Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kaneelboom_of_cinnamomum_zeylanicum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 juli 2021

Kaneelboom of Cinnamomum zeylanicum als leverancier van onze kaneelstokjes

Kaneelboom (Cinnamomum zeylanicum)

 

Kaneel kennen we allemaal als fijne keukenspecerij waar je zoete gerechten, gebak, appelmoes, stoofperen, glühwein enz. mee kunt kruiden. Maar kaneel is ook een belangrijk genees-en insectenbestrijdingsmiddel. In de volksgeneeskunde speelt kaneel sinds de oudheid een belangrijke rol, zowel in de landen van herkomst als ook in Europa, waar het in de 17e eeuw ingevoerd werd.

kaneelboom

 

Naamgeving van Cinnamomum zeylanicum

Het woord cinnamon is afgeleid van het Latijnse cinnamomum (Grieks kinnamomon). Men vermoedt dat de oorsprong van het woord in Maleisië ligt, waar kaneel kayu manis ( zoet hout) genoemd wordt.

Het Nederlandse woord kaneel (vroeger caneel, canel) komt van het Latijnse woord canna, zogenoemd naar de stengelachtige gedroogde bast van de kaneelboom.

Cannelle

is de verkleiningsvorm van canne.

 

Herkomst van de kaneelboom

Er zijn verschillende soorten kaneel, maar allen worden gecultiveerd in tropische landen zoals het zuiden van India, Sri Lanka (vroeger Ceylon) Indonesië, Vietnam en China. In Birma en het zuidwesten van India komt de kaneelboom nog in het wild voor.

 

Plantkenmerken

De kaneelboom is een tropische, altijd groene, snel groeiende boom die ca. 7 m hoog wordt. Hij heeft grote, langwerpige bladeren die in het begin rood, later donkergroen zijn en witte bladnerven hebben.

Kaneel bloeit met kleine, onopvallende witgroene bloemen die zich tot eironde purperen bessen ontwikkelen.

De bast is dun, zacht en lichtbruin. Zowel bast als ook bladeren geuren aromatisch. De boom heeft een vochtig warm klimaat nodig. Gecultiveerd is hij heesterachtig, niet hoger dan 3 m.

 

Soorten Cinnamomum

Er bestaan vele verschillende variëteiten. De twee meest bekende zijn cassiakaneel

(Cinnamomum cassia) en ceylonkaneel (Cinnamomum ceylanicum). De laatste heeft een wat lichtere kleur en wat zoetere smaak dan cassia.

Teelt en oogst van de kaneelstokjes

Ceylon-kaneel wordt als struik in plantagen geteeld.

Kaneel zoals wij die kennen is de gedroogde binnenbast van de kaneelboom. Deze wordt pas na zeven jaar geschild. Daarna duurt het nog vier tot vijf jaar tot er opnieuw geoogst kan worden. De takjes en stammetjes worden in stukken gekapt en van de bast ontdaan door afschaven van de buitenste kurklagen. Na enkele dagen drogen in de zon krijgt de kaneelbast een roodbruine kleur en krult op tot pijpjes.

De binnenbast wordt tot zogenaamde ‘quills’ in elkaar geschoven, dan eerst in de schaduw, later in de zon gedroogd. Zij krijgen dan de typerende geelbruine kaneelkleur. De kwaliteit is afhankelijk van kleur en fijnheid van de bast. Bij ons is de specerij als pijpkaneel of poeder te koop.

kaneel bast 

Geschiedenis van kaneel

Kaneel werd al in het oude Egypte als medicijn gebruikt en om gerechten te kruiden.

Voor meer dan 4500 jaar geurden de Chinese keukens naar Kwei, zoals de cassiakaneel toen genoemd werd. Arabische en Fenicische kooplui brachten de geurende bast in de tijd van de faraonen naar Egypte. De Romeinse keizer Nero verspilde de kostbare specerij door ter ere van zijn echtgenote Poppea grote kaneelvuren te ontsteken.

