Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/klemtechniek_takken_binden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 22 juni 2021

Takken en bloemen klemmen in een glazen recipiënt

Geklemd

Voor dit arrangement heb je enkel wat takken, bloemen en een stevig recipiënt nodig.
De bedoeling is dat we de takken en bloemen gaan klemmen in ons recipiënt. We hebben dus geen steekschuim nodig en er zijn geen bindpunten. Heb je de juiste materialen bij de hand is dit klaar in een goed half uur!

klemtechniek bij het bloemschikken

Bloemschikmaterialen:
- Een stevige glazen accubak. Zorg dat het glas dik genoeg is!
- Een 30 tal groene cornus-takken: niet té dik.
- Gele dubbele tulpen
- snoeischaar

Hoe ga je te werk bij het maken van dit bloemstuk?
Je begint met de boog die je stelselmatig naar boven toe bouwt. Zo bekom je als het ware een “afdakje”. Alle beginpunten van deze takken zitten ofwel links of rechts in het vooraanzicht van je vaas. Bv: je steekt een tak in de linkerhoek, maakt een boog en keert dan terug naar beneden in de vaas. Het uiteinde van de tak zal dan gelijk lopen met het begin. (zie schema).

klemtechniek met takken

Je zult de takken naar wens moeten knippen met je snoeischaar. Het spreekt voor zich dat de takken die achteraan geklemd zitten, niet zo lang zijn als degene die uit de vaas komen.
Om ervoor te zorgen dat dit op zijn plaats blijft zitten, klem je nu een aantal takken in de vaas waarvan het begin EN eindpunt in de achterste hoeken van je vaas zitten. Dit is onze 2e richting. Door de natuurlijke spanning van de takken, blijft dit geklemd zitten in ons recipiënt. Vandaar dat het heel belangrijk is dat je glas voldoende dik is.
Werk af door er een aantal tulpen tussen te klemmen. Vul je accubak met een aantal cm water en geef het een mooie plaats!

bloemschikken - klemmen van takken


Tips en weetjes
Cornus-takken zijn heel dankbaar vanwege hun soepelheid en je kunt ze voor heel uiteenlopende constructies gebruiken.
Laat je tulpen een aantal uur uit het water liggen, dan buigen ze makkelijker! Ik heb hier dubbele tulpen gebruikt omdat die volumineuzer zijn dan de “gewone” tulp. Wat ook heel mooi kan zijn is het gebruik van pioenrozen. Met een minimum aantal bloemen bekom je een veel groter effect!

techniek om takken te klemmen bij het bloemschikken
De accubak is strak maar door de bogen is er toch wat speelsheid in je arrangement.

Heb je geen vierkante glazen bak maar wel een ronde vaas die niet te hoog is kan je dit perfect ook hierin maken. Het gaat erom dat je bepaalde materialen ook eens op een andere manier leert gebruiken en creatief bezig bent.

takken klemmen als bloemschiktechniek


Heel veel succes!

#2452

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be