Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_orchidee_masdevillia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 19 juni 2021

Masdevillia orchidee is meestal voorbehouden aan de liefhebber met een geschikte kas

Masdevalli in het kort

De bloemen van Masdevallia zijn zeer karakteristiek en soms zelfs bizar te noemen. Het geslacht Masdevallia dankt zijn naam aan de Spaanse arts en botanicus Jose Masdevall (18e eeuw). Er zijn zo’n 350 verschillende Masdevallia-soorten beschreven, die van Mexico tot en met de zuidelijke Andes voorkomen. De meeste planten worden aan de voeten van het Andes-gebergte en op de hooglanden van dit uitgestrekte berglandschap aangetroffen.

Masdevallia’s groeien epifytisch of lithofytisch en hebben een kruipende wortelstok, waaruit steeds een enkel blad groeit. De planten bloeien uit een schede niet ver boven de grond en er verschijnt dan een zeer typische bloem waarvan de sepalen vaak vergroeid zijn tot een driehoekige “kelk” met staartjes en waarbij de petalen meestal heel klein zijn. Andere geslachten met een vergelijkbare bloembouw zijn Dryadella en Dracula.

Masdevallia kweken

Het kweken van Masdevallia is (op een paar uitzonderingen na) meestal voorbehouden aan de liefhebber met een geschikte kas. Masdevallia’s hebben een schaduwrijke en koele omgeving nodig met een hoge luchtvochtigheid en veel frisse en bewegende lucht. Omdat Masdevallia’s geen pseudobulben bezitten hebben deze planten geen uitgesproken rustperiode en moet er gezorgd worden voor voldoende gelijkmatige vochtigheid. Maar, omdat er in de herfst en winter maar minimale groei is, moet de watergifte in deze periode worden beperkt.


De planten groeien het beste in een kleine pot met een goede drainage. Als substraat kan fijne boomschors worden gebruikt, eventueel aangevuld met wat sphagnum.
 

Naast de Masdevallia-soorten die alleen onder zeer moeilijk te realiseren omstandigheden kunnen worden gekweekt zijn er ook een aantal soorten die, met enige moeite, ook in de woonkamer kunnen worden gekweekt. Een van deze soorten is Masdevallia veitchiana.

De bladeren van deze soort zijn vrij lang (15-20 cm) en een bloemstengel van 30-45 cm lang draagt een of twee vermiljoenrode bloemen. Ook Masdevallia caudata met haar opvallende roze-geel kleurencombinatie en Masdevallia coccinea met paarsrode bloemen zijn in de woonkamer te kweken. Naast botanische Masdevallia-soorten zijn er ook hybriden te koop.

Deze hybriden zijn vaak wat minder veeleisend en zijn beter bestand tegen huiskamer condities. Om Masdevallia in de huiskamer of serre te kweken moet er de beschikking zijn over een plaats waar geen direct zonlicht komt. Om de hoge luchtvochtigheid te kunnen realiseren dienen de planten zeker niet solitair te staan en dient er regelmatig gesproeid te worden.

Daarnaast werkt het ook goed om de planten op een eiland in een schaal met water te zetten, zodat door het verdampende water een microklimaat ontstaat. Als er de mogelijkheid voor bestaat is het ook zeker aan te bevelen om te zorgen voor bewegende lucht (niet door middel van tocht!). Hiervoor kan er een kleine ventilator worden geplaatst, die het beste op een afstand, indirect op de planten gericht staat.

Zoals al gezegd, kweken van Masdevallia in de woonkamer is niet gemakkelijk, maar wanneer er wordt gezorgd voor goede omstandigheden is het zeker niet onmogelijk. Wanneer U naar aanleiding van deze Orchidee van de Maand vragen hebt over de kweek van Masdevallia, dan kunt U die natuurlijk altijd plaatsen op de vraagbaak.

Veel Succes,

#101

Auteur: Tim Welting