menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Het moestuinseizoen is nog niet voorbij

Augustus is de maand waarin je volop kan oogsten en de vruchten kan plukken van jouw noeste arbeid. Als alles goed is gegaan valt er wel elke dag iets te plukken en te verwerken in de keuken. Het vele werk wordt beloond met gezonde en heerlijke groenten en fruit boordevol smaak en vitaminen! Maar het werk is nog niet gedaan. 

Om optimaal van jouw moestuin te genieten laat je best geen grond kaal liggen. September komt er aan maar er zijn nog steeds groenten die kunnen gezaaid worden. Het kan nog warm zijn dus tijd om nieuwe zaaiplannen te maken. Zo kan je tot diep in het najaar groenten oogsten. 

Salade kweken

Wat kan er nog gezaaid en geplant worden? 

Het is in de eerste plaats belangrijk om het juiste ras te kiezen: wintersla, winterwortelen, winterpostelein, winterspinazie,…

  • Bladgroenten: zaai nu nog veldsla, rucola, pluksla, eikenbladsla en specifieke winterrassen als Blonde Passie en Nanssens Noordpool. De koude bak is de ideale plek hiervoor. Ook winterspinazie als Winterreuzen en winterpostelein kunnen nu gezaaid worden. 
  • Look kwekenKervel kan nog tot half september in de volle grond worden gezaaid. Bij de herfst- en winterteelt kan je over een langer periode oogsten. Kervel vraagt ook weinig zorgen. Eénmalig wieden volstaat meestal. Gieten is enkel nodig in droge periodes en na het oogsten. 
  • Look plant je eind september of in oktober. Gebruik geen look die je hebt gekocht in de supermarkt maar koop plantlook. Maak elk teentje voorzichtig los en plant ze met de vlakke kant naar beneden in een putje van ongeveer 9 cm diep. Laat 15 cm tussen elk teentje. In november en december komt het eerste loof tevoorschijn. 
  • Wie van radijzen houdt, kan ook nu nog aan de slag gaan met de teelt van herfstsoorten. Radijzen houden van koele nachten. Zaaien eind augustus of begin september voor een oogst tot diep in de winter. Houd de grond goed vochtig en dun ze goed uit voor grote dikke knollen. 
  • Weeuwenteelt bloemkolen: bloemkolen zaai je best in het voorjaar ofwel in het najaar. Bij weeuwenteelt zaai je de bloemkolen in september in een koude bak. De zaden zullen ontkiemen en uitgroeien tot kleine planten. Pas in het vroege voorjaar zullen ze dan verder groeien en kunnen ze in de volle grond geplaatst worden. Het voordeel van weeuwenteelt is dat je al vroeg in het voorjaar bloemkolen hebt. 
  • Wil je liever even een rustpauze nemen in de moestuin, zaai dan op lege bedden een groenbemester. Deze houden de bodem bedekt, onkruid wordt onderdrukt en wanneer ze afsterven dragen ze bij tot de organische-stofvoorraad in de bodem. 
#5416Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon