Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hoya_stargazer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 10 april 2021

Hoya calycina 'Stargazer' een exotische wasbloem

Hoya calycina 'Stargazer'
De nieuwste Hoya met de naam van een bekende snijlelie valt in de smaak bij de handel, vooral dankzij exotische vormen en een goede houdbaarheid.

In tegenstelling tot Hoya bella of carnosa heeft Hoya calycina ‘Stargazer’ stervormige bloemen met een opvallend rood hart. Ook zijn de bladeren anders van vorm: groot, hartvormig, succulentachtig dik en opvallend grijs behaard. De geurende bloemen hangen in grote trossen aan een compacte boog. De totaalindruk is exotisch. Bijzonder is ook dat de bloem op dezelfde tros meerdere malen per jaar kan bloeien. En dat drie tot vier weken achtereen. De kweker heeft de kamerplant genoemd naar de bekende snijlelie ‘Stargazer’ vanwege de gelijkenis in kleur en geur. 

In 2005 kwamen de eerste planten van Hoya calycina ‘Stargazer’ in de handel. In 2006 werden er tot en met week 42 al 27.500 stuks via de Nederlandse veilingen verhandeld. Dit seizoen zal de aanvoer stijgen naar 4.000 stuks per week, om aan de stijgende vraag tegemoet te komen. Het seizoensproduct is tussen week 46 en week 9 verkrijgbaar. Het lijkt er sterk op dat de kleine, maar bijzondere productgroep Hoya dankzij de ‘Stargazer’ een nieuwe impuls krijgt. 

Hoya calycina ‘Stargazer’ wordt op de Nederlandse veilingen aangevoerd in een 12 centimeter pot. De planthoogte bedraagt circa 55 centimeter. De plant wordt gesorteerd op het aantal bloemtrossen: 2 tot 3 trossen, 4 tot 5 trossen of meer dan 6 trossen. Geadviseerd wordt om de plant voorzichtig te behandelen om bladbreuk te voorkomen.

Familie
Hoya is familie van de Asclepiadaceae.

Soorten
Op de Nederlandse veilingen worden acht verschillende Hoya-soorten onderscheiden: Hoya carnosa, Hoya bella, Hoya kerri, Hoya linearis, Hoya lacunosa, Hoya longiflora, Hoya multiflora en Hoya bilobata. De laatste drie worden echter niet meer aangevoerd.

Verzorgingstips

 • Zet de plant op een lichte standplaats met weinig zonlicht. Vermijd tocht.
 • De plant vraagt weinig verzorging. Af en toe een scheutje water geven is voldoende. Geef tijdens de groei elke week of twee weken plantenvoeding. 
 • In de winter is een rustperiode nodig bij een temperatuur van 10 tot 12 graden Celsius. Bij hogere temperaturen vormt de plant dunne stengels, die de algehele gesteldheid van de plant nadelig beïnvloedt. 
 • De plant heeft een stok of een boog nodig om langs te groeien. Bind de uitlopers altijd dezelfde kant op, omdat de plant erg gevoelig is voor lichtinval. De bloemen groeien vaak aan de raamkant. De plant moet echter niet worden gedraaid, want dan vallen de knoppen er af. Laat uitgebloeide bloemen zitten, want hierop groeien vanzelf nieuwe bloemen.  

Top 10 Hoya (op basis van VBN-omzet 2005)

 1. Hoya bella
 2. Hoya carnosa 'Compacta'
 3. Hoya carnosa
 4. Hoya kerrii
 5. Hoya carnosa 'Tricolor
 6. Hoya calycina ‘Stargazer'
 7. Hoya longifolia 'China Beans'
 8. Hoya linearis
 9. Hoya multiflora
 10. Hoya lacunosa

Verklaring van de naam 
Hoya is genoemd naar de heer Th. Hoy. Deze persoon was aan het einde van de 18e eeuw en begin 19e eeuw tuinman van Syon House (Isleworth, London) en een bekwaam kweker. Hoya ofwel wasbloem dankt zijn Nederlandse naam aan de wasachtige glans van de bloemen.

Symboliek
Passie, vuur.

Aanvullende informatie
Hoya calycina is in 1913 op New Guinea gevonden en is beschreven door Schlechter. Hoya calycina ‘Stargazer’ kan bij een goede verzorging drie maal per jaar in bloei komen.

#832