Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/juncus_effusus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 26 september 2020

Juncus effusus of pitrus als siergras voor in de huiskamer

Sierlijk siergras: Juncus effusus : krulpitrus of kurkentrekkersgras
In september zijn we het liefst nog buiten, maar ook binnen wordt het tijd orde op zaken te stellen voordat de herfst echt begint.

In de zomer genieten we van een groene omgeving met bloemen, planten, bomen en gras. Wanneer het leven zich voornamelijk binnenshuis gaat afspelen, is het belangrijk ook hier ‘groen’ neer te zetten. Want planten zijn goed voor je. Mensen horen van oudsher thuis in de natuur en niet tussen kale muren en beton. Het is dus tijd voor planten in huis! Trendy planten zoals de Juncus effusus bijvoorbeeld. Deze doen je terugdenken aan dagdromen in het hoge gras en lange zomeravonden.

Kurkentrekker
Grassoorten worden veelal niet als planten voor in huis gezien. En dat is jammer, want er zijn veel leuke soorten. Neem nou de Juncus effusus bijvoorbeeld. Met zijn spiraalvormige sprieten steekt hij eigenwijs af tegen het licht. Alsof zijn ‘haar’ maar niet goed wil zitten! Je moet hem dus nemen zoals hij is; weelderig, sprieterig en sierlijk tegelijk! Zijn Nederlandse bijnaam is ‘kurkentrekker’. Siergras wordt in veel verschillende soorten en maten verkocht. Een aantal kleine potjes naast elkaar geeft een bijzonder effect. Bijvoorbeeld in de keuken tussen de verse kruiden. Zo blijft het altijd lekker groen. 

Makkelijk
Juncus houdt van een slok water en is verder een heel gemakkelijke plant. Wanneer je helemaal in de ban bent geraakt van deze grasplanten, dan is er goed nieuws; ook voor de tuin zijn er verschillende soorten, want zowel in de volle grond als moeras en zelfs in de vijver groeit dit decoratieve siergras. Maar dat is pas voor volgend jaar. Nu eerst lekker binnenshuis de boel groen maken!

#708