Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kies_de_perfecte_kerstboom

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 24 september 2021

Kies de perfecte kerstboom

It’s Christmas time again! De meeste gezellige periode van het jaar waar heel wat mensen lang naar uit kijken. Buiten is het vroeg donker en koud en binnen willen we het nu allemaal wat knusser maken. Tijd om de kerstversiering van het zolder te halen en de woonkamer warm en gezellig in te richten: fonkelende lichtjes, blinkende kerstballen, slingers, leuk tafellinnen en bovenal de mooiste kerstboom. 

Maar welke kerstboom is nu de beste keuze? 

Fraserspar (Abies fraseri): Abies fraseri
Deze conifeer heeft een mooie piramidale vorm en een blauwgroene kleur met een zilverachtige schijn. Als kerstboom is het een goed vertakte soort die lekker geurt, zijn naalden niet makkelijk verliest en mooi groen blijft. Het is een heel goed alternatief voor de Nordmannspar en is ook wat gunstiger van prijs. 

 

Nordmannspar (Abies nordmanniana): Abies nordmanniana
Eén van de bekendste soorten onder de kerstbomen. Hij heeft dikke, stevige takken met mooie dikke naalden die niet prikken en waaraan je probleemloos zwaardere kerstballen en andere decoratie kan hangen. De boom groeit trager en is daardoor iets duurder in aankoop maar als kerstboom in pot gekweekt kan je hem probleemloos meer dan een maand in huis houden. Gezaagde exemplaren blijven ook weken in prima conditie. Kerstbomen in pot kan je bovendien na de feestdagen in de tuin planten en door de trage groei kan je hem meerdere jaren hergebruiken als kerstboom. 

 

Fijnspar (Picea abies): Picea abies
De klassieke kerstboom en meest gekweekte conifeer voor de houtproductie. De spar heeft een mooie piramidale groei, is zeer dicht vertakt en is heldergroen van kleur. Door het aanbod van betere soorten zoals de Nordmann en Fraserspar heeft de Fijnspar zijn populariteit verloren en is hij niet meer de meest verkochte kerstboom. De kerstboom ruikt lekker maar verliest makkelijk zijn naalden. Zijn takken zullen naar het einde van de feestdagen krommen van droogte, doffer worden van kleur en bij het aanraken zullen de naalden meteen afvallen. 

 

Servische spar (Picea omorika): Picea omorika
Een sierlijke compacte spar die iets beter haar naalden behoudt dan de klassieke Picea abies. De naalden zijn groen aan de bovenkant en zilverachtig aan de onderzijde. De naalden zijn stomp en prikken niet. De wat smallere kerstboom neemt minder ruimte in dan bijvoorbeeld de bredere Nordmann-spar. De kerstboom is geschikt om na de feestdagen in de tuin te planten omdat de wortels fijner vertakt zijn. Hij is goed bestand tegen luchtvervuiling en gedijt ook in kalkrijke bodem. 

Tips om nog langer van je kerstboom te genieten:

  • Kerstbomen in pot zijn duurder maar houden langer hun naalden. Ze kunnen na de feestdagen in de tuin worden geplant.
  • Afgezaagde kerstbomen verliezen minder snel hun naalden als je ze in een kerstboomvoet zet met waterreservoir. Zaag net voordat je de boom in de voet zet de stam nog een tweetal cm af zodat de boom het water goed kan opnemen. Controleer dagelijks het waterpeil.
  • Laat je kerstboom voor het binnen brengen een dag acclimatiseren in de garage of tuinberging.
  • Zet hem op een niet al te warme plaats, niet in de buurt van een warmtebron.
  • Houd de potkluit voldoende vochtig tijdens de periode dat de kerstboom in huis staat. 
#5477

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies