menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Homemade honing uit eigen tuin

Bloemen voor bijen zaaien is één, maar zelf een kast in je tuin houden? Toch is het de meest doeltreffende manier om de bijenpopulatie in ons land op te krikken. Gelukkig hoef je je niet per se om te scholen tot imker; je kunt ook een kast huren, en zo je eigen honing oogsten.

We hangen vogelnestjes op, plaatsen egelkasten en uilenkasten - dus waarom ook niet een bijenkast? Bijen zijn helaas minder aaibaar dan een klein vogeltje en zelf bijen houden, vergt kennis en kunde. Wie voor imker wil spelen, volgt best een flinke basiscursus (reken op 1 jaar) en moet investeren in een kast, materiaal en een bijenvolk. Bovendien is bijen houden net als de kippen in je tuin: je moet er elke dag even langs. En daar wringt vaak het schoentje. Meer en meer mensen willen wel een bijenkast maar zien al de bijbehorende inspanningen niet zitten. Gelukkig kun je ook een kast huren. Op voorwaarde dat er voor de bijen wat te eten valt, in je tuin.

Honing uit eigen tuin

Bloemen voor bijen

Zorg dat er in en rond je tuin veel, liefst inheemse, bloemen groeien. Want bijen vliegen wel tot 3 kilometer ver maar bij slecht weer blijven ze binnen een straal van 500 meter. Als ze daar niet genoeg nectar vinden, verhongeren ze. Zorg dat er tussen maart en november altijd wat bloeit in je tuin. Vlinderstruiken, sporkehout (of vuilboom) en bramen barsten van de nectar, net als acacia, zwarte els, hazelaar, tamme en wilde kastanje, wilg, linde en esdoorn. Een haag van meidoorn en sleedoorn is zeer interessant voor bijen. In de borders zijn sierdistels, lavendel, de dropplant, vrouwenmantel en leverkruid bijvoorbeeld populair. Heb je een wat grotere tuin, leg dan een graslandje aan met wilde margrieten, korenbloemen en klavers aan, en een paar fruitbomen. Daar profiteren overigens niet alleen de honingbijen, maar ook de solitaire bijen van, een bijzonder vreedzame soort die alleen woont, in holletjes in de grond of spleten in muren. Ze vliegen van bloem tot bloem, terwijl honingbijen zich veel meer focussen op één soort bloem die op dat moment bloeit: linde, klaver, acacia... Hommels hebben een langere tong, en vliegen al heel vroeg uit, vanaf februari, waardoor ze weer heel andere bloemen zoals krokussen opzoeken


Honing uit eigen tuin

Adopteer een bij

Bijen houden kun je zowel op het platteland als in de stad, in je tuin of op het dak. Een bijenkast staat best op een rustige plaats met weinig passage, op minstens 20 meter afstand van de woning van de buren en van de openbare weg. De beste oriëntering is zuidoost, met voldoende ruimte rondom voor een aanvliegroute van 2 of 3 meter; schaduw is geen probleem. Voorzie een sokkel om de kast op te plaatsen. Een bijenkast huren kost zo'n 300 euro per jaar. Niet goedkoop, maar je helpt er wel de bijen een stuk mee vooruit, en een deel van de honing is ook voor jou. En zeg nu zelf, honing uit eigen tuin, zonder dat je er zelf wat moet voor doen, is wel heel erg leuk. Een professionele imker komt regelmatig langs om de bijen te controleren, en betrekt je bij het leven van zo'n kast, en de honingproductie. Eén kast telt zo'n 10.000, soms wel 30.000 bijen, die er in een strikte hiërarchie samenleven, en waarbij elke bij een heel precieze taak heeft. Voor kinderen is het een bijzonder leerrijk proces. Bijen huren kan via verschillende bedrijven, zoals www.beeyourself.be, www.boechoutsehoning.be, www.honingland.be, ... Honderden gezinnen hebben al een huurkast staan.

#4832Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon