Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kerstboom_kiezen_kerstboom


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Tips bij het kiezen van uw kerstboom

Kies voor kwaliteit, ook voor uw kerstboom.

De kerstboom is sinds mensenheugenis hét rekwisiet om de huiskamer, de winkel, het kantoor,... tijdens de donkere kerstdagen van een gezellige sfeer te voorzien. Los van de bijbelse aandacht is de kerstboom hét centrum van de pakjes en geschenkjes, van sfeerlicht en smaakvolle decoratie. De kerstboom verdient dan ook alle aandacht.

De tijd is voorbij om een afgeknotte kerstboom van het type “Picea abies” in de warme huiskamer te plaatsen en om dagelijks de verloren dennennaalden op te vegen, laat staan van het risico op woningbrand als gevolg van al te droge kerstsparren in huis. Veiligheid primeert boven alles!

Kerstbomen worden in drie vormen verkocht:

  • zonder wortelkluit
  • met wortelkluit (in zwart plastic, om uitdroging tegen te gaan)
  • in containers (zwarte plastic potten).

kerstboom in container of pot

De laatste is de meest duurzame keuze maar kost ook het meest. Let wel. Een kerstboom heeft er, als hij verkoopsklaar is, al een leven van 8 à 15 jaar op zitten. Het zou zonde zijn hen als wegwerpbomen te behandelen.

Kerstbomen in containers hebben het mooiste resultaat in uw woonkamer: ze worden immers van meet af aan in goede teeltaarde gekweekt, ze ontwikkelen zich gelijkmatig tot een sterke standvastige boom en blijven mooi. Van alle kerstbomen zien ze het minst af van transport en verplaatsing van buiten naar binnen en vice versa.

De betere tuin- en plantencentra en de boomkwekers mikken op tevreden klanten en bieden dan ook enkel nog kwaliteitsvolle kerstbomen aan. Het is echter voor de consument niet altijd duidelijk wat een degelijke kerstboom is. In de eerste plaats is het belangrijk dat de kerstbomen vrij recent gerooid werden, hetgeen bij de betere tuin- en plantencentra steeds het geval is! Kerstbomen die reeds in oktober of begin november de velden verlaten hebben, zullen tijdens de feestdagen de nodige frisheid niet meer kunnen bieden! Hoe later op het seizoen de bomen marktklaar worden gemaakt, des te beter.

soorten kerstbomen

Om de kerstboom zolang mogelijk fris te houden en naaldval, of erger nog, uitdroging tegen te gaan (denk aan veiligheid) dient men op volgende punten te letten:

  • schaf steeds een kwaliteitsvolle, mooie, goed gevulde kerstboom aan (te verkrijgen in de betere tuincentra of bij een boomkweker)
  • plant de kerstboom best met kluit, in de huiskamer, in een voldoende vochtige pot.
  • houd de potkluit vochtig tijdens de periode dat de kerstboom in de huiskamer staat.
  • tevens speelt de soort van kerstboom een belangrijke rol wat betreft de houdbaarheid. Op dat vlak is de alomgekende groene kerstboom (Picea abies) zowat voorbijgestreefd. Ondertussen hebben de betere tuincentra al wat anders te bieden.

Tegenover de soort Picea abies hebben de Picea omorika en de Picea pungens fijnere naalden en mindere naalduitval, maar de soorten Abies normanniana en de Abies koreana hebben beide vrijwel “geen” naaldverlies.

Soorten kerstbomen:

De Abies nordmanniana is het neusje van de zalm. Deze boom die afkomstig is van de Kaukasus en Noordoost Turkije is de kerstboom van de toekomst. Deze spar heeft mooie dikke donkergroene naalden en een zeer mooie vorm. De zachte naalden die niet prikken vallen helemaal niet uit en heel belangrijk: zij veroorzaken ook geen prikkelende irritatie! De nordmanniana heeft dikke stevige takken, zodat je zonder probleem zwaardere kerstbollen en versieringen in je boom kan hangen.

