Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_van_de_week:_bergpalm

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: de Bergpalm

Mag ik je de ster van de week voorstellen.... de bergpalm of Chamaedorea elegans. Een palmsoort afkomstig uit het verre Mexico die niet zo snel groeit en geen al te grote proporties aanneemt. Vandaar dat hij ook wel de Mexicaanse dwergpalm wordt genoemd. Een plant waar je zeker een plekje voor kan vinden!

De bladeren van de bergpalm zijn gevederd en fris groen van kleur. Als je even jouw ogen sluit lijken ze mee te wuiven met de wind. Ja, hij heeft echt de looks van een palm! Omdat de kamerplant van nature uit in dicht beboste gebieden groeit is hij niet kieskeurig op gebied van standplaats, hij kan best wel wat schaduw verdragen. Een plekje met wat minder licht is dus prima. Een goed idee voor een hoekje in de slaapkamer of om wat leven te blazen in jouw kille bureauruimte. Voor jouw geliefde viervoeter is er alvast geen gevaar want de plant is niet giftig.

Mexicaanse dwergpalm

De bergpalm is makkelijk te houden en vraagt niet zoveel onderhoud. Vermijd wel een droge grond maar geef de plant geen grote hoeveelheden water in één keer. Liever meerdere keren een kleine hoeveelheid zodat de plant tijd heeft om het vocht op te nemen. Check eerst de potgrond vooraleer je de plant opnieuw begiet. Is de grond nog nat, wacht dan nog een aantal dagen. Verplanten in een pot met hydrokorrels kan natte voeten voorkomen.

Dwergpalm

Belangrijke verzorgingstips:

  • Standplaats: plaats de plant niet in de volle zon maar in de halfschaduw of schaduw. Worden de bladeren geel dan krijgt hij teveel rechtstreeks zonlicht. Te weinig daglicht zal de groei vertragen. De ideale plaats? Een raam op het noorden.
  • Waterbehoefte: houd de grond in het groeiseizoen vochtig maar niet te nat. Geef bij voorkeur water in de onderschaal of zorg voor een goed drainerende pot. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant en waar de plant staat. In het najaar mag je wat langer wachten met water geven. Een gietbeurt om de 10 dagen is dan voldoende. 
  • Benevel de bladeren regelmatig met lauw water om spint te voorkomen en om de bladeren gezond te houden. Om kalkvlekken te voorkomen gebruik je best gedistilleerd water of regenwater. Plaats de plant niet in de buurt van een verwarming of radiator. Droge lucht maakt de plant vatbaarder voor spint.
  • Temperatuur: in het groeiseizoen staat de plant graag op kamertemperatuur. In de winter mag het best wel wat koeler zijn, 12 tot 15° C is dan voldoende.
  • Voeding: net zoals alle kamerplanten heeft de Bergpalm nu en dan nood aan wat voeding. Geef een speciale voeding voor kamerplanten of een universele voeding. Geef meer meststof in het groeiseizoen dan in het najaar.
  • Bruine bladeren mag je gewoon verwijderen of wegknippen. 
  • Bloemen: er kunnen gele bloemvormen verschijnen maar dat kost de plant veel energie. Je kan de bloemen dus best verwijderen.
  • Verpotten: planten in een grotere pot hebben een grotere waterreserve. Zorg voor een bloempot die ruim genoeg is, dat komt de plant alleen maar ten goede. Gebruik speciale potgrond voor palmen bij het verpotten.

Bestellen in onze webshop

Je hoeft zelf niet op zoek te gaan. Deze oogstrelende groene kerel kan je gewoon bestellen in onze webshop. Netjes verpakt komt hij snel naar je toe! Plaats hem in een mooie bloempot om het plaatje compleet te maken. 
#5922

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies