menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 juli 2024

Is het een wesp, bij of zweefvlieg?

Niet alle insecten met een geel-zwart gestreept lichaam die zoemend op jou afkomen, zijn gevaarlijk. Menig insect wordt onnodig verjaagd of dood geslagen omdat we niet precies weten wat het is en wat de mogelijke gevaren zijn. Veel van deze diertjes zijn echter totaal onschuldig en zijn zelfs niet in staat om te steken. Maar let op met wespen want één steek kan fataal zijn voor mensen met een allergie!

We helpen je wespen van bijen en zweefvliegen te onderscheiden en geven je ook tips om wespen te verjagen.

Wespen

Wespen zijn nuttige dieren omdat ze vele andere schadelijke insecten op hun menu hebben staan. Ze zijn voor de mens echter ook een stuk gevaarlijker. In de zomer gaan wespen op zoek naar voedsel en suikers en dan begint de ellende! Nadat de laatste wespenlarven volgroeid zijn en de werksters geen zoete braakvloeistof meer van de larven ontvangen, komen de wespen naar buiten. Ze gaan dan zelf op zoek naar zoetigheden die ze vaak in de buurt van mensen terugvinden. Wespen worden heel erg aangetrokken door zoete etenswaren en gaan hierbij agressiever te werk dan bijen of hommels.

Franse wesp - gewone wesp - Duitse wesp

Wereldwijd zijn er meer dan 50.000 soorten maar bij ons komt de gewone wesp en de Duitse wesp het meest voor. Daarnaast heb je nog de hoornaar, Franse veldwesp, middelste wesp en tal van andere soorten met elk hun typische levenswijze. Goudwespen en bronswespen zijn veel kleiner en vallen op door hun prachtig kleurenpalet. Grotere soorten worden meestal gekenmerkt door een geel/zwarte tekening op het achterlijf. Hun lichaam is ook slanker en niet behaard, zoals bij de bij het geval is. Ze hebben 2 vleugels en 2 zijwaarts bewegende kaken met daaronder monddelen. Op de zijkant van hun kop bevinden zich grote langwerpige facetogen met aan de bovenzijde een drietal bijogen. 

Als het wespennest zich in de buurt van mensen bevindt dan kan dit hinderlijk zijn. Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze pijnlijke steken toebrengen wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen of mensen met een allergie. Het zijn echter enkel de vrouwtjes die steken en in tegenstelling tot de bij kunnen ze meerdere steken toedienen. Hun angel blijft na het steken niet in de huid zitten, wel komt er op dat moment een feromoon vrij waardoor andere wespen worden aangetrokken.

Omdat wespen ook nuttige insecten zijn, is het verdelgen van een wespennest enkel nodig als er direct gevaar is.

Wespen bestrijden of verjagen

  • Wespen bestrijdenVerwijder nooit zelf een wespennest door hem in brand te stekken of dicht te stoppen. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en gebruik Permas D om het wespennest te vernietigen of contacteer een professionele firma om het nest te verdelgen.
  • Hang een kunstmatig wespennest op in de buurt van de woning. Het namaaknest zorgt ervoor dat de meeste wespensoorten uit de buurt zullen blijven omdat ze het nest als vijandig aanzien.
  • Gebruik een wespenval op het terras met lokstof om overlast te voorkomen. Wespen worden aangetrokken door de zoete vloeistof, vliegen door de opening maar kunnen de val niet meer uit en zullen sterven.
  • Voorkom dat wespen een nest bouwen in de spouwmuur door stootvoegen af te sluiten met stootvoegroosters.
  • Is er een wesp in de buurt, blijf rustig, maak geen snelle bewegingen en sla ze zeker niet dood. 
  • Laat geen zoete voedingswaren liggen op het aanrecht of de tuintafel en laat flessen frisdrank, fruitsap en wijn niet open staan.


Zweefvliegen

Er bestaat geen bloementuin zonder zweefvliegen. Ze vormen een grote familie van kleine en grote soorten. Sommigen lijken heel goed op bijen, maar verschillen doordat ze slechts twee vleugels hebben. Bijen hebben namelijk 4 vleugels. Maar je kan ze nog makkelijker herkennen aan hun antennen. Zweefvliegen hebben meestal kortere voelsprieten in vergelijking met bijen of wespen. Het zijn ook heel rustige dieren die vaak nieuwsgierig op je afkomen. Ze wapperen dan snel met hun vleugels terwijl ze op dezelfde plek blijven hangen. Zweefvliegen hebben verder enkel een tong, geen kaken en zijn kort behaard. Maar geen vrees, zweefvliegen steken nooit! 

Gewone pendelvlieg - hoornaarzweefvlieg of stadsreus

Een opvallende soort is de hoornaarzweefvlieg of stadsreus. Ze is groter dan de meeste andere zweefvliegen en op het eerste gezicht lijkt ze sprekend op een echte hoornaar. Ze is echter totaal niet gevaarlijk en leeft van nectar en stuifmeel. Een knap staaltje mimicry!

Bijen

HoningbijHoningbijen zijn geliefd omdat ze ons heerlijke honing leveren. Ze worden meestal door de mens gehouden in kunstmatig bijenkorven. De honingbij heeft een opvallende lichaamsbeharing. Het achterlijf is het grootst en vrouwtjes zijn voorzien van een angel. Alle bijen, ook de solitaire bijen hebben 4 vleugels. 

Solitaire bijen of wilde bijen zijn slechts enkele maanden per jaar actief. In die periode gaan ze op zoek naar een geschikte nestplaats om zich voort te planten. Sommigen zoeken bestaande holten in boomstammen, takken of tussen stenen. Anderen maken een gangetje in de grond of maken gebruik van een insectenhotel. Solitaire bijen zijn heel goede bestuivers omdat ze vooral stuifmeel verzamelen en nectar enkel gebruiken voor eigen energievoorziening. Honingbijen daarentegen durven bloemen te beroven van hun nectar zonder de meeldraden te raken. 

Aangezien solitaire bijen geen honingvoorraden of kolonie te verdedigen hebben, zullen ze zich ook niet snel bedreigd voelen en steken. Enkel als je er op trapt met de blote voeten zullen ze proberen te steken. Honingbijen kunnen daarentegen wel gevaarlijk zijn als ze zich bedreigd voelen. Een steek van een honingbij is pijnlijk en zeker voor mensen met een allergie, niet zonder risico. 

Hommels

AardhommelHommels zijn geen vervelende insecten maar lieve diertjes die helemaal niet bestreden hoeven te worden. Integendeel, je kan ze beter beschermen want het aantal hommels is net zoals het aantal bijen, de laatste jaren dramatisch gedaald. Waar hommels vroeger rustig hun kolonie konden stichten moeten ze nu plaats maken voor de mens en de verstedelijking. 

Hommels zijn goede bestuivers en dus onmisbaar in de natuur. Ze zijn goedmoedig en zullen zelden steken. Hommels behoren tot de bijenfamilie maar zijn groter, bolvormig en sterk behaard. Door deze sterke beharing zijn ze aangepast aan lagere omgevingstemperaturen en kunnen ze zelfs in het hooggebergte overleven.  

Vrijwel alle hommels hebben duidelijke banden van gekleurde haren op het lichaam. Het zijn sociale insecten die ook in kolonie leven maar stuifmeel en nectar enkel uit bloemen halen voor direct gebruik. Ze hebben dus geen voedselvoorraad. Enkel bij ernstige verstoring zullen ze steken. In het ander geval zijn ze heel aardig en met hun zacht gebrom zelfs schattig.  


#5407Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).