Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_venushaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 5 december 2020

Venushaar (Adiantum) is een bescheiden kamerplant binnen de varenfamilie

 

Venushaar (Adiantum)

Venushaar (Adiantum) is een bescheiden kamerplant binnen de varenfamilie. Deze gedrongen plant wordt vaak verwerkt in bloemstukjes.

Adiantum raddianum bestaat in diverse variëteiten, die in vorm en kleur licht van elkaar afwijken. Goldelse en Brillantelse dragen beide geelgroen loof, dat bij het uitlopen zacht rood kleurt. Dat geldt ook voor Adiantum tenerum, met iets fijner loof en dunne, gitzwarte stengels.
Adiantum peruvianum valt op door een relatief groot en leerachtig blad.
Adiantum hispidum heeft een totaal afwijkend blad, sterk gelijkend op de klassieke varen. Dit is een vrij sterke varen met korte, dichte beharing.

Venushaar is een veeleisende kamerplant, die alleen gedijt op een koele plek met een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig broezen volstaat niet. Beter is de eilandschotel, een met water gevulde kom met daarin de plant op een lichte verhoging.
Ook de kluit moet steeds goed vochtig blijven. Royaal water geven is onvoldoende, omdat de turfrijke grond moeilijk water vasthoudt. De kluit regelmatig onderdompelen in vers regenwater of gekookt leidingwater, tot hij verzadigd is. Hoe minder zout en kalk in het water, hoe beter voor de groei.

Verschrompelen de tere blaadjes, dan gaat het slecht met de plant. Ingedroogd blad herstelt zich niet meer. Hier helpt alleen al het groen tot aan de grond terugknippen, de plant blijven verzorgen en hopen dat ze opnieuw uitloopt. Afgestorven stengels meteen wegknippen om plaats te maken voor nieuwe scheuten.

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Planttype
Groene bladplant, enkele bonte variëteiten.
20 – 30 cm hoog, breed uitwaaierend.

Water
Wortelkluit steeds goed vochtig houden. Regelmatig gieten met lauw en kalkvrij water, broezen en onderdompelen in regenwater. Uiterst gevoelig voor droge lucht.

Temperatuur
Niet winterhard. Matig warm, 20 – 25 C. Nooit onder 18 C. Tocht vermijden

Licht
Schaduwrijk

Bodem
Speciale grond voor varens. Sporadisch lichte mest. Jaarlijks verpotten

Vermeerderen
Door delen.
 

#128

Bron: VLAM
www.vlam.be