Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kameleonspin_witte_spin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 27 september 2020

Gewone kameleonspin (Misumena vatia)

De gewone kameleonspin (Misumena vatia) een merkwaardige spin uit de familie van de krabspinnen.

Deze spin maakt geen web. Ze zit verscholen (kameleon) tussen de bloemen en wacht geduldig op een prooi. Die prooi kan tot 3x groter zijn. Hun gif is snelwerkend en sterk. Het eigenaardige aan deze spin is dat ze net als een kameleon de kleur van de bloem waarop ze kruipen aannemen. De krabspin hoeft geen web te maken en wacht geduldig op de bloem tot haar prooien de bloemen komen bestuiven. Zo kan ze dagen tot weken op eenzelfde hinderlaag blijven zitten. Eenmaal een insect afkomt op de nectar van de bloem is het een gemakkelijk slachtoffer voor de spin. Een ander voordeel van de camouflage is dat de spin veiliger is voor vogels en andere predatoren.

Om van kleur te veranderen doet deze spin er echter langer over dan een kameleon. De kleurverandering van wit naar geel duurt 10 tot 25 dagen en terug van geel naar wit duurt 6 dagen.
In het najaar zijn deze kameleonspinnen vaak te vinden op guldenroede. Deze gele bloemen trekken veel insecten aan en zijn dus het ideale jachtterrein voor deze kameleonspin.


Gewone kameleonspin heeft net een zweefvlieg gevangen.

De krabspinnen kiezen bij voorkeur witte of gele bloemen waar ze zich verschuilen tussen de stamper en meeldraden.

Hun groepsnaam (krabspinnen) hebben ze te danken aan de vaak eigenaardige voortbeweging, namelijk zijdelings zoals krabben op het strand. Naast het zijdelings lopen kunnen ze zich ook gewoon voorwaarts verplaatsen.
In tegenstelling tot de vele renspinnen die direct wegrennen blijven ze meestal geduldig zitten, ze zijn immers heel moeilijk waarneembaar.


Normaal is de krabspin wit, ze kan echter gele kleurstof in de buitenste cellenlagen van het lichaamhaar pompen.
Dat is handig als ze op jacht gaat op een gele bloem zoals hier op een gele Buddleia (vlinderstruik)


De vrouwelijke kameleon onder de spinnen is ongeveer 1 cm groot, de mannetjes worden slechts half zo groot.
Haar voorste twee poten zijn in het algemeen groter en zwaarder gebouwd dan de overige zes poten. Met gespreide voorpoten wacht ze haar prooi op.

Foto's: http://forum.tuinadvies.be/

 

 

#3184