Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_orchidee_catasetum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 oktober 2020

Catasetum pileatum

Catasetum pileatum

Inleiding.

Het geslacht Catasetum staat bekend om de wonderlijke bloemen met een helmvormige en gebogen lip. De plant bloeit in augustus en september. Deze mooie orchidee is te vinden in de middelgebergten in de tropische zone. Dit noemt men mesofiel. Ze zijn specifiek afkomstig uit de lager gelegen gebieden van Venezuela en Ecuador.

Kweekwijze

De plant doet het het best bij nachttemperaturen van 13 tot 15 °C en bij dagtemperatuur van 18 tot 24 °C. Vraagt een vochtigheidsgraad van van 50 tot 70 percent in de groeitijd, maar lager in de rustperiode. Geef helder indirect zonlicht,totdat de bladeren vallen;volop zon als de plant in de bloei is of 14 tot 16 uur per dag kunstlicht (TL). In een mild klimaat kunnen de planten in de zomer naar buiten. Kweek ze in mandjes,op boomvarenplankjes of in potten.

Geef de plant regelmatig water als de planten in de groeitijd zijn. Geef de plant na het vallen van de bladeren zo nu en dan water, net genoeg om het verschrompelen van de bulben tegen te gaan. Zorg er ook voor dat in de groeitijd zo nu en dan een meststof met een hoog stikstofgehalte wordt gegeven aan planten in mandjes en op plankjes en kamerplantenmest aan de in pot gekweekte planten. U kunt de plant het beste verpotten aan het eind van het voorjaar, juist als de plant gaat groeien. Vermeerderen kan door de plant bij het verpotten te verdelen en drie schijnknollen (bulben) bij elkaar te laten.

1

 

Veel Succes,

#99

Auteur: Jan Dekker