijvlakken van de andere besprenkel je met citroensap tegen bruinverkleuring. Wikkel ze strak in vershoudfolie.
  • Knolselderij kun je zowel rauw als gekookt gebruiken. De rauwe groente kun je raspen en gebruiken als broodbeleg of in salades. Of je kan de rauwe groente ook in staafjes of dunne plakjes snijden en als tussendoortje eten. Van knolselderij maak je bovendien lekkere soep. En de gekookte groente kun je met wat aardappelen stampen tot een pittige puree of ze in plakjes serveren bij vis.
  • Bewaring: de hele knolselderij bewaar je in een koele berging, aangesneden stukken in de koelkast.

Wortel-knolselderijsalade met kaas
Ingrediënten per persoon: 1 Flandria wortel, ¼ van een Flandria knolselderij, het sap van ½ citroen, 80 g harde kaas (type Oud-Brugge, Comté…), 3 eetlepels lightsladressing, peper, zout, 2 sneden bruin- of volkorenbrood.

Schraap de wortel schoon en rasp hem. Snijd de schil van het stuk knolselderij en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Rasp elk stuk (of snijd het in fijne reepjes). Meng de knolselderij met het citroensap tegen het verkleuren. Meng de wortel met de knolselderij en de in blokjes gesneden kaas.
Doe de salade in een kom en overgiet ze met de dressing. Serveer ze met de geroosterde sneden brood. Meenemen naar het werk? Rooster het brood niet en wikkel het in vershoudfolie. Neem de salade en de dressing mee in aparte doosjes en meng alles aan tafel.


Knolselderij met een dipsausje
Ingrediënten per persoon: één vierde van een Flandria knolselderij, ½ citroen.
Voor de dipsaus: 2 eetlepels magere yoghurt, 1 koffielepel lightmayonaise, 1 eetlepel gehakte peterselie, peper, zout.

Schil de knolselderij en snijd de groente in staafjes. Besprenkel ze met citroensap tegen het verkleuren. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus. Dip de groentestaafjes in het sausje en eet ze.

recepten met knolselder
Lasagne van knolselder

Lasagne van knolselderij met kip en aardappelpuree
Ingrediënten voor 4 personen: 4 Flandria tomaten, ½ Flandria knolselder, 2 kippenborstfilets, oregano, 100 g geraspte Parmezaanse kaas, 12 aardappelen, 2 eetlepels magere melk, nootmuskaat, peper en zout.

Pel de tomaten en snijd ze in plakjes. Schil de knolselderij. Snijd de knol met een scherp mes in dunne plakken. Kook de plakken 10 minuten in gezouten water en schep ze uit de pan. Snijd de kip in reepjes. Bedek de bodem van een grote ovenschaal met plakken knolselderij. Bedek ze met de helft van de plakjes tomaat en van de reepjes kip. Kruid met peper, zout en oregano. Leg een tweede laag knolselderij en bedek ook deze met plakjes tomaat, kippenreepjes en kruiden. Dek af met de rest van knolselderij en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de lasagne in een voorverwarmde oven van 180°C en laat 30 minuten bakken. Maak ondertussen de puree: schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en laat ze 15 minuten koken. Giet ze af, stamp ze fijn met een pureestamper en meng ze met de melk, peper, zout en nootmuskaat. Doe de puree in een ovenschaal en zet ze nog even bij de lasagne in de oven.



Ook de vele koolsoorten geven ’s winters aanleiding tot gezonde en heerlijke combinaties. Rode kool is een heerlijk ouderwetse groente uit grootmoeders keuken en is rijk aan vitamines en calcium. Alle kolen zijn trouwens belangrijke beschermers tegen kanker en ook tegen hart- en vaataandoeningen omdat kolen een beschermend laagje aanbrengen op slagaders waardoor de slagaderwand soepel en verstevigd wordt.
Het snijden van kool verhoogt zelfs het gezondheidsgehalte. Onderzoek in Wageningen (Nederland) wees uit dat wanneer bijvoorbeeld rode of witte kool in reepjes gesneden wordt, de plant reageert met de aanmaak van extra glucossinolaten die kankerwerende eigenschappen bezitten. Deze belangrijke stoffen worden het langst in het lichaam gehouden als de kolen kort gekookt worden.
Ook rode kool laat zich warm en koud genieten. In een fris slaatje verdiept met de prachtig roodgevlamde tot bijna paarse kleur, als basis voor een lekkere wintersoep, of begeleid door een stukje vlees en een mooie natuuraardappel… rode kool zorgt zeker voor variatie in smaak en uitzicht.

lekkere recepten met rode kool 
Rode kool

 

Hamburgers met kruidige rode kool en appelmoes
Ingrediënten voor 4 personen: 1Flandria rode kool, 4 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 1 theelepel kaneelpoeder, 1 laurierblaadje, 12 aardappelen, 3 appels, 2 eetlepels balsamico-azijn, 4 hamburgers, peper en zout

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snijd de kool in vieren en snijd de harde stronk weg. Snijd de stukken groente in repen. Breng 1,5 l water aan de kook. Voeg de rode kool toe en laat 10 minuten koken op een hoog vuur. Zet dan het vuur lager. Voeg de kruidnagels, de fijngestampte jeneverbessen, het kaneelpoeder, het laurierblaadje, peper en zout toe. Laat nog 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Schep de kool nu en dan om. Kook de aardappelen. Boor het klokhuis uit de appels, schil de vruchten en snijd ze in vieren. Snijd de partjes in plakjes. Doe ze in een pan met de balsamico-azijn. Breng aan de kook en laat dan zachtjes koken tot moes. Bak de hamburgers zonder vetstof in een grillpan met een antiaanbaklaag (reken 4 minuten aan elke zijde). Kruid ze met peper en zout. Leg een bergje rode kool op elk bord en schik daarop de hamburger. Schep er aardappelen en appelmoes omheen.

#2387