Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_alstroemeria

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Alstroemeria of de IncalelieAlstroemeriaAlstroemeria of Incalelie is een snijbloem die in de vrije natuur voorkomt in Zuid-Amerika (Peru, Brazilië en Chili). Hij dankt zijn naam aan de Zweed Clas Alstroemer, een leerling van Linnaeus, die de bloem naar het Europese continent bracht in de 18de eeuw.

Alstroemeria behoort botanisch tot de familie van de Amaryllisachtigen. De soorten die de Vlaamse kwekers produceren zijn het product van jarenlange vermeerdering, meestal door gespecialiseerde zaadhuizen. Het gaat om hybriden, die sterker en kleurrijker zijn dan hun oorspronkelijke voorouders.
Alstroemeria is een wortelstokgewas. De ondergrondse stengels blijven zich vertakken zodat de plant meerdere jaren gebruikt kan worden. De teelt gebeurt jaarrond in serres.

Alstroemeria’s zijn sterke bloemen met een lange stevige steel. Eén steel bevat 3 tot 7 bloemen maar geen zijvertakkingen. De assortiment in kleuren in bijzonder groot : wit, geel, rood, oranje, zalm, roze, lila, donkerpaars. Veel bloemen hebben anderskleurige ‘wangen’. Allerlei kleurencombinaties zijn mogelijk en ook verschillende bloemgroottes zijn mogelijk. De laatste jaren zijn de mini-soorten, de Alstroemeria’s met kleine bloemen, duidelijk in trek.
Alstroemeria’s laten zich heel makkelijk combineren met andere snijbloemen en snijgroen. Te weinig bekend is dat ze op zichzelf ook een volwaardig en eigentijds boeket kunnen vormen. Gecombineerd met fris snijgroen is het eens iets anders dan de klassieke bos rozen of tulpen. Bovendien zijn ze budgetvriendelijk.

 

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Alstroemerie is een sterke snijbloem en heeft een houdbaarheid van ruim twee weken. Neem volgende punten in acht om maximaal van de bloemen te genieten.

 • Kies bloemen waarvan de knop gesprongen is. Zo zie je de kleur van de bloemen en is een goede uitbloei verzekerd.
   
 • Laat de bloemen zich nog in de verpakking volzuigen met water.
   
 • Snij vervolgens een stukje van de steel schuin af en verwijder de onderste bladeren.
   
 • Neem een propere vaas en proper water en zorg ervoor dat er geen bladeren in het vaaswater hangen.
   
 • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water. Het verlengt de bloeiduur en zorgt ervoor dat ook de kleine knopjes tot bloei komen.
   
 • Verwijder uitgebloeide bloemen en ververs het water eens.
   

  Enkele praktische toepassingen:

  Romantisch boeket

  Inhoud: Alstroemeria Belinda, Virginia, Diamont, Pink Diamont Flamboya en Victoria, ranonkel, papyrus, alchemilla, philodendronblad en sallai.
  Bijmaterialen: glazen vaas, elastiekjes en sissal.
  Werkwijze:
  Alle bloemen korenschoof mengen en afwerken met een krans van blad. Het boeket afwerken met enkele kleurige elastiekjes. Deze elastiekjes ook rond de smalle hals van de vaas spannen.

  Boeket in hoge groene vaas

  Inhoud: Alstroemeria Belinda, alchemilla, beregras.
  Bijmaterialen: groene glazen vaas, rechthoekig bakje gemaakt van draadwerk en sissal, houten strooibloemetjes.
  Werkwijze:
  De stengels van de bloemen door het rechthoekig bakje trekken alsook de groepjes van beregras. Het beregras samenbinden met sissal. Het bindpunt eveneens afwerken met sissal. Als finishing touch de houten bloemetjes door de sissal in het mandje steken en rond de vaas strooien.


  Alstroemeria in ronde witte pot

  Inhoud: Alstroemeria Virginia, plataantakken en tiffablad
  Bijmaterialen: keramieken pot, dorre ranken en oasis
  Werkwijze:
  De pot vullen met oasis en daarna dorre ranken rond het recipiënt draaien. Een rechtopstaande kraag van plataantakjes in de rand van de pot steken. De lege binnenkant opvullen met Alstroemeria. Afwerken door tiffablad door de dorre ranken op het midden van de pot te weven.

  Alstroemeria in ovalen zinken bak met emmertjes

  Inhoud: Alstroemeria Flamboya en Diamont, Viburnum en kort beregras
  Bijmaterialen: zinken bak, zinken gekleurde emmertjes, nepvlinder, rainbow oasis, oasis, gekleurd IJslands mos en fijne orchideewortels.
  Werkwijze:
  De binnenkant van de schaal vullen met een dunne laag oasis economic. Hier twee gekleurde oasisblokken op plaatsen en de twee soorten Alstroemeria in groepjes rond de rainbow oasis mengen. Kleine paartjes beregras willekeurig tussen de bloemen verdelen. De resterende gaatjes vullen met IJslands mos en de fijne orchideeënwortels. Op de snijlijn van de twee stukken rainbow de Viburnum steken. De vlinder bovenop het geheel plaatsen alsof hij nonchalant geland is om te kijken of te bloemen soortgenoten zijn.

  Alstroemeriacreatie in turquoise vaas

  Inhoud:
  Alstroemeria Pink Diamont, Craspedia globosa, groene cornustakken, Gomphoricarpus, steelgras en brem.
  Bijmaterialen: blauwgroene vaas, houtlint, verschillende kleuren lint en lijm.
  Werkwijze: De linten op de houtslingers kleven en ringen van verschillende grootte maken. Met de ringen de brem en de cornus klemmen en zo het geheel in de vaas stoppen. De bloemen en groene materialen speels tussen de ringen verdelen.

#83

Bron: VLAM
www.vlam.be