Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/isabelia_virginalis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 1 november 2020

Isabelia virginalis

Isabelia virginalis

Vernoemd naar de Braziliaanse prinses Isabel de Alcantara, latere hertogin van d’Eu en patrone van de wetenschappers en horticulturisten in Brazilië tijdens de negentiende eeuw.

Het geslacht en de soort zijn beschreven door de Braziliaanse botanist Barbosa Rodrigues. Lange tijd beschouwde men dit geslacht als monotypisch. Enkele jaren terug vond men evenwel een tweede vertegenwoordiger I.pulchella ooit door Kraenzlin beschreven als Neolauchia pulchella. De soort I.virginalis is afkomstig uit Brazilië, uit zeer vochtig, warm laaglandwoud. Waar men de plant in vrij schaduwrijke omgeving aantreft.

Isabelia virginalisTypisch voor het geslacht is de vorm. Klein gedrongen met kruipende wortelstok. Eivormige bulbjes van ongeveer 1cm hoogte. Bovenop de bulb groeit 1 naaldvormig blad van zo’n 5cm lengte. De gehele bulb is netvormig omgeven met vezels. De bulben liggen vast tegen de stam van onbemoste bomen, de wortels zitten vast tussen de scheuren in en onder de bast. Bovenop de overjaarse bulb ontspruit in het bladoksel de bloemknop. De bloem is klein, wasachtig en slechts 1cm in diameter groot. De bloemen openen zich niet volledig ze zijn wit met een roosachtige schijn. De bloemen houden zo’n 7-tal dagen.

De planten worden liefst vrij warm, steeds vochtig en in de winter met volop licht geteeld. De bulbjes kruipen als het ware met hun wortelstok omhoog.

Bij een gezond plantje met een 8-tal bulbjes kan je halverwege de wortelstok doorknippen, zonder evenwel de bulbjes los te trekken. Al snel zal er zich op de hoogste van de oude bulbjes een nieuwe scheut ontwikkelen. Zo krijg je na enkele jaren een vertakt net van bulbjes. Wanneer de jongste bulben groeien gaan de overjaarse bulben bloeien. Wanneer op al die vertakkingen gelijktijdig bloei ontstaat geeft het een oogstrelend schouwspel. Ik vond vermeldingen van tot 100 nieuwe scheuten per seizoen op goed ontwikkelde plantkluiten. Een eigenaardigheid is het bloeien tijdens de aprilmaand in Brazilië en het steevast verschuiven van die bloeitijd naar november in west-europa.

#4807

Auteur: Patrick Mannens