Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/klassieke_gerechten_met_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 juni 2019

Klassieke gerechten op een andere manier bereiden.

Varieer met groenten.

 

Van thuis uit hebben we klassieke groentenbereidingen meegekregen zoals bloemkool in witte saus met kaas, in boter en suiker gestoofde worteltjes, schorseneren in witte saus met azijn of citroen, rode kool gestoofd met appeltjes, witloof met hesp en kaas of savooikool gestoofd met melk of room. Deze recepten zijn van ouders op kinderen overgedragen en dat soms al generaties lang. We vinden deze klassiekers zo lekker dat we er zelden aan denken op ze op een andere manier te bereiden. Variëren op het thema is nochtans niet moeilijk. We starten met het traditionele basisgerecht uit ons kookboek en geven deze een twist.

Maak van gegratineerde bloemkool een Mediterrane bloemkool.

De klassieke ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1/2 liter kaassaus
  • 50 gram gemalen kaas
  • zout

Verwijder:

  • ½ l kaassaus
  • 50 g gemalen kaas

Voeg daaraan toe:

  • olijfolie
  • 1 fijn gesnipperde sjalot
  • 3 teentjes fijn gehakte knoflook
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • 4 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
  • 800 gram fijn gehakte pruimtomaten in blik

Verwijder de groene bladeren van de bloemkool. Verwijder de onderste stronk en hak die fijn. Snij de bloemkool in roosjes. Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit olijfolie in een pan. Doe de sjalot, knoflook en fijn gehakte bloemkoolstronk in de pan en laat dat alles 10 minuten op een zacht vuurtje bakken. Doe er nu de olijven en ansjovis bij en laat nog 2 minuten bakken. Doe er de tomaten bij en voeg 2 dl water toe. Laat de saus al roerend aan de kook komen.
Leg de bloemkoolroosjes in een ovenschaal. Giet de tomatensaus over de bloemkool en schuif de schaal in de warme oven. Laat deze 20 minuten garen.
Serveer dit gerecht bij lamsvlees.

 

Maak van geglaceerde wortelen ‘Oosterse wortelen’

De klassieke ingrediënten:

  • 1 kg wortelen, 40 g vetstof en 50 g suiker.

Vervang:

  • 50 g suiker door mespuntje suiker

Voeg toe:

  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel vijfkruidenpoeder (kant-en-klaar te koop in de supermarkt)
  • 1 koffielepel fijngehakte chilipepertjes
  • ½ kaneelpijpje
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Olijfolie

Schil de wortelen en snijd ze in reepjes van 1 cm dik. Verhit wat olie in een pan en fruit daarin al roerend alle specerijen samen met de fijngehakte knoflook gedurende 1 minuut. Voeg de wortelen toe. Doe er een mespuntje suiker en zout bij en 4 dl water. Breng alles aan de kook en laat zo’n 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen tot de wortelen gaar zijn en alle vocht verdampt is. Let op dat de wortelen niet droog koken, voeg er eventueel nog een beetje water aan toe. Verwijder het kaneelstokje en serveer de wortelen bij jakobsschelpen, gebakken kip of lamsvlees.


Maak van schorseneren in een witte saus ‘schorseneren op zijn Vlaams’

1 kg schorseneren, ¼ l blonde saus gemaakt van bouillon of het kookvocht van de schorseneren, 1 eidooier, sap van ¼ citroen, azijn.

Verwijder:

  • ¼ l blonde saus
  • Azijn

Vervang:

  • Sap van ¼ citroen door sap van 1 citroen
  • 1 eidooier door 2 hardgekookte eieren

Voeg toe:

  • 20 g gesmolten boter
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • Versgemalen witte peper
  • Zout

Boen de schorseneren schoon met een borstel onder stromend water. Schil ze met een dunschiller. Snijd ze in gelijke stukken van 10 cm en leg ze onmiddellijk in water met het citroensap. Breng het water aan de kook en laat de schorseneren 10 minuten koken tot ze beetgaar zijn.
Laat ze uitlekken. Leg de schorseneren in een schaal.
Meng de gesmolten boter, fijngehakte peterselie en graanmosterd. Kruid met witte peper en eventueel wat zout. Prak de hardgekookte eieren. Strooi deze over de schorseneren. Lepel de saus er tot slot over.


