Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kerstmenu_met_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 14 oktober 2019

Kerstmenu met groenten

Verrassend kerstmenu met groenten van Flandria.

Voor ons kerstmenu van dit jaar werken we volop met seizoengroenten en -fruit. Het voorgerecht is een verrassende combinatie van schorseneren met oesters en oesterzwammen. Voor het hoofdgerecht blijven we klassiek bij kalkoen. We nemen echter geen hele kalkoen, maar kalkoenbillen die we een dag op voorhand bereiden. Het enige wat je dan nog moet doen is hem in een pan bakken tot het vel krokant is en dan verder opwarmen in de oven. Voor het dessert kiezen we voor peertjes, niet in rode wijn, maar in een zuiders frisse siroop met citroen en rozemarijn. Alle gerechten zijn op maat van 4 personen.

Schorseneren met oesters en oesterzwammen:

  • 8 schorseneren

  • Zout

  • 20 g boter

  • 2 cl olijfolie

  • 8 grote oesterzwammen

  • Vers gemalen zwarte peper

  • ½ fles mousserende wijn (cava, spumante, crémant…)

  • 12 oesters

  • 20 cl slagroom

  • 2 eetlepels fijngesnipperde peterselie

Was de schorseneren grondig. Snijd ze in twee. Leg ze in een pan met gezouten water, breng aan de kook en laat ze vervolgens 15 tot 20 minuten koken, tot ze zacht zijn.
Giet het water weg en verfris de schorseneren onder koud stromend water. Verwijder de schil en snijd ze vervolgens in dikke stukken.
Verhit de helft van de boter en olijfolie in een pan. Als de boter begint te schuimen voeg je er de oesterzwammen aan toe. Bak ze bruin gedurende 5 minuten. Leg ze in een bord en houd ze warm. Verhit de rest van de boter en olie. Voeg er de schorseneren aan toe, kruid met peper en zout en bak ze lichtjes bruin. Leg de schorseneren in een bord.
Giet de mousserende wijn in de pan en breng aan de kook. Schraap de braadresten los van de bodem van de pan. Laat de wijn voor de helft inkoken.
Open de oesters. Voeg hun sap en de room aan de pan toe. Roer en breng aan de kook. Zeg ht vuur de helft lager, doe er de schorseneren bij en laat koken tot de saus lichtjes ingedikt is.
Verdeel de schorseneren over de borden. Voeg de oesters en de peterselie toe aan de resterende saus, roer goed zodat de oesters door en door warm worden. Lepel de saus samen met de oesters over de borden en versier met de oesterzwammen.


Gekonfijte kalkoenbouten met prei en veldsla:

Snijd aan het eind van elke bout het vel rond het been los. Leg de bouten in een kom. Meng het zout met de look, tijm en laurier en wrijf daarmee de kalkoenbouten in. Zet ze 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 120°C. Wrijf de kalkoenbouten droog met keukenpapier. Leg ze in een ovenschaal en overgiet ze met de olijfolie. Bak ze 2,5 uur in de oven en laat ze afkoelen. Bewaar de bouten goed afgedekt in de koelkast.
Kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen tot je ze in de hand kunt nemen en verwijder dan de schillen. Snijd elke aardappel vervolgens in vier.
Blancheer de prei 1 tot 2 minuten in kokend water en verfris ze onder koud stromend water.
Verwarm de oven voor op 180°C. Giet een beetje olijfolie in een braadpan en bak de spekreepjes daarin een minuut of twee. Voeg er de aardappelen aan toe en bak ze goudgeel. Voeg de gekonfijte kalkoenbouten toe met de velkant naar beneden en bak ze 5 minuten tot het vel krokant is. Laat nog 2 tot 3 minuten doorwarmen in de warme oven.
Verdeel de aardappelen over de borden. Leg er de prei, veldsla of lollo bionda, spekjes en kerveltakjes bij.
Leg bovenop de aardappelen een kalkoenbout. Sprenkel wat olijfolie over de kalkoen en lepel wat mayonaise rond de bereiding.

Gepocheerde peer in citroensiroop met rozemarijn:

  • 4 stevige Conférence peren

  • 25 g kristalsuiker

  • 6 takjes rozemarijn

  • 6 citroenschilletjes

  • 3 cl citroensap

  • 1 vanillestok

  • Slagroom

Vul een pan met 75 cl water. Voeg er de suiker, rozemarijn, citroenschil en sap aan toe. Snijd de vanillestok in de lengte door en schraap er de zaadjes uit in de pan en voeg de vanillestok toe. Breng het mengsel aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost.


Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Snijd de onderzijde van de peer vlak zodat hij rechtop kan staan. Leg de peren in de pan. Breng het mengsel opnieuw aan de kook, zet het vuur lager en laat zachtjes sudderen. Draai de peren af en toe tot ze zacht zijn. Dat neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Verwijder de peren voorzichtig met een lepel en houd ze apart.
Breng de saus aan de kook, zet een deksel op de pan, en laat 7 minuten koken tot siroop. Verdeel de peren over borden, lepel er wat van de siroop over en serveer eventueel met opgeklopte slagroom waaraan je wat van de siroop hebt toegevoegd.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria.
Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1794

Bron: Flandria