Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/keuze_van_klinkers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 20 januari 2021

Keuze van klinkers: betonklinkers of kleiklinkers?

Betonklinkers of betonstraatstenen

Bij de aanleg van een oprit of de aanleg van een terras bestaan er vele verschillende mogelijkheden zoals natuursteen, grint, tegels, grasdallen, dolomiet, asfalt, beton, … Maar niet te vergeten zijn de klinkers. Klinkers kunnen opgedeeld worden in 2 types. Enerzijds hebben we de keramische klinkers (ook wel kleiklinkers genoemd), een ander (en meestal goedkoper type) zijn de betonklinkers.
Waarom kiezen voor betonklinkers of waarom kiezen voor kleiklinkers? Dit artikel schetst een beeld van het verschil tussen een betonklinker en een kleiklinker.

Betonklinkers of betonstraatstenen

Vroeger was de term “betonklinker” synoniem met saaie en grijze stenen. Gelukkig wisten producenten van klinkers zich aan te passen en is er een gediversifieerd aanbod gekomen in vormen en kleuren. Een nadeel van de eerste types kleuringen was dat de kleur als toplaag werd voorzien. Als gevolg kwam na verloop van tijd hun grijzige tint terug. Dit worden de niet-kleurvaste klinkers genoemd.
Daarna werden kleurvaste klinkers gemaakt waarbij de kleurstoffen doorheen de cement gemengd werden alvorens te produceren. Op deze manier houden klinkers langer hun kleur.

De slijtvastheid van betonklinkers ligt hoofdzakelijk af van de behandeling die de klinker heeft gekregen. Meestal wordt er een slijtvaste laag (een minerale laag) op de klinker gelegd. Hoe beter deze slijtlaag, hoe langer de betonklinker zijn kleur zal behouden.
Deze klinkers komen meestal voor in 3 formaten:

 • Kleiformaat:
  • Afmeting 210x105 mm
  • Ongeveer 45 stenen per vierkante meter
 • Waalformaat
  • Afmeting: 200x50 mm
  • Ongeveer 100 stenen per vierkante meter
 • Dikformaat
  • Afmeting 210x70 mm
  • Ongeveer 70 stenen per vierkante meter

Kleiklinkers of keramische klinkers

keramische klinkers of kleiklinkers

Kleiklinkers zijn in tegenstelling tot betonklinkers een volledig natuurproduct. De stenen zijn gebakken (tot ongeveer 1750°C) en daardoor is dit een slijtvaste steen die na verloop van tijd een mooier kleur krijgt dan betonklinkers. Het maken van kleiklinkers is te vergelijken met het bakken van gevelstenen.
Vandaar dat de kleiklinker kwalitatief beter is dan een betonklinker of betontegel.
Een natuurlijke uitstraling geven aan de oprit? Kies dan voor kleiklinkers. Dankzij de sterk uitgebreide mogelijkheden in kleuren hoeft u zich alvast geen zorgen te maken dat u geen steen zult vinden die niet zal passen qua kleur.

Kleiklinkers zijn weinig poreus waardoor ook minder snel mos- of algengroei zullen vertonen.
Het grote voordeel van kleiklinkers is dat ze beter passen tussen planten en groen, waardoor ze als tuinpad bijzonder geliefd zijn. Ook voor een oprit is een kleiklinker een goede keuze, omdat ze een mooie overgang vormen naar de gevelstenen van de woning.
Kleiklinkers zijn bovendien minder onderhoudsbehoevend dan de betonklinkers. Jaarlijks even met de hogedrukspuit langsgaan is al meer dan voldoende. Indien gewenst mag eender welk anti-mosproduct gebruikt worden. Dit zal geen effect hebben op hun kleur (wat niet van betonklinkers kan gezegd worden)

Leggen van klinkers

Voor het leggen van de klinkers heeft u de keuze uit een aantal legverbanden.

Legverbanden voor klinkers

 • Halfsteensverband
  Het halfsteensverband is een patroon wat eenvoudig en ook snel te leggen is. Iedere rij stenen verschuift met een halve steen tegenover de vorige rij. De rijen liggen haaks op de rijrichting in. Zorg voor een stevige kantlaag die ligt in de rijrichting van de oprit.
 • Keeperverband
  Het keerperverband ziet eruit als een visgraat (gezien in de rijrichting). De stenen liggen haaks aan elkaar verbonden. Aan de kanten worden de zogenaamd “bisschopsmutsen” gelegd. Dit wordt gedaan om minder verlies te hebben aangezien de laatste stenen anders in een hoek van 45° afgetopt worden. Het nadeel van dit legverband is dat bochten moeilijk te leggen zijn.
 • Elleboogverband
  Elleboogverband is bijna identiek als het keerperverband, maar hier ligt het patroon in de rijrichting van de oprit. Daarom zijn geen driehoekige stenen nodig aan de zijkanten, maar wel een 1 halve om de 3 buitenste stenen.
 • Blokverband
  Hoewel dit legverband weinig gebruikt is voor opritten kan het wel. Voorwaarde hieraan is dat de lengte gelijk is 2 keer (voor waalformaat), 3 keer (voor dikformaat) of zelfs 4 keer (voor kleiformaat) de breedte is van de steen, waarbij de voegen ook meegeteld worden. Op die manier vormen de stenen een vierkant patroon.
#3397