Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kersen_en_krieken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 16 oktober 2021

Kersen en krieken of zoete en zure kersen

Kersen, zoete en zure

Zoete kers (Prunus avium) en zure kers (Prunus cerasus) bloeien in april met een overdaad aan witte bloemen. Zure kers bloeit iets later, afhankelijk van het weer en soms pas begin mei. Tijdens de bloei zijn het prachtige bomen. Zure kers doet het ook in lichte schaduw, zelfs als leiboom op het noorden.
In Nederland spreekt men van zoete of zure kers.
In België zijn kersen zoet, krieken zuur.

Zoete kers
Van de zoete kersen zijn 'Bigarreau Burlat', 'Van', 'Hedelfinger' en 'Lapins' goede rassen. De eerste is een vroege, die half juni rijp is. De andere zijn wat later. 'Regina' is een zelfbestuiver. Kwekers zijn constant op zoek naar kleinere boomvormen, kersen die voor een tuin geschikter zijn dan de traditionele hoogstammen. Klein blijvende kersen kunnen in een gaaskooi groeien. Dat beschermt ze tegen vogelvraat. Als onderstam wordt 'Limburgse Boskriek' en de langzaam groeiende 'Gisela 5' gebruikt.


Prunus avium
zoete kers

Zure kers
'Morel', ook bekend als 'Rheinische Schattenmorelle' is voor de tuin een gemakkelijke vruchtboom. Deze kers is zelfbestuivend en draagt grote donkerrode vruchten, zelfs op het noorden. Het boompje heeft bescheiden afmetingen en de vruchten rijpen zelfs bij regenachtig weer. Het kan voorkomen dat aan sommige takken de vruchten wat later rijpen. Het is eerder een voor- dan nadeel als niet alle kersen tegelijk rijp zijn.


 Prunus cerasus
zure kers of kriek

Tips!

  • Kersen houden van voedselrijke, niet te natte grond.
  • De morel wordt na de oogst teruggesnoeid op een jonge scheut; Prunussoorten alleen 's zomers snoeien.
  • Kersen worden rijp geplukt; morel is zuur en voornamelijk voor verwerking (jam, sap, op alcohol) geschikt.
#1073