Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/judasboom

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 7 juni 2020

Judasboom - Cercis siliquastrum bloeit al vroeg in het voorjaar


 

De judasboom heeft in april prachtige roze of witte bloemen op het kale hout, dus voor het verschijnen van de niervormige bladeren. Het is een heel apart gewas, dat een beschutte, warme plek nodig heeft en dankbaar is voor kalkrijke bodem. Men noemt de judasboom een naaktbloeier omdat de bloemen in bundels op de kale takken en soms ook op de hoofdstam groeien.

Plantkenmerken
Judasboom is een kleine, tot 7 m hoge, open vertakte, bladverliezende loofboom.

De bladeren zijn rond tot niervormig. De bloemen zijn opvallend roze tot violet of wit . Het zijn 2 cm grote gesteelde tweeslachtige bloemen met tot klokvormige kelken vergroeide meeldraden. Zij staan in bundelachtige trossen op oude, tweejarige twijgen of direct aan de stam. Dit fenomeen noemt men cauliflorie (verschijnen van bloemen op het naakte hout). Men vindt het vaak bij tropische planten, b.v bij de cacaoboom.

De vruchten zijn 7-10 cm lange peulen. Ze zijn lang, vlak en fijn toegespitst. In het begin zijn ze groen, later rood tot donkerbruin. Ze blijven vaak tot het volgende voorjaar aan de boom.

De schors is eerst glad, later zwartbruin en zeer fijn gegroefd.

Herkomst
Het geslacht Cercis omvat 6 soorten die in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Amerika groeien.

De judasboom vinden we in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Daar groeit hij in het wild. Hij komt ook in Zuid-Tirol en Iran voor.

Naamgeving
De botanische naam cercis is afgeleid van het Griekse woord kerkis wat weverspoel betekent. Zo werd de boom door de antieke schrijver Dioskorides genoemd. De naam Judasboom heeft betrekking op Judas,  een discipel van Jezus, die hem verried en zich uit wanhoop over zijn daad aan deze boom opgehangen zou hebben. Volgends een legende verwijst de vorm van de bladeren naar de zilveren munten die hij voor zijn verraad ontving.

Soorten
Cercis siliquastrum ‘alba’ is een witte cultuurvariëteit.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ en Cercis chinensis kunnen alleen op een zeer beschutte plek geplant worden, omdat zij minder winterhard zijn.

Planten en snoeien
Bij het planten in het voorjaar van de judasboom moet men goed nadenken of hij daar kan blijven staan, want verplanten is vrijwel onmogelijk. De boom vormt namelijk een lange penwortel die niet  gemakkelijk uit te graven is. Cercis siliquastrum kan goed gebruikt worden als leiboom tegen een zuidmuur. De boom verdraagt droogte goed.

Dode takken kunnen in de zomer weggesnoeid worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de scheuten niet te dicht op elkaar groeien omdat er anders rotting ontstaat.

Standplaats en verzorging
Een plek in de halfschaduw is ideaal. De grond moet gelijkmatig vochtig gehouden worden. Hij mag nooit uitdrogen.
 

Cercis siliquastrum (botanische benaming)
Leguminosae – vlinderbloemfamilie

Judas tree, Mediteranean redbud, love tree (Engels)

Arbre de Judée (Frans)

Judasbaum, Herzbaum (Duits)

 
#605

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl