Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_cactus_verpotten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 december 2021

Cactussen verpotten en oppotten


Gymnocalicium buenekeri die dringend moet verpot worden.

Allerhande potten in grootte, kleur of materie zijn in de handel te verkrijgen. Hier liggen de meningen en gebruik over het soort pot ver uiteen. De één verkiest een plastic pot terwijl de andere eerder valt voor een stenen pot. Ook hier terug de keus van de liefhebber. 

Mijn voorkeur gaat uit naar stenen potten met als enige reden dat bij accidenteel teveel gieten het overtollige water opgenomen wordt door de pot. Zo verzuipt de cactus niet. De stenen potten worden voornamelijk gebruikt bij mijn volwassen planten.

En … is een stenen pot soms niet esthetischer dan een plastic pot uit ons PVC-tijdperk?

Plastic potten zijn dan handiger en hebben dan ook het voordeel dat ze iets langer vocht in de pot houden wat soms interessant kan zijn bij zaailingen en onvolwassen planten. De zwarte kleur trekt namelijk de zonnestralen aan waardoor de aarde van de pot rapper opgewarmd wordt. Plastic potten zijn veel goedkoper en minder breekbaar.

Dus staan bij me de volwassen planten in stenen en de onvolwassen in plastic potjes.

Aan u de keus.

Verpotten
In de natuur kunnen planten ongehinderd verder groeien en kunnen via hun wortels in alle richtingen gaan zoeken naar voedsel. In een pot lukt dat niet en gaan de planten zich moeten beperken tot hun potvolume waardoor ze uit de pot zullen groeien.

Door het gieten krijg je uitspoeling van bepaalde mineralen en een neerslag van kalk en andere elementen, waardoor het evenwicht van de potgrond wordt verstoord.

Wanneer gaan we verpotten:
Het ganse jaar door kan er verpot worden maar best is juist voor het groeiseizoen. Voor mij zijn de maanden maart tot mei ideaal om te verpotten doordat hun wortelstelsel zich dan beter kan herstelen. 

  • De pot moet steeds worden aangepast aan de plant, zeker als de plant aan het groeien is.
  • Men verpot pas als de cactus een zelfde diameter heeft van de pot.
  • Een klein plantje plaatst men niet in een te grote pot want dan is er teveel warmteverlies.
  • Om de 5-6 jaar verpot ik volwassen cactussen.


Een Cleistocactus strausii van 1m60 is moeilijk te verpotten

Grote cactussen verpotten:
Indien men wilt cactussen verpotten dan doet men dit best met handschoenen aan want de prikkans ligt hier heel gevoelig. Soms volstaan handschoenen niet en moet men andere hulpmiddelen gebruiken zoals een stuk stof of krantenpapier.

Men rolt dit krantenpapier of stuk stof op en doet dit rond de te verpotten cactus. Men houdt de uiteinden van het krantenpapier stevig vast met één hand en kan zo de cactus goed verpotten.

Zijn het heel grote cactussen of zuilen, dan kan men best de plant in een deken wikkelen en zo met de hulp van een tweede persoon de plant uit de pot halen en terug herpotten.

#90

Auteur: Alain Lagrange