Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/japanse_tuin_aanleggen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

Japanse sfeer op het terras

Een Japanse sfeer op het terras

Planten die kenmerkend zijn voor een Japanse tuin kunnen ook op het terras die rustige, ingetogen sfeer geven. De wuivende en ritselende bladeren van de bamboe combineren mooi bij het grijsgroene stevige blad van de Hosta en de fijne, donkerrode bladeren van de Japanse esdoorn.

Bamboe
De bamboe geeft leven aan het geheel, doordat de bladeren wuiven en ritselen in de wind. Er zijn veel verschillende soorten bamboe te koop. Kies bij voorkeur voor een sterke groenblijvende bamboe, zoals de Pseudosasa japonica.
Deze bamboe houdt, zeker in pot, niet van felle zon, maar van halfschaduw tot schaduw. En zal op een beschutte plaats niet al te strenge winters overleven.
De bamboe is een grote 'verdamper'. Zorg er daarom voor dat de plant altijd voldoende water krijgt en in een niet te kleine pot staat.


Hosta's zijn er in vele kleuren.

Hosta

Bij de Hosta is de keuze meer dan ruim. Er zijn Hosta's met grote en kleine, donker- of lichtgroene, geel- of witbonte bladeren. Voor de Hosta geldt: hoe bonter de plant, des te minder zon de plant verdraagt. De meeste groene Hosta's verdragen nog wel volle zon. Hun bontgekleurde soortgenoten niet. Hou in de gaten, dat de plant ook bij slakken heel geliefd is.

Een Japanse esdoorn maakt het plaatje compleet. Een rode Japanse esdoorn geeft net dat contrast, waar de compositie om vraagt.
Er zijn natuurlijk nog meer combinatiemogelijkheden. Ook verschillende soorten varens passen mooi in het Japanse plaatje. En voor wie het graag iets kleuriger wil, zorgen de azalea, rododendron of camellia in het voorjaar voor een kleurrijk Japans accent.
Houd verder de omgeving eenvoudig en plaats de planten in grote, maar onopvallende potten, zodat de aandacht vooral bij het groen en de mystiek ritselende geluidjes van de bamboe blijft hangen.

 
#1982

Bron: PPH - Plant Publicity Holland