Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_hertshoornvaren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 29 november 2020

Kamerplant: hertshoornvaren of Platycerium

kamerplant varens voor in huis hertshoornvaren soortenDe Hertshoornvaren (Platycerium) is een vreemde varen met breed uitwaaierende gaffelvormige bladeren. Hij doet het goed als alleenstaande plant op een staander, een kasthoek of hangend in een plantenmand.

De plant heeft steriele en fertiele bladeren. De steriele nis- of mantelbladeren zijn breed en rond, staan rechtop en geven steun aan de afhangende fertiele bladeren. De groene mantelbladeren rotten langzaam weg en vormen humus waaruit de wortels voedsel halen. Het fertiele blad is veel langer en vaak diep ingesneden. Bij sommige soorten worden de grijsgroene bladeren meer dan een meter lang.
Om de verdamping te beperken en luchtvocht op te nemen is het blad bedekt met een grijswit viltig laagje. Dit viltlaagje mag nooit of nimmer worden afgeveegd!

 

hertshoornvaren Platycerium 
         bifurcatum
Platycerium bifurcatum

hertshoornvaren Platycerium 
         willinckii
Platycerium willinckii

hertshoornvaren Platycerium 
         grande
Platycerium grande
 

De populairste soort is de dubbel gevorkte Platycerium bifurcatum var. Bifurcatum, gekweekt in verschillende cultuurvormen.
Ook de Platycerium willinckii doet het prima als kamerplant.
De Platycerium grande met zijn opvallend grote, diep ingesneden mantelbladeren en de nog grotere Platycerium wilhelminae-reginae zijn enkel geschikt voor grote ruimtes. De slippen van de fertiele bladeren worden één of soms twee meter lang. Laatstgenoemde vragen een warme plek.

Jonge planten in kleine potten kunnen beter meteen in een grotere pot worden overgezet. De plant daarvoor op een dik stuk schors of een turfblok bevestigen. De pot met speciale grond voor varens of met veenmos opvullen. Omdat de plant niet over een goed ontwikkeld wortelgestel beschikt en snel te zwaar wordt, stevig met nylondraad in de pot verankeren.
Als hangplant erg goed in een geperforeerde kleipot, zoals gebruikt voor orchideeën.

Water tussen de mantelbladeren toedienen. Blad met kalkvrij water bestuiven. De pot regelmatig in water onderdompelen.
Brokjes vermolmde turf of goed gecomposteerde stalmest tussen de mantelbladeren duwen stimuleert de groei van nieuw blad.
 

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Planttype
Epifyt met enkele variëteiten.
30 – 50 cm hoog, lang afhangend en breed uitwaaierend.

Water
Wortelkluit steeds goed vochtig houden. Gieten met lauw en kalkvrij (regen)water, broezen en onderdompelen in (regen)water. In de rustperiode, van oktober tot maart, minder water, maar nooit laten uitdrogen. Weinig gevoelig voor droge lucht.

Temperatuur
Niet winterhard. Warm houden bij een constante temperatuur. Overwinteren bij 16 - 18 C.

Licht: Schaduw.

Bodem
Speciale potgrond voor varens. Van april tot september maandelijks lichte mest via gietwater. Verpotten is moeilijk, enkel indien noodzakelijk.

Vermeerderen: afnemen van uitlopers.

#93