Maak van rode kool met appeltjes een ‘salade van rode kool met appeltjes’

De klassieke ingrediënten:
1 rode kool, 50 g vetstof, 1 fijngesnipperde ui, 1 eetlepel azijn, 3 eetlepels water, 1 kg appels, 100 g suiker naar smaak, zout en aardappelbloem.

Verwijder:

  • Vetstof, 100 g suiker, 1 eetlepel azijn, zout en aardappelbloem

Vervang:

  • 1 rode kool door ¼ rode kool
  • Vervang 1 fijngesnipperde ui door 4 lente-uitjes
  • Vervang 1 kg appelen door 250 g appelen

Voeg toe:

  • ¼ witte kool
  • 2 wortelen
  • Sap van ½ citroen
    • Voor de dressing:
      • 5 eetlepels yoghurt
      • 2 eetlepels citroensap
      • 2 eetlepels appelsap
      • 1 koffielepel mosterd
      • 1 eetlepel walnootolie

Schaaf de rode en witte kool fijn. Rasp de wortelen fijn. Snij de lente-uitjes fijn. Rasp de appel fijn en sprenkel er citroensap over. Meng alle ingrediënten door elkaar.
Meng alle ingrediënten voor de dressing en lepel die over de salade.


Maak van witloof met ham en kaas een ‘Witloof met Italiaanse kaassaus’

De klassieke ingrediënten:

  • 4 stronkjes witloof
  • 4 sneetjes gekookte ham
  • 40 g gemalen kaas en voor de bechamelsaus: ¼ l koude melk, 20 g vetstof, 20 g bloem, muskaatnoot, 1 eetlepel room, zout en peper.

Verwijder:

  1. 20 g bloem
  2. 1 eetlepel room

Vervang:

  • 40 g gemalen kaas door 50 g gemalen parmezaan
  • 20 g vetstof door 40 g boter
  • 4 sneetjes gekookte ham door 4 sneetjes parmaham

Voeg toe:

  • 2 eidooiers
  • 150 g grana padano in blokjes
  • 150 g mozzarella, in blokjes

Leg de blokjes kaas in een kom en giet er de melk bij. Laat een uur staan.
Breng een grote pan met water aan de kook en leg daarin de stronkjes witloof. Laat ze 15 minuten zachtjes koken. Giet ze goed af.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Wikkel elk stronkje witloof in een sneetje parmaham. Boter een ovenschotel in en leg daarin de rolletjes witloof. Giet de melk met de kaas over in een pan. Zet op een laag vuur en roer tot er een dikke, gladde kaassaus ontstaat. Kruid deze met muskaatnoot, peper en zout. Haal de pan van het vuur, roer de eidooiers door de saus en giet de saus over de witloof. Bestrooi met parmezaan en verdeel er de rest van de boter over. Laat 10 minuten garen in de warme oven.


Maak van savooikool met room ‘Savooi in de pan’

De klassieke ingrediënten:

  • 1 savooikool
  • 50 g vetstof
  • 1 dl melk of room
  • peper, zout
  • bonenkruid.

Vervang:

  • 1 savooikool door ½ savooikool, in fijne reepjes gesneden
  • 50 g vetstof door 50 g boter

Voeg toe:

  • 3 aardappelen, in dunne schijfjes gesneden
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel vers geraspte parmezaan

Smelt boter in een pan. Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem.
Leg er de reepjes kool op en bestrooi met parmezaan. Klop de eieren met de melk los, doe er een snuifje zout bij en giet dat over de pan. Leg er een tweede laagje aardappelschijfjes op. Bestrooi met peper en zout. Verdeel er de resterende boter over. Zet een deksel op de pan en laat 1 uur op een zacht vuurtje sudderen.

#1767

Bron: Flandria