Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ijsvogel_geluid

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 23 oktober 2020

IJsvogel als wintergast in de tuin.

De ijsvogel (Alcedo atthis)!

  • Grootte: 17 tot 19,5 cm
  • Spanwijdte: 24 tot 26 cm
  • Gewicht: 34 tot 44 gram

Begrijp het niet verkeerd maar liever geen ijs voor deze prachtige ietwat wintergevoelige kleurrijke verschijning. Vaak gaat het zelf niet om een verschijning maar zie je enkel een helderblauwe flits die er als een speer over het wateroppervlak vandoor gaat, ze halen wel snelheden tot 80 km/u. Deze gespecialiseerde visser is bijna niet met andere inheemse vogels te verwisselen en leeft hoofdzakelijk in de buurt van beeklopen of waterpartijen.
Deze helderblauwe vogel heeft helder en visrijk water nodig omgeven door bomen en struiken die maar al te vaak als uitkijkposten worden gebruikt. Van op die uitkijkposten weet de ijsvogel visjes onder het wateroppervlak te onderscheiden die hij razendsnel als een volleerd duiker onder water weet te verschalken. In luttele seconden gaat de ijsvogel van de uitkijkpost via een snoepduik het water in en voor je het weet zie je hem weer op de uitkijkpost een kleine vis naar binnenwerken. Deze vogel is echt aangepast aan het vissersleven en heeft bovendien een prachtig verenkleed. De helderblauwe bovenzijde staat in fel contrast met de prachtige oranje onderzijde. Een stel korte pootjes en een korte staart maken hem extra wendbaar in het water. De relatief grote kop en ogen vormen samen met scherpe lange snavel een perfect geheel die van deze vogel een uitmuntend visser maken.


Deze namiddag, op een heerlijk ijzige wandeling, met een enorme kleurenpracht in 't zonneke!
Was me dat lang geleden, zo'n ontmoeting...
Hij zat aan de vistrap langs de Nete. --- Mertens M.

Voor de ijsvogel bestaat geen ideale nestkast. Deze vogel maak zijn nest in een steile oeverwand, de nestruimte wordt meestal vooraf gegaan door een lange ingang die schuin omhoog loopt zodat er geen regenwater in kan. Ook holtes in bomen worden soms door ijsvogels benut. In maart legt het vrouwtje zes witte eitjes. Drie weken later komt het eerste jong uit en nogmaals drie a vier weken later hebben alle jongen het nest verlaten. Als de omstandigheden goed zijn, dan beginnen ze al snel aan een tweede legsel in een nieuw uitgegraven oevertunnel. De jongen van het eerste nest krijgen nog eten tot de jongen van het tweede nest uit het uit kruipen. Vanaf dan gaat alle zorg naar het tweede nest en moeten de jonge ijsvogels van het eerste nest de buurt verlaten zodat alle vis in de buurt naar het tweede nest kan gaan. IJsvogels dulden dan ook geen andere ijsvogelpaartjes in hun territorium en zullen indien nodig indringers verjagen.

IJSVOGEL
Na een bezoek aan de tuinvijver vloog hij tegen de livingraam en bleef voor dood liggen.
Na een kwartiertje beademen kon hij toch terug de natuur in.
Augustijns te Grobbendonk

De ijsvogel maakt verder een opvallend geluid en heeft een snelle rechtlijnige flitsende vlucht met snorrende vleugelslagen afgewisseld met korte glijperioden. Je kan deze vogels heel zelden dichtbij benaderen dus je doet er goed aan een verrekijker bij de hand te hebben indien je deze schoonheid wil observeren. Vaak duurt het uren vooraleer je er eentje spot maar een goede gids of wat voorkennis over het gebied kunnen al voor wonderen zorgen.

De ijsvogel komt nu voor het 2e jaar, maar alleen als het vriest. Aan de sloot achter ons huis zit hij/zij roerloos om met een plotseling duik en een bek vol vis terug te komen.
M. Zweistra te Hardinxveld

’s Winters trekt de ijsvogel door verschillende gebieden op zoek naar open water om zijn kostje bijeen te vissen. Op die manier komt deze vogel dikwijls in onze tuinen op bezoek om boven de vijver naar vis te turen. Ook in kustgebieden of stadsparken kan je hem sporadisch aantreffen op zoek naar voedsel. IJsvogels hopen steeds op milde ijsvrije winters zodat ze steeds aan voedsel kunnen geraken. Hun voedsel bestaat immers voor bijna 100% uit visjes en af en toe een klein kikkertje of kikkervisje. Ze eten allerlei soorten visjes met een maximum formaat van ca 10 cm zoals o.a. voorntjes, stekelbaarsjes, gewone baarsjes of goudvissen uit de vijver. Ze vangen de visjes en vliegen er vervolgens mee terug naar hun uitkijkpost. Daar meppen ze het visje tegen de tak bewusteloos om ze vervolgens om te draaien en zo met de kop eerst in te slikken. De ijsvogel heeft zeer sterke maagzuren om de visjes te verteren, maar alle kleine schubben, graten en beentjes die niet verteerd geraken worden terug onder de vorm van een mini-braakbal naar buiten geperst.

In langdurige, koude winters sterven er zeer veel ijsvogels door ondervoeding. Een ijsvogel wordt zelden ouder dan 2 jaar.

#4118

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p