Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ketchup-maken-ketchup-recept

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 september 2019

Ketchup maken: recept om zelf ketchup te maken met verse tomaten, paprika, ui, selderij, look,...

Zelfgemaakte ketchup

Veel mensen lusten graag ketchup. Als je zelfgekweekte tomaten hebt, kun je de ketchup naar eigen smaak maken.

Er zijn verschillende recepten van ketchup te vinden. Deze is ons heel goed meegevallen.

Wat heb je nodig om ketchup te bereiden? 

  • 1,5 kg goed rijpe tomaten
  • 250 gr rode ui
  • 1 stengel selder
  • 4 teentjes look
  • 1 rode paprika
  • 80 a 100 gr bruine suiker naargelang de smaak (donkere is best, geeft meer kleur)
  • 10 peperbollen
  • 1 kruidnagel
  • 10 mosterdzaadjes
  • 25 gr zout
  • 1 laurierblad
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • 1 groot takje dragon
  • 80 ml rode azijn ( best is die op ambachtelijke wijze met een licht gecaramelliseerd en gekruid)

Ketchup maken: de werkwijze: 

Deel 1 van het werk 

  • tomaten wassen, eventueel pellen (dat verwerkt gemakkelijker) en in stukken snijden
  • paprika idem
  • uien ook in stukken snijden
  • de soepstengel wassen en zo groot mogelijk laten
  • pel de knoflookteentjes (moeten niet in stukken gesneden worden)
  • Doe de tomaten als onderlaag in de kom en daarboven de rest. Laat 60 min. doorkoken op een zacht vuurtje.

Deel 2 van het werk 

  • Haal de selderstengel uit de kom. Doe nu de gekookte groenten door een passe-vite (= roerzeef / pureerzeef of groentezeef). Mix alles  nog eens.
  • Zet het gemixte sap opnieuw op het vuur, met daarin:
    • 10 peperbollen
    • 1 kruidnagel
    • 10 mosterdzaadjes
    • 25 gr zout
    • 1 laurierblad
    • tipje cayennepeper
    • tipje paprikapoeder
    • 1 groot takje dragon (niet in stukken)
    • 80 ml rode azijn
  • Laat dit 60 min. doorkoken op een zacht vuurtje, af en toe roeren.
  • Haal de kruidnagel er uit.
  • Doe er de bruine suiker in, laat dit nog 30 min. meekoken onder voortdurend roeren (anders heeft de bruine suiker neiging om aan te bakken).
  • Haal het laurierblad en de dragon uit de kom. Eventueel ook de peperbollen.
  • Is je ketchup niet dik genoeg naar je zin, dan kun je ze aan dikken met een beetje instant sausbinder, of met maïzena die je in een beetje azijn oplost.
  • Doe dit nu in kleine bokalen die je eerst owel met kokend water gespoeld hebt (ook deksels). Ofwel plaats je deksels en bokaaltjes 10 min. in een oven van 175°C.
  • Zorg er voor dat je tomatenketchup nog aan de kook is als je die in de bokalen giet, vul ze tot aan de rand, plaats er dan een schroefdeksel op. Laat afkoelen zonder te verplaatsen.  De deksels sluiten zich vanzelf. Je hoort zelfs een beetje lawaai als ze helemaal afgesloten zijn.

Je kunt zelf nog variaties vinden, vb met kerrie aan toe te voegen, meer paprika, pepertjes als je het pikanter wil, enz…Voor de kleur en het binden kun je er ook nog een soeplepel tomatenpuree aan toevoegen.

Het is wel een heel werk en daarvan heb je 3 bokaaltjes van ± 200gr. Maar het is heel lekker en gezonder dan de gekochte ketchup.

smakelijk

#1652