Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_angraecum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 oktober 2021

Orchidee in de kijker: Angraecum orchidee

Meer dan 200 soorten van diverse afmetingen ,bouw en groeiwijze vormen het geslacht Angraecum. Ze groeien op/in bomen en produceren enkele, opgerichte bloemstengels. De meeste soorten dragen witte of lichtgroene, stervormige bloemen met hangende sporen. Deze plant komt voor in tropisch West-Afrika. De verzorging is niet moeilijk: de plant heeft genoeg aan een opgehangen stukje schors of een takje met een handvol mos, wat nevelen op zijn tijd en een standplaats in de halfschaduw.

Kweekwijze

De meeste Angraecums kunnen op een vensterbak worden gekweekt in indirect zonlicht, of bij kunstlicht (14 tot 16 uur per dag). De ideale nachttemperatuur loopt van 13 tot 16 graden C en overdag van 18 tot 24 graden C. Het mengsel moet altijd vochtig worden gehouden, maar goed gedraineerd en met een luchtvochtigheid van 60 percent.

Bemest de plant om de driemaal water geven met een meststof met een hoog stikstofgehalte voor planten in pot en gewone kamerplantenmest voor planten in mandjes en op plankjes. Voor vermeerdering worden gewortelde uitlopers eraf gehaald en opgepot. Een andere manier is om, wanneer een gezonde plant luchtwortels van tenminste 20 cm. lengte heeft ontwikkeld, de plant in tweeën te verdelen. Laat zowel aan het boven- als een het onderstuk genoeg wortels.

Poot het bovenstuk in een pot, zodanig dat het eerste blad bijna gelijk komt met de rand van de pot, en zorg goed voor het onderstuk als moederplant. Dat zal nieuwe scheuten maken en over drie jaar bloeibaar zijn.

Veel Angraecum - plezier!Veel Succes,

#405

Auteur: Jan Dekker