Abies nordmanniana
De zachte naalden vallen zo goed als niet uit en prikken niet.

Door de tragere groei kan hij in de beste omstandigheden nog een jaar herbruikt worden als kerstboom, mits het gaat om een boompje van 80 à 100 cm. Het nadeel van de trage groei is dat deze boom wel iets hoger in prijs uitvalt is dan de gewone kerstboom. De teeltduur van een boom van 1,5m is 10 jaar, maar biedt dan wel een zeer kwaliteitsvol product. Maar als het een troost mag wezen: de meeste pakjes onder de boom kosten meer….

Abies nordmanniana of nordmannspar

De Abies nordmanniana kan je ongetwijfeld de Rolls Royce onder de kerstbomen noemen. Daar onze kerstbomen in de pot gekweekt zijn kan je gerust zonder probleem deze boom méér dan een maand in huis houden. Gezaagde exemplaren blijven weken in prima conditie, zelf zonder water!

De Abies korena van dezelfde familie als de Nordmanniana. De voordelen van deze boom zijn gelijklopend met zijn Nordmanspar. De Koreana heeft een slanke vorm en korte zachte naalden.
De onderkant van de naalden hebben een zilverachtige kleur, en de knoppen hebben een blinkend uitzicht. Het voordeel van deze slanke boom is dat hij minder plaats inneemt in de woning. De hergroei van de Koreana is ook zeer goed te noemen. De prijs van deze trage groeier ligt in dezelfde orde als van de Nordman spar.

Abies koreana of koreaspar

De Picea omorika, of ook de Servische spar genoemd, is gekenmerkt door zijn zilverachtige kleur, die te wijten is aan de witte onderzijde van de naalden. Hij heeft een slankere groei dan die van de gewone spar. De van nature zilverachtige kleur van de Servische spar zorgt ervoor dat hij even geraffineerd als de originele kerstboom is. Deze blauwe spar heeft ook iets minder naaldafval of de gewone kerstboom. Deze spar leent zich zeer goed om in pot te kweken.

Picea omorika of Servische spar
Picea omorika, of ook de Servische spar genoemd

De Picea abies ‘Exelsia’ is een klassieke kerstspar die al jaren dienst doet als kerstboom. De gewone spar is bovendien de meest gekweekte conifeer in de Ardennen voor de houtproductie. Hij heeft een piramidale groei, is heldergroen en zeer dicht vertakt. Zijn naalden zijn 15 tot 25 mm, zijn naar voor gericht en staan op roodbruine takjes. Deze boom is afkomstig van de Bohemen, Zwarte Woud. Deze Picea wordt veel gekapt of met aardkluit aangeboden. Daardoor is deze wel onderhevig aan naaldafval.

Fijnspar de meest voorkomende kerstboom
de gewone groene fijnspar (Picea abies synoniem: Picea excelsa)

De Picea pungens is door zijn scherpe naalden niet geschikt voor gezinnen met kinderen!

De dwergspar (Picea albertiana ‘Conica’ en Picea glauca ‘Conica’) zijn kegelvormige sparren en springen in het oog door hun kleine formaat. Ze worden daarom ook tafelboompjes genoemd. Ze doen uitstekend dienst op plaatsen waar weinig ruimte is, bv. een klein balkon of een tafel. Ze laten zich even goed opsmukken als grote bomen en brengen dezelfde kerstsfeer en -geur in huis. Een voordeel is dat u ze probleemloos in de tuin of in een bloembak kunt overplanten na de kerstperiode. De uitval is nul procent. Ze hebben alle eigenschappen van een grotere kerstboom en moeten op dezelfde manier verzorgd worden.

Als besluit kunnen wij stellen dat de consument zich beter goed informeert: kiest hij voor kwaliteit, dan opteert hij voor een Abiessoort (nordmanniana of koreana), of kiest hij voor een goedkopere Picea-soort, dan is de omorika best geschikt.

 

#2288
Terug naar boven icoon