Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/imposant_op_de_tuintafel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 11 april 2021

Imposant op de tuintafel!

Heb je nog een BBQ gepland of een tuinfeest?
Wie een lange of ronde tuintafel heeft kan deze zeker opfleuren met deze imposante en landelijke creatie.

 bloemschikken stap voor stap

Wat heb je nodig?

  • rond recipiënt in polystyreen waar je oasis kan in leggen
  • lange strokrammen: 4,5 cm
  • bolmos
  • Oasis steekschuim: 1 blok
  • chasmanthium ( 80 tal takken)
  • Aconitum napellus (blauw) (tiental takken, mag ook iets meer zijn, afhankelijk van de grootte van je recipiënt)

bloemstuk met Aconitum napellus
foto van bloemstuk met Aconitum napellus

Hoe ga je te werk?

  • Snij de blok steekschuim in 2 en leg de helften tegen elkaar. Draai de polystyreenvorm om en druk de vorm in het steekschuim. Snij de binnenrand uit, laat het steekschuim volzuigen met water en leg de helften in je recipiënt. Deze passen perfect.
  • Hou een hoeveelheid bolmos in je vuist, dompel onder water en knijp je hand open en dicht. Op deze manier zuigt het mos water op en krijgt het een mooie groene kleur. Dun de onderkant van het bolmos wat uit en kram rondom je recipiënt. Doordat je vrij lange krammen gebruikt komen deze door de wand van de isomo vorm in de oasis terecht. Dit kan uiteraard geen kwaad.
  • Snij alle bloemmaterialen schuin aan en verdeel deze over de oasis. De Aconitum meer gecentreerd en de Chasmanthium zowel ertussen als er rond. Aan de buitenkant is de Chasmanthium iets meer ingekort.  Werk met “laagjes”, dit geeft meer volume aan het stuk.
  • Mos dat niet echt bruikbaar was om te krammen heb ik fijngesnipperd met de schaar en tussen de takken verdeeld. Zo blijf je één geheel behouden. Steentjes of ander materiaal vond ik niet natuurlijk en zouden de aandacht trekken terwijl het toch de bedoeling is om de aandacht te vestigen op de bovenste helft van het stuk.

Tips en weetjes

Chasmanthium is een geslacht uit de grassenfamilie. Bloeitijd: augustus – september. Kan wel 80 cm hoog worden.
Aconitum Napellus ofwel de Blauwe monnikskap behoort tot de ranonkelfamilie. Bloeit in juli, augustus, september …. De plant wordt 50-150 cm hoog en wordt gevonden in de buurt van water.
De bloem bestaat uit een pluim en iedere bloem in de pluim vertoond een gelijkenis met een kap van een monnik. Monnikskappen zijn giftig maar wel héél mooi in de zomerborder.

Veel plezier!

#4434

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be