Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kiezen_voor_tuinverlichting

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 december 2021

Kiezen voor tuinverlichting

kiezen voor tuinverlichting

Tuinverlichting geeft een extra gezellige sfeer op terras, balkon, in de tuin,... En zorgt bovendien voor extra veiligheidsgevoel. Bovendien zorgt goed gekozen tuinverlichting ervoor dat we vaker en langer buiten blijven zitten tijdens (warme) zomeravonden.
Het plaatsen van tuinverlichting kan moeilijk volgens een vast patroon geplaatst worden. In principe vraagt iedere tuin om een andere aanpak, want de accenten die men wil bekomen zijn voor iedere tuinliefhebber anders.
Er zijn natuurlijk enkele types die vaak terugekomen. We denken bijvoorbeeld aan de verlichting langsheen opritten, verlichting in het pad naar de voordeur, schijnwerpers aan de stam van een mooie boom, of het in de kijker zetten van een mooi tuinbeeld.

tuinverlichting langsheen tuinpadenVerlichtingsplan voor het elektrisch schema

Wanneer sfeerverlichting wordt aangelegd bij een stadstuin of een tuin met een beperkte oppervlakte, valt de bekabeling meestal wel mee. Meestal volstaat het ingraven van een geïsoleerde buitenkabel aan de zijkant van de border, oprit, ... of alleszins ergens waar de kabel beschut zit. Maar wanneer het gaat over een groot project bij grotere tuinen, wordt het verlichtingsplan meestal ingecalculeerd bij het ontwerp zelf. Ontwerp je de tuin zelf? Dan kan elektriciteitsinstallateur je zeker een helpende hand bieden, want hij weet het best welk type verliesstroomschakeling, zekeringen en types bekabeling u nodig heeft om op een veilige manier de verlichting te plaatsen.

Wanneer het een bestaande grote tuin betreft is het niet zo eenvoudig om overal verlichting te voorzien op een veilige manier. De verdeelpunten moeten op een strategische en liefst veilige plaats geïnstalleerd worden. U als tuineigenaar zult wellicht eerst bekijken om de schade in de tuin te beperken. Je wil per slot van rekening niet zomaar dwars over het gazon een gleuf graven om die kabel erin te voorzien. Maar dit idee zorgt er vaak voor dat alles vanop 1 lijn vertrekt. Al snel worden teveel contactpunten geplaatst, waardoor de kans op overbelasting bestaat. Enige voorzichtigheid is hier dus geboden. Bij twijfel raadpleegt u best de vakman in uw buurt.

Tuinverlichting zonder kabels

Wanneer het gaat over plaatselijke verlichting, en u ziet niet direct een mogelijkheid om de bekabeling te voorzien voor die enkele lichtjes, dan is het misschien een optie om te kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie. De prijs voor (tuin)verlichting op zonne-energie is de laatste jaren ook gedaald waardoor het binnen ieders budget past. Ook de uitvoeringen worden steeds beter. De meeste modellen zijn bovendien uitgerust met een automatische schemerschakelaar, waardoor de tuinverlichting aanspringt wanneer het nodig is.

Ook naar plaatsing toe vormt de tuinverlichting op zonne-energie geen probleem. Vermits er helemaal geen kabels aan te pas komen, verplaatst u ze in een handomdraai.

Buitenkeuken met sfeerverlichting

Keuze van tuinverlichting

Er bestaan meerdere soorten lampen, maar niet alle lampen zijn een goede keuze als tuinverlichting. Welke keuze u maakt hangt af van het resultaat dat u beoogt. Sowieso valt onze voorkeur op energiezuinige lampen. De gloeilampen vullen hier dus al volledig buiten beschouwing.
Ligt de nadruk op veiligheid rond uw woning of in de tuin? Dan kiest u best voor halogeenverlichting. Deze zijn niet de zuinigste op de markt, maar hebben wel het voordeel dat ze een direct volledig vermogen hebben, waardoor het schrikeffect maximaal is.
Als het gaat over sfeerverlichting langsheen de oprit bijvoorbeeld, dan spaarlampen de populairste optie. Ze hebben een langere oplaadtijd, maar eenmaal ze opgewarmd zijn stralen ze een sfeervol en warm licht uit.

#3517