Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hydrangea_macrophylla_early_blue

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Hydrangea macrophylla early blue: een rijk bloeiende blauwe hortensia

Hydrangea macrophylla 'Early Blue'
De intens blauwe bloemkleur van Hydrangea macrophylla ‘Early Blue’ is op zich al bijzonder. Maar de hortensia biedt ook kwalitatief voordelen.

De bloeirijkdom van de hortensia is normaal gesproken al groot, maar die van Hydrangea macrophylla ‘Early Blue’ mag gerust fenomenaal worden genoemd. Een plant in een 9 centimeter potje geeft bijvoorbeeld al zes of meer bollen. Daar komt bij dat de stelen van nature stevig zijn, waardoor ze niet gestokt hoeven te worden. Dat dit vaak toch gebeurt, is meer een gewoonte van de kwekers.

Dankzij het compacte formaat en de relatief kleine bladeren doorstaat ‘Early Blue’ het transport moeiteloos. Het wortelgestel is ook sterker dan normaal, waardoor de plant beter bestand is tegen te veel of te weinig water. Na vier tot zes weken bloei in de huiskamer kan de plant in de tuin worden gezet. De naam verwijst naar het vroegbloeiende vermogen van de plant.

Hydrangea macrophylla ‘Early Blue’ is in 2006 geïntroduceerd op de Nederlandse veilingen. Het seizoen loopt van januari tot juli, met een piek in juni.

Familie
Hydrangea behoort tot de familie van de Saxifragaceae, de steenbreekachtigen. Hiertoe behoren ook Astilbe, Saxifraga en Tolmiea.

Soorten
Bij de kamerplant Hydrangea worden twee soorten onderscheiden: Hydrangea macrophylla en Hydrangea quercifolia. Binnen H. macrophylla is er onderscheid in bolvormige hortensia’s en randbloeiers; de zogenaamde Teller Groep.

Verzorgingstips in de huiskamer:

 • Let in de 'donkere maanden' op de kleur: planten die voldoende kleur tonen bloeien aanmerkelijk langer.
 • Hydrangea heeft een lichte standplaats nodig, maar niet in de felle zon zetten. Een plant in de zon gaat slap hangen en is moeilijk meer te redden.
 • Geef twee keer per week water zodat de potgrond vochtig blijft. Een keer per week een dompelbeurt van 15 minuten doet de plant ook goed. Maar laat de plant daarna wel goed uitlekken. Verwijder overtollig water in de buitenpot of schaal.
 • Geef de plant tijdens de groei twee keer per maand plantenvoedsel, in de winter een keer per maand.
 • Hydrangea houdt van frisse, tamelijk vochtige lucht. Zet de plant dus niet in de buurt van de centrale verwarming. Vermijd ook tocht en sterke temperatuurschommelingen.
 • Na de bloei kan de plant in de tuin worden gezet en kan elk jaar bloeien. De plant is, eenmaal in de tuin geplant, winterhard. Wanneer ze buiten in potten staan geldt een minimumtemperatuur van 5 graden Celsius.
 • Roze Hydrangea's kunnen, afhankelijk van de zuurgraad van de grond, blauwe bloemen gaan vormen.

Top 10 Hydrangea (op basis van VBN-omzet 2006)

 • 1. ‘Schneeball’
 • 2. ‘Renate Steiniger’
 • 3. ‘Blauwer Zwerg’ (blauw)
 • 4. ‘Adria’ (blauw)
 • 5. ‘Rosita’
 • 6. ‘Leuchtfeuer’
 • 7. Teller Grp (wit)
 • 8. ‘Early Blue’
 • 9. ‘Bodensee’ (blauw)
 • 10. Teller Grp (blauw)

Verklaring van de naam
De naam Hydrangea vindt zijn oorsprong in het Grieks. Zij bestaat uit twee delen: ‘hydro’ (= water) en ‘angeion’ (= vat of kruik). Het laatste duidt op de vorm van het vruchtkapsel. De naam werd voor het eerst gebruikt door Grovonius in 1739.

Over de oorsprong van de naam ‘hortensia’ bestaan verschillende theorieën. De Franse plantkundige Philibert Commerson gebruikte de naam in 1771 voor het eerst, waarschijnlijk ter ere van een vrouw. Maar welke vrouw, is niet helemaal duidelijk. Het zou Hortense Barré, de minnares van Commerson, kunnen zijn, die hem, vermomd als jongeman, tussen 1766 en 1769 vergezelde op een reis rond de wereld, de Bougainville Expeditie. Of Hortense Lepaute, een bekende astronome, vrouw van een horlogemaker en bevriend met Commerson. Aanvankelijk had Commerson zijn nieuwe plant Peautia coelestina gedoopt, een verwijzing naar de naam Lepaute en de astronomische interesses van mevrouw. Volgens sommigen zou de plant echter naar koningin Hortense, de dochter van Joséphine de Beauharnais, de gemalin van Napoleon, vernoemd zijn. Maar deze Hortense werd na de dood van Commerson geboren. De meest geloofwaardige 'doopmoeder' is Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau, die samen met Commerson deelnam aan de Bougainville Expeditie. Hoe het ook zij, de naam 'hortensia' wordt door botanici niet beschouwd als een wetenschappelijke naam. Bovendien slaat deze naam slechts op het type dat door Commerson in de achttiende eeuw in gedroogde vorm werd meegebracht van het eiland Mauritius, de Hydrangea macrophylla, met de bekende ronde bloemschermen.

Belangrijkste kleuren Hydrangea
Hydrangea wordt voor een belangrijk deel gemengd aangevoerd (circa 23% van de aanvoer). Daarna volgen blauw (22%), roze (21%), wit (19%) en rood (6%).

Aanvullende informatie
Hydrangea is een populaire cadeauplant, onder meer voor Moederdag.

#974