Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/katten_weren_uit_delen_van_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Katten weren uit (delen van) de tuin

Men zegt wel dat  één plus één twee is, maar er zijn situaties waarbij de vlieger niet op gaat.
Je houdt van katten en ook van je tuin. Alleen gebruikt de eerste soms het tweede als een kattenbak. En dat is nu net de reden waarom je de katten uit (sommige delen van) de tuin wilt weghouden.

Er bestaan verschillende middeltjes voor om ervoor te zorgen dat jouw tuinplezier 100% blijft:

  • Een fysieke barrière
  • Apparaten om katten af te schrikken
  • Afweren met onaangename geuren

 

Katten verjagen uit de tuin door een fysieke barrière

Hoewel katten zeer lenig zijn en zich tussen veel obstakels doorwurmen, kunnen rechtopstaande fijne stokjes een afwerend effect hebben. Verdeel de fijne en scherpe stokjes met een maximale tussenafstand van 20cm over het te vrijwaren deel in de tuin. Katten kunnen hier wel tussen, maar het vergt wat moeite en zullen deze plaatsen wellicht gaan vermijden.

De stokjes kunnen ook vervangen worden door andere scherpe voorwerpen (scherpe keien, denneappels, …)

Wanneer je kippengaas op de grond legt kunnen de planten ongestoord door groeien, maar katten zullen dat gaasnet liever niet betreden. Wanneer de stelen van de planten te groot worden kan je de kippengaas gemakkelijk openknippen met een kniptang. Zo kunnen de groenten ongestoord groeien en blijven de katten weg.
Een alternatief voor het kippengaas is een houten hekwerk met grotere tussenruimten. Dat kunt u net onder het aardoppervlak ingraven. Wanneer de katten beginnen te graven stuiten ze direct op irritante stukken hout.
Het wordt echter wel moeilijker om onkruid te wieden…

Daarom is het gebruik van een stevige onkruiddoek een oplossing voor beide problemen. Maak gaten in de onkruiddoek waar de planten of groenten moeten groeien en katten zullen er niet snel gaten in krabben om daar hun behoefte te doen. Bovendien hoef je ook geen onkruid meer te wieden.

 

Apparaten om katten te verjagen

Dat katten niet van water houden is een algemeen bekend gegeven, al zijn er uitzonderingen die de regel kunnen bevestigen. In combinatie met een sensor kan een sproeisysteem om katten te verjagen gekoppeld worden. Dit spuit een waterstraal zodra een kat in de buurt komt.  
De meeste katten houden het op die manier al snel voor bekeken.

Naast de sproeisystemen bestaan er ook apparaten die een ultrasoon geluid maken zodra ze beweging zien.
Deze geluiden zijn niet hoorbaar voor de mens, maar wel voor de katten.

Aangezien dit geluid zo storend is voor hen zullen ze al snel de klik maken en wegblijven van rond die verjaagsystemen.

Katten weghouden met geurtjes

Een tweede manier om katten te verjagen uit de tuin is inspelen op hun zeer sterke reukzin. Wanneer die op een onaangename manier geprikkeld wordt, zal de kat dat deel van de tuin liever vermijden.  Mogelijkheden zijn verschillende sterk geurende planten zoals Ruta graveolens, Coleus canina, … Andere mooie planten zijn lavendel, geraniums, citroentijm of polei.

De geur van gedroogde kruiden of aromatische oliën kan ook de katten op een afstand houden. Wrijf daarmee de oppervlakte in, of strooi de kruiden in het rond. Deze oplossing is niet blijvend en moet dus periodiek herhaald worden.
Op citroenschillen zijn katten ook al niet verlekkerd. De schillen kan je dus ook rondstrooien en katten weren die plaatsen. Je kunt de citrusspray ook kant-en-klaar kopen, maar ook hier zal de werking na een bepaalde tijd vergaan. Naast citroen zijn katten ook al niet gek op tabak- en koffiegeur. Gebruikte koffiedik of tabak zijn ook gemakkelijk rond te strooien.

Er bestaan ook zeer doeltreffende kattenverjagende strooikorrels die lange tijd de werking garanderen. Naast de chemische bestaan er ook 100% natuurlijke strooikorreltjes. Bovendien is dit een oplossing voor de meestal visueel storende alternatieven om katten weg te houden.

#4882

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies