Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/huismussentelweekend:_4-5_april_2020

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 14 juni 2021

Huismussentelweekend natuurpunt, 4-5 april 2020

In deze wereldwijd woelige tijden zijn we op heden allemaal figuurlijke 'huismussen'. Verveel je je? Weet je niet wat te doen komend weekend? Neem dan deel aan dit leuke initiatief van de Vogelbescherming Vlaanderen en Abll VZW!

Het wordt een leuk lenteweertje en de buitenlucht doet deugd, dus tel even mee en rapporteer het aantal huismussen in jouw tuin. Stadstuin, minituin, balkon of parktuin...maakt niet uit alle mussen tellen mee!

huismussen tellen in jouw tuin

Hoe tellen we: volg deze drie stappen!

1. Ga tijdens het huismussen- telweekend gedurende vijf tot tien minuutjes buiten staan, bij voorkeur in de ochtend. Dan zijn huismussen het meest actief. Het is zelfs helemaal niet nodig om zaterdag én zondag te tellen; één keer is meer dan voldoende.

2. Luister zeer aandachtig. Tel hoeveel huismusmannetjes je gelijktijdig hoort tsjilpen, ook degene in de struik of klimop van de buren.

Hoor je geen huismussen? Laat ons dat ook weten. Ook deze informatie is uiterst belangrijk voor ons.

3. Vul het digitale telformulier (te vinden op www.mussenwerkgroep.be) in en beantwoord de bijkomende vragen. Jouw antwoorden zijn van essentieel belang voor het onderzoek. In een paar minuutjes heb je het ingevuld. Je bewijst er ons én de huismus een grote dienst mee. Ook hier geldt ‘Meten is weten’.


KLAAR! Wat nu? 

Hou de website www.mussenwerkgroep.be of vogelbescherming Vlaanderen in de gaten voor de resultaten van het huismussentelweekend.

TIPS:

Vroeg uit de veren? Vogels zijn het meest actief in de ochtend. Daarom is dit het ideale moment om ze te tellen, bij voorkeur zo snel mogelijk na zonsopgang.
Wat bij slecht weer? Bij regen, dikke mist of felle wind zingen vogels minder fervent. In dit geval wacht je best enkele uren op betere weersomstandigheden.
Telde je vorig jaar al mee? Tel dan dit jaar opnieuw jouw huismussen! Alleen op deze manier kunnen de oude gegevens met de nieuwe vergeleken worden.

#5752

Bron: Natuurpunt