Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kerstballen_vaasje_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 7 december 2021

Orchidee in kerstbal als individuele kersttafelversiering

Variatie individuele kersttafelversiering in kerstbal  

De kerstballenmarkt speelt ook in op wat ze floristen zien gebruiken in bloemschikken. Floristen gebruiken al enkele jaren kerstballen als bloemvaasjes. Waarschijnlijk mede daardoor is er iets nieuws op de markt. Bij de kerstdecoratie zijn nu ook kerstballen te koop met een platte bodem. Meestal zijn dit type kerstballen bedoeld om de naamkaartjes in te steken en ze naast de borden te plaatsen, het haakje aan de kerstbal heeft immers een dubbel haakje zodat daar de naamkaartjes gemakkelijk tussen kunnen. Maar als je juist het haakje wegneemt, heb je eens schitterend vaasje om een bloem bij elk bord te plaatsen. Het vraagt wel een beetje een bloem met cachet, of minstens een bloem van een zekere omvang om echt mooi te ogen.

Deze kerstballen vind je in verschillende kleuren en in mat en blinkend, zodat je ze ook kan aanpassen bij je bestaande kerstdecoratie. De betere tuincentra hebben ze te koop.

Vind je dit type kerstballen niet in je buurt, kun je ook je bestaande kerstballen gebruiken en het ophangsysteem er van halen. Je moet onder de bol wel een klein kransje/rondje pitriet leggen om de kerstbal rechtop te houden. Het blijft met gewone kerstballen natuurlijk wel iets delicater als mensen/kinderen er gaan aankomen. Maar het zou ook een uitdaging kunnen zijn, om op die manier kerstballen met de opening schuin te verwerken.

Orchideeën geven aan gelijk welke feesttafel een cachet, dus worden ze ook met de eindejaarsfeesten verwerkt. Meestal zijn ze prijzig. Het is soms goedkoper een paar planten aan te schaffen, dan bloemen op tak te kopen. Zo heb je ze meteen ook voor de volgende jaren. 

Nodig

 • Kerstballen met platte bodem (of gewone kerstballen waar je een kransje/rondje pitriet onder steekt)
 • Orchideeën Phalaenopsis of zoals hier de Dendrobium die is iets kleiner voor in een kerstbal
 • dun pitriet kleur in harmonie met je kerstballen
 • binddraad (eventueel een stukje raffia om het binddraad weg te werken, als er geen sierdraad bestaat in de gewenste kleur)

Naargelang je keuze:

 • parels
 • tillandsia xenographica (als je een plant koopt kun je de onderste bladeren gebruiken, door ze regelmatig te benevelen houd je de plant levendig)
 • kleine kerstballen

Hoe ga je te werk bij de verschillende mogelijkheden?

 1. met parel

  • leg pitriet in een badje water, zo wordt het soepeler om te verwerken
  • steek op het uiteinde van het pitriet een parel

maak met het natte pitriet twee ringen en zet die met binddraad aan elkaar vast, schuif de parel waar je hem graag hebt. Laat wel een steeltje na de binding, de lengte van de hoogte van je kerstbal

vul je kerstballen met water

knip een orchidee van je plant met een zo lang mogelijk steeltje en plaats die in je kerstbal, zo dat de bloem de binding van je pitriet wegwerkt. Zorg er voor dat je Orchidee voldoende water heeft.

 1. met kleine kerstbal

 • leg pitriet in een badje water, zo wordt het soepeler om te verwerken
 • maak met het natte pitriet twee ringen en zet die aan elkaar vast met binddraad. Laat wel een steeltje na de binding, de lengte van de hoogte van je kerstbal

 • bind met fijn binddraad je klein kerstballetje aan de pitrietbinding . Als je kleine kerstballetjes op draad gebruikt, kun je gewoon het draadje rond je pitriet draaien.

vul je kerstballen met water

plaats je pitriet met kerstbal in je kerstbal vaasje

knip een orchidee van je plant met een zo lang mogelijk steeltje en plaats die in je kerstbal, zo dat de bloem de binding van je pitriet en het ophangsysteem van je kerstballetje wegwerkt. Zorg er voor dat je Orchidee voldoende water heeft.

 1. met Tillandsia xenographica

vul je kerstballen met water

steek een of twee stukjes Tillandsia xenographica in je kerstbal. Eventueel de delen die in je vaasje komen wat smaller knippen, of samen vouwen, om alles in de opening te krijgen.

knip een orchidee van je plant met een zo lang mogelijk steeltje en plaats die in je kerstbal. Zorg er voor dat je Orchidee voldoende water heeft.

 1. met pitriet , parel en Tillandsia xenographica

zie punt 1 en 3

Je kunt eventueel wat nepsneeuw over het geheel strooien. 

Je kunt op je tafel ook kiezen om de verschillende modellen afwisselend te gebruiken.

Tips:

De sfeer is mooier als je overal in huis dezelfde type kerstversiering hebt. Een paar mogelijkheden:

In het midden van je kersttafel kerstballen kun je kerstballen van eenzelfde kleur (mogelijks verschillende grootten en blinkende en matte door elkaar) schikken (vb op mos, of sparrentakjes) . Je kunt daartussen een aantal van met Orchideeën gevulde kerstballen met platte bodem plaatsen. Eventueel wat nepsneeuw over het geheel strooien.

Je kunt op de salontafel een platte schaal plaatsen ongeveer zoals hierboven beschreven werd.

Succes en mooie feestdagen 

#1320

Auteur: Nigella