Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/het_juiste_gazonmengsel_kiezen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 18 juni 2021

Gazon zaaien: verschillende grassoorten

Voor een grasveld komen verschillende grassoorten in aanmerking. De keuze is afhankelijk van de gebruiks- en bodemomstandigheden en van de voorkeur van de gebruiker. Door selectie en veredeling is een enorme variatie gecreëerd in rassen. Daarbij is vooral gelet op bladfijnheid, zodevormend karakter, persistentie, ziekteresistentie, wintervastheid, betredingstolerantie, groeisnelheid, kleur en esthetische aspecten. Deze rassen zijn te vinden in de nationale en Europese rassenlijst voor gazongrassen. Hierna volgt een korte beschrijving van de voornaamste soorten en hun belangrijkste eigenschappen.


Het graszaad in onze winkelrekken bestaat doorgaans uit een samenstelling van onderstaande soorten:

Engels raaigras (Lolium Perenne)

Verreweg de belangrijkste soort voor grasvelden. Rassen van deze soort zijn goed bestand tegen betreden en bespelen, hebben een vlotte opkomst (grotere zaden) en groei en een goed herstelvermogen. Engels raaigras vormt een dichte zode, is goed persistent en wintervast. Daardoor is het zeer geschikt voor allerhande types grasvelden als sport- en speelgazons en recreatieterreinen onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Engels raaigras heeft geen probleem met frequent maaien (groeikrachtig) en vraagt een regelmatige stikstofbemesting. Aanbevolen voor doorzaai.

Kenmerken Engels raaigras rode voet

jongste blad gevouwen

onderzijde blad glanzend

normaal geen uitlopers

oortjes aanwezig

tongetje doorzichtig
Voornaamste ziektenkroonroest

voetrot in de winter

Veldbeemdgras (Poa pratensis)

De soort is een prima zodevormer vanwege zijn ondergrondse uitlopers, heeft een goede wintervastheid en droogtetolerantie en verdraagt bespelen en betreden goed. Veldbeemdgras is bruikbaar voor elk type grasveld. De beginontwikkeling is wat traag en daardoor minder concurrerend. Zeer kort maaien wordt maar matig verdragen. Het heeft in vergelijking met Engels raaigras, kleiner en fijner zaad. Het is weinig geