Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/keuze_van_bestrating

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 juni 2021

Keuze van bestrating of tuinverharding

De echte afwerking van de tuin staat of valt met de keuze van bestrating of tuinverharding van oprit, terras, tuinpaden, …
Het lijkt een eenvoudige taak, maar toch vereist het leggen van verhardingen een specifieke vaardigheid en de keuze van bestrating moet zorgvuldig bekeken worden. Verschillende voorbeelden hiervan kunt u uiteraard opvragen bij gespecialiseerde bedrijven. Zij kunnen u ook informeren welke de beste keuze zal zijn voor uw tuin/omgeving.
Om u alvast een idee te geven welke bestrating passend is voor uw tuin, geven we hieronder een overzicht van de verschillende soorten tuinverharding:

Klinkers (betonklinkers)

bestrating met betonklinkersBetonklinkers zijn in diverse varianten te vinden. Zo kunt u kiezen voor strakke klinkers of ook getrommelde stenen, uitgewassen, gestaalstraald, … Ook in kleuren heeft u tegenwoordig een bijzonder grote diversiteit. Betonklinkers worden ook vaak betonstraatstenen genoemd.
Het grootste voordeel van betonklinkers is ongetwijfeld dat ze zeer duurzaam zijn, relatief goedkoop en verkrijgbaar in een uitgebreid gamma. Verder wordt de mogelijkheid van de uitgebreide legpatronen ook vaak aangehaald als voordeel, want hiermee kunnen leuke accenten gelegd worden.
Jammer genoeg worden betonklinkers na verloop van tijd wat doffer en verliezen ze hun kleur. Omdat betonklinkers opgevoegd worden met los zand krijg je na verloop van tijd onkruidgroei tussen de stenen. Er zal dus van tijd tot tijd wat onderhoud nodig zijn om een mooie bestrating te hebben.

Richtprijs voor betonklinkers: ongeveer 15 euro per vierkante meter.

Dolomiet

bestrating met grind of dolomietKalkgesteente die in kleine stukjes werd gebroken en meestal geel tot grijze kleuren wordt dolomiet genoemd. In de volksmond bestaand ook de termen gravé of steenslag.
Dolomiet wordt geleverd in 2 afmetingen: 0/5 en 5/15.
De 0/5 is zeer fijn (de stof-versie van de dolomiet) en die wordt vaak gebruikt bij petanquebanen. Wanneer de afmeting 0/5 wordt gelegd wordt het eindresultaat ook getrild met een trilplaat zodat een vaste verharding ontstaat. De 5/15 is dan weer grover en meer bedoeld als oprit of sierpad. Deze variant wordt niet getrild.
Het nadeel van dolomiet is dat er na verloop van tijd kleurverandering optreedt (doffer worden) en dat de dolomiet gaat schuiven waardoor er putten worden gevormd (voornamelijk bij opritten). Als gevolg staan er steeds plassen water na een regenbui. Dolomiet moet dus van tijd tot tijd bijgestrooid worden. Om dit probleem tegen te gaan kan een ‘gravel stabiliser’ zoals nidagravel gebruikt worden.
Het voordeel van dolomiet is de snelheid waarmee een verharding kan gelegd worden en de mooie (maar tijdelijke) look van verse aangelegde dolomiet. In tegenstelling tot andere verhardingen zal het regenwater vrij snel verdwijnen, daar dolomiet zeer doorlaatbaar is.

Richtprijs voor dolomiet: ongeveer 15 euro per vierkante meter (bij aankoop in bulk)

Kasseien

kasseien bestratingKlassiekers zijn de kasseien. Deze vrij grote stenen worden (in tegenstelling tot dolomiet en betonklinkers) mooier naarmate de tijd. Enkele gekende soorten zijn Belgische gres, Zweedse graniet, kinderkoppen, platines, boerenkasseien, …

De lange levensduur is een pluspunt bij deze bestrating, maar als het echt bedoeld is om veel op te wandelen is de keuze van kasseien misschien niet de meest ideale, aangezien kasseien niet effen kunnen/worden gelegd. Het gladde oppervlak maakt hen bij nat weer in de winter gevaarlijk glad.

Richtprijs voor kasseien varieert afhankelijk van de grootte ervan. De prijzen variëren van 20 tot 40 euro per vierkante meter.

Natuursteen

bestrating met natuursteenNatuursteen is een bijna onuitputtelijke bron van verhardingen die vaak geïmporteerd worden uit China, India, Vietnam, …
Het is een milieuvriendelijk en duurzaam product die in een zeer uitgebreid gamma te koop is.
Blauwe hardsteen, graniet, kwartsiet, basalt, leisteen, zandsteen, … elk heeft hun eigen specifieke eigenschap en uiterlijk.

De natuurstenen zijn mooi verhardingen die een grote levensduur hebben en je kan er alle kanten mee uit. Echter sommige soorten zijn niet zo gelijkmatig van vorm, waarbij er meer tijd (en dus geld) kruipt in de aanleg ervan.
Ook bij regenweer zijn natuurstenen soms glad en kunnen na verloop van tijd verkleuren.

Richtprijs voor natuursteen: tussen 10 en 100 euro per vierkante meter.  Er zijn evenveel verschillende prijzen als er verschillende variëteiten bestaan.

Kleiklinkers

bestrating met kleiklinkersKleiklinkers worden gebakken op zeer hoge temperaturen. Daardoor hebben ze dezelfde eigenschappen als natuursteen.
Deze kleiklinkers passen vrijwel overal, van tuinpad tot oprit.

De duurzaamheid, kleurvastheid en diversiteit zijn punten waarvoor men vaak kiest voor kleiklinkers. Ze zijn bovendien weinig gevoelig voor olievlekken of vorstschade.

Helaas worden ze ervaren als minder goed wanneer het aankomt op het stapcomfort en zijn ze tamelijk duur in aankoop.

Richtprijs voor kleiklinkers: tussen 25 en 50 euro per vierkante meter.

Hout

houten terrasNaast gesteente kan ook hout gebruikt worden voor verharding van terrassen of tuinpaden. Hou er wel rekening mee dat hout niet de langste levensduur heeft als zijn concurrenten. Veel hangt af van de kwaliteit en de hardheid van het hout. Daar betaal je uiteraard wel een prijs voor.

Het leuke van hout is dat het voor de doe-het-zelver eenvoudig te plaatsen is. Als alternatief voor houten planken of terrastegels zijn de composiet-materialen. Deze hebben een sterke gelijkenis met echte houten planken of tegels.

Nadeel van houten terrassen of paden is dat bij regenweer ze snel glad worden en wanneer het hout weinig zon krijg ook snel mosgroei vertonen.

Richtprijzen zijn afhankelijk van het gekozen houttype, maar de prijzen variëren van 40 tot 80 euro per vierkante meter.

Grasdallen/grastegels

grasdallen of grastegelsGrasdallen bewaren het groene effect van de omgeving. Er zijn uitvoeringen in kunststof en in beton. De kunststof grasdallen hebben een zeer fijn maar toch stevig geraamte waarbij de grassen volledig kunnen uitgroeien zodat het raamwerk niet meer te zien is. Dat is iets wat bij betonnen grasdallen niet of moeilijker lukt.
Het voordeel van grasdallen is dat er toch gras kan gezaaid worden op plaatsen waar regelmatig auto’s over rijden (vandaar vaak de keuze voor grasdallen bij opritten). Het is zeer goed waterdoorlaatbaar en zijn zeer snel en eenvoudig te leggen.
Negatieve punten van grasdallen zijn het onderhoud (het gras moet nog steeds gemaaid worden) en het heeft niet het grootste stapcomfort. Geef voldoende water bij warme periodes of periodes van droogte, want het gras zal sneller verdorren ten opzichte van een gewoon gazon.

Richtprijs ongeveer 20 euro voor kunststof grasdallen.

#3683