Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kerststuk_maken_wit

Bloemschikken Kerst: kerststuk met witte rozen maken

KERSTSTUK MET ROZEN

Kerst is reeds lang niet enkel meer het klassieke “rood”. Al blijft ook dat rood toch elk jaar in het kesrtassortiment.

In dit stuk werd gekozen voor een vierkante crèmekleurige schaal, champagnekleurige rozen, en ercu kerstbollen. Zelfde tinten om de harmonie met het groen te behouden.

Heel vaak worden materialen in groepen naast elkaar verwerkt, dat geeft rust in een bloemstuk

 

Benodigdheden voor het maken van het kerststuk:

 

  • Een vierkant recipiënt
  • Bolletjes mos
  • Pookdraad
  • Een ijzertang
  • Aspedistrablad
  • Een scherp aardappelmesje om de bloemen aan te snijden
  • Groen steekschuim
  • Een 10-tal grote mooie champagnekleurige rozen
  • IJzerdraad
  • Els
  • krammen
  • kerstbolletjes op draad
  • Sempervivum of vetplantjes
  • Een 10-tal bergeniabladeren, schoenlapperplant.
  • 2 groene cornustakken.
  • Een heel klein beetje sisal in dezelfde ecru kleur.

Werkwijze bij het maken van het kerststuk:

  • Snij een stuk steekschuim een beetje kleiner dan de bodem van je vierkante schaal, laat het vol zuigen in een emmer water, zonder op je steekschuim te drukken, anders breek je de structuur
  • Snij de aspedistra-bladeren midden door, de harde stengel er uit. Wikkel het blok steekschuim langs boven- en zijkanten in de gehalveerde bladeren, zet met krammen vast op de zijkanten (niet bovenaan, want dat kan zichtbaar zijn. Als je het onderaan de zijkanten vast zet, zie je er nadien door het mos toch niets van.
  • Leg naast het steekschuim gewoon wit zand, of vul de ruimte op met oud steekschuim of grijs steekschuim tot op +-1 cm van de rand van je schaal.
  • Knip nu met een tang pookdraden in 2 delen. Maak er krammen van en zet daarmee een 2-tal mooie takken op je blok met aspedistrablad vast. Zorg er voor dat er wat ruimte tussen de 2 takken is, zodat je er straks je 10 bloemen als 1 groep kunt verwerken.
  • Leg mooie bolletjes mos tussen steekschuim en rand van de schaal, op je vulling (zand of oud steekschuim)
  • Verdeel je 10 bloemen over je steekschuim, maak een grote groep van rozen en maak er een soort kromme lijnen mee +- in de richting van je takken. Om gemakkelijk door het aspedistra blad je steekschuim te bereiken, geef je even een kleine opening met een scherp mesje.
  • Neem bergeniablad, leg de bolle punt van het blad op de bladaanzet van de stengel en maak er een soort bolletje van. Je bindt het in bolvorm door een fijn binddraadje te gebruiken ter hoogte van waar de bladpunt aan de stengel komt. Steek de bergenia ook in een groep.
  • Leg kleine groepjes vetplantjes in de dalen van het bolmos.
  • Vul nu aan met kleine kerstbollen op draad. Je kunt ze in groepjes van 3 samen binden op tandenstokers en zo in je bolmos, of tussen bolmos en steekschuim steken.
  • Knip een paar takken groene cornus in kleine takjes en steek deze als groep in het mos, afwisselende hoogtes
  • Als je er van houdt, kun je ook nog wat Sisal uit elkaar halen en over het stuk aan brengen.

ANDERE MOGELIJKHEID:

 

Aangezien je tegenwoordig alle mogelijke kleuren in kerstdecoraties ziet, kun je dit stuk ook in andere tinten maken, naar gelang de rest van je kerstdecoratie.

 

Vb Rood: met donker rode rozen, je kunt ook skimmiabloemen hierbij verwerken , rode kerstbollen en rode cornustakken, rood sisal

Maar je kunt ook voor bruin gaan, en dan met bruine takken werken, met denappels en bruine kerstbollen. Misschien zijn er wel nog bloemen in de handel die eerder naar bruin neigen, vb harten van echinacea. Maar je kunt ook groene bloemen nemen, vb groene Chrysantjes.

Grijs: kun je ook verwerken bij het groen, dan met grijze Safaribolletjes groepen maken, en matzilveren kerstbollen en takjes van witte abeel verwerken. Mocht je als fervent bloemschikker  wit abeelblad in diepvries bewaren, kun je zelfs heel kleine piepschuim bolletjes met dit blad bekleden.

Oranje: kun je ook wel rozen bekomen, je kunt dan ook gedroogde sinaasappelschijfjes verwerken

Succes in je keuze, met je kerstsfeer en een mooie kersttijd.


#1306