Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ikebana-bloemschikken_ikebana

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 september 2021

Ikebana of Japans bloemschikken - Oosterse bloemsierkunst

Ikebana - Japanse bloemsierkunst

Oosters bloemschikken

BASISGEDACHTE BIJ IKEBANA
Volkomen in harmonie met de natuur en de mensen rondom ons, stilte en het terug ontdekken van de eenvoud van het leven zelf, dit gevoel kan men terugvinden in het volgende bloemstuk, heel makkelijk te maken met weinig materiaal. Enkele bloemen en bladeren, een ondiepe schaal en de kenzan of prikker.

Ikebana is de algemene naam voor het Japans bloemschikken ontstaan rond de 7de eeuw als religie en vereringwijze met een zekere symboliek en onder strikte regels, in de loop der eeuwen werd het een kunstvorm in de bloemsierkunst.

Ikebana heeft vele stijlen  waaronder “ sheika”, “rikka”, “moribana”, “nageira” en nog vele andere. Deze schikking is een sheika-schikking (vrij vertaald  “levende bloemen”), dus een natuurlijke schikking. Hier valt de eenvoudige, decoratieve benadering op samen met de asymmetrische vorm en het gebruik van de 'lege' ruimte als essentiële eigenschap van de samenstelling, dit is dan ook het grote verschil met onze westers bloemschikken: bij ons wordt alles zoveel mogelijk opgevuld.

De harmonie van de materialen onderling, de schaal en de manier van plaatsen is essentieel en kenmerkend voor een Ikebanaschikking.

Benodigdheden voor het maken van een ikebana bloemstuk

Niet plantaardig materiaal

  • De kenzan of prikker heeft een loden basis die bezet is met vele koperen spijkertjes (te vinden in verschillende grootte en vorm) kost ongeveer 25 euro –eenmalige aankoop- kan steeds opnieuw gebruikt worden en is te vinden in gespecialiseerde tuincentra met een afdeling bloemschikken.

  • snoeischaar, scherp mes

  • ondiepe schaal (5 cm diep)

  • keitjes of stenen

Plantaardig materiaal

Opgelet: steeds stevige bloemen en bladeren gebruiken.

  • 3 bloemen van vuurpijl of Kniphofia (ook Agapanthus, sierui, iris,…..)

  • bladeren van de vuurpijl of van andere stevige planten

Werkwijze voor het maken van een ikebana bloemstuk:
Neem de gekozen kenzan en plaats hem in het midden van de schaal. De kenzan  wordt gebruikt als basis om de bloemen en bladeren vast te steken. Door zijn gewicht en de dichtheid van de prikkers blijven de bloemen en bladeren op hun plaats. Door water aan de schaal toe te voegen wordt op deze manier water opgenomen  en hoeft men geen steekschuim te gebruiken.

Bij ikebanaschikkingen dient men de bloemen en de bladeren te plaatsen volgens een bepaalde volgorde en regel eigen aan de oosterse bloemsierkunst. Bij onze sheika-schikking snijden we een bloem vlak met een scherp mes of snoeischaar en prikt men deze in het midden van de kenzan loodrecht vast. Deze centrale plaats noemt men SHIN. Dit is de hoogste bloem, men plaatst rond de bloem een 3 tal bladeren  zo natuurgetrouw mogelijk.

Plaats de tweede bloem links vooraan de eerste bloem. Deze plaats noemt men GYO.
Opnieuw een 2 -3 tal bladeren verspreid rond de vastgezette bloem prikken. Deze bloem komt op 2/3 van de hoogte van de eerste bloem

Tenslotte wordt de derde bloem geplaatst loodrecht vooraan rechts van de eerste bloem. Hier is de hoogte 1/3 van de eerste bloem. Deze plaats wordt SO genoemd. Terug  2-3 bladeren rond de bloem vastprikken.

De plaatsen waar men de bloemen op de kenzan vastprikt zijn duidelijk zichtbaar op onderstaande foto.

Afwerken kan door de openingen rond de bloemen (waar de kenzan nog zichtbaar is) op te vullen met keitjes of steentjes, wat het geheel een meer oosterse tintje geeft.

Met ikebana een zintuiglijke reis maken tussen oost en west, pure rust en eenvoud, de vertolking van de ziel van de oosterse beschaving binnengebracht in onze eigen leefwereld, neigt dit niet naar een onbestemd gevoel van vakantie?

 

#161

Auteur: Wilfried Van Hecke