Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hoe_zomerstekken_nemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 september 2021

Zomerstekken nemen: leuk en goedkoop!

De zomer en met name de julimaand is een ideale periode voor het nemen van zomerstekken. De jonge scheuten van vele planten zijn reeds mooi ontwikkeld maar nog niet verhout, ze stralen bovendien van groeikracht en vitaliteit. Ik hou ervan het te doen bij hydrangea's maar ook andere planten zoals vlinderstruiken, buxus en chinese klokjes kunnen met gemak worden gestekt in de zomermaanden.

Zomerstekken nemen: leuk en goedkoop!Bij het stekken van hortensia's gebruiken we steeds gezonde scheuten die in hetzelfde jaar zijn gevormd en geen bloemknoppen bevatten. We kiezen voor zachte, nog niet verhoute, toppen met minstens twee bladparen. Het is cruciaal dat je snel te werk kan gaan want verse stekken drogen zeer snel uit waardoor ze een deel van hun vitatiteit verliezen.
Zet ze dus even in water of ga snel en nauwkeurig te werk nadat je de stekken hebt genomen.

Verwijder het onderste bladpaar zodat er plaats is voor de groei van nieuwe wortels en ook het verwijderen van de top zal er voor zorgen dat de aangroei van nieuwe wortels wordt gestimuleerd.

Bij het resterende bladpaar snijden we vervolgens de helft van de bladeren weg om het vochtverlies te minimaliseren, terwijl de stekken nog net voldoende blad overhouden die ze nodig hebben om te overleven. Stekken met kleinere bladeren hoef je niet in te snijden en bij planten met leerachtige bladeren zoals buxus kan je zelf verschillende bladparen laten staan.

stekken nemen met stekpoeder
Van onze hortensia-stek schiet er echter niet veel meer over maar je zal zien dat deze wijze absoluut zorgt voor de beste resultaten. Ook het gebruik van stekpoeder stimuleert de wortelgroei en na het aanbrengen van het poeder kunnen de stekken nu eindelijk in een goede zaai-stekgrond. Zorg ervoor dat de littekens van het onderste bladpaar minstens 1 cm onder de teelaarde terecht komen en plaats minstens drie stekken per pot om op die manier mooie planten te verkrijgen.

Je kan de stekken nog met folie gaan beschermen om vochtverlies te beperken maar zorg uiteraard steeds voor voldoende verluchting om schimmels te voorkomen. Een beschutte plaats uit de zon is de ideale start voor vers genomen plantenstekken. Controleer ze met regelmaat en geef ze vodoende water. Indien je nog slappe stekken merkt dan kan je nog wat extra bladvolume wegnemen, lukt het nadien nog niet, verwijder dan zeker de kapotte of rottende stekken om verdere aantasting te voorkomen. De stekken hebben de nodige zorg nodig tot dat zij wortels hebben aangemaakt, hou dus alles -de komende twee maand- goed in de gaten en voorkom uitroging!

Op een twee-tal groeiseizoenen heb je bij hortensia's reeds mooie resultaten in de vorm van prachtige volle jonge planten die een eerste maal bloeien zoals op de struik waar je zo van hield en waarvan je de stekken nam. Eenvoudig, snel en goedkoop met een enorme dosis voldoening, prachtig toch. Let op in het volgende voorjaar met vorstgevoelige soorten, bescherm ze voldoende tot de temperaturen, ook 's nachts, de hoogte in gaan.

Bij houtige planten zoals bijvoorbeeld lavendel scheuren we de delen af van de moederplant zodat er steeds een stukje bast van de plant meekomt. Met een zogenaamd 'hieltje' van bast zal de plant sneller gaan wortelen en is de kwaliteit van de stekken een stuk beter. Ook hier is stekpoeder een goed hulpmiddel maar geen noodzaak hoewel het niet alleen het inwortelen stimuleert maar doorgaans ook een schimmelwerend middel bevat.

#5145

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p