In de 14e eeuw werd ceylonkaneel voor het eerst in Europa genoemd. Kaneel was één van de vier zogenaamde fijne specerijen, die door de VOC gehandeld werden. Destijds groeiden kaneelbomen in het wild langs de kust en in de binnenlanden van Ceylon (nu Sri Lanka). Dit gebied was destijds in de handen van de Portugezen. Met behulp van het vorstendom Kandy verdreef de VOC in het midden van de 17e eeuw de Portugezen en eigende zich de gebieden toe waar kaneelbomen groeiden. De inheemse producenten waren van nu af aan verplicht hun hele productie aan de VOC te leveren. Op de wereldmarkt werd de VOC daarmee de enige aanbieder van kaneel. Het merendeel van ca.1 miljoen pond kaneel dat zij ontvingen werd in Europa verkocht. In Azië had men daar weinig belangstelling voor, omdat deze specerij te duur was. In 1750  koste een pond kaneel op de veiling nog 2 tot 3 gulden. In de 18e eeuw  was de prijs al tot 8à 9 gulden gestegen. De producenten op Ceylon ontvingen maar 25 cent per pond (à propos uitbuiting!).

Tegen het eind van de 18e eeuw werden de Hollanders door de Engelsen verdreven en raakten daarmee ook het kaneelmonopolie kwijt. Londen werd de belangrijkste handelsstad voor kaneel. Later verdienden de Hollanders opnieuw veel geld, door in Indonesië cassiaplantagen aan te leggen.

 

Gebruik kaneel

In de keuken van Sri Lanka wordt kaneel veelvuldig gebruikt: voor pittige rundercurries en de aromatisch geurende rijstgerechten (biriyanis). Hij wordt ook gebruikt voor het aromatiseren van thee. Kaneel wordt vooral in landen gewaardeerd waar Arabische invloed voelbaar is.

In India gebruikt men kaneel meestal ongemalen. De baststukken worden in hete olie gebraden tot zij opkrullen. Dan wordt de temperatuur verlaagd en worden er tomaten, uien en yoghurt toegevoegd. Wanneer het gerecht klaar is, worden de kaneelstukken verwijderd, maar kunnen ook als geurende decoratie op het bord blijven liggen.

In de keuken van het westen wordt kaneel in poedervorm bijna uitsluitend voor zoete gerechten. Het mag niet te lang meegekookt worden omdat het dan licht bitter wordt.

In Mexico is kaneel een geliefde specerij.

De zogenaamde ‘kaneelbloemen’of ‘cassiknoppen’ zijn de onrijpe, kort na de bloei geoogste vruchten. Zij lijken op kruidnagels. Zij hebben veel minder aroma dan de bast. Om hun milde, zoete geur te kunnen ontplooien, moeten zij fijn gemalen worden.

 

Kaneel als geneesmiddel

:

Kaneel werkt antibacterieel, bloeddrukverlagend, krampoplossend, maagversterkend, schimmelremmend, wondgenezend.

Er is wetenschappelijk bewezen dat kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagd. Diabetici hebben er dus baat bij om iedere dag een beetje kaneel te eten.

Sinds 2003 is vooral de cassiakaneel in opspraak gekomen. Beide soorten bevatten de aromastof  coumarine, cassiakaneel in grotere hoeveelheden. Coumarine in grotere hoeveelheden en over langere tijd genuttigd, zou bij mensen leverbeschadigingen en in het ergste geval ook kankertumoren veroorzaken. Het is daarom aan te bevelen, om terughoudend  te zijn met kaneelhoudende levensmiddelen.

In poedervorm kunnen consumenten niet herkennen of het om cassia - of ceylonkaneel gaat. Het wordt op de verpakking niet vermeld.

Als pijpkaneel (de opgerolde bast) kunnen zij het verschil wel zien: de quills van ceylonkaneel zijn dichter dan die van cassiakaneel.

  kaneel stammen

Kaneel tegen ongewenste insecten

:

Met kaneelolie kunnen ongewenste insecten(zoals muggen, vliegen) al in hun larvenstadium vernietigd worden. Er wordt onderzocht of kaneelolie een milieuvriendelijk alternatief zou kunnen zijn t.o.v. de chemische insecticiden.

Benamingen van de kaneelboom:

  • Cinnamomum (botanische naam)

  • Cinnamon (Engels)

  • Zimt (Duits)

  • Canelle (Frans)  

Lauraceae – laurierfamilie

#1526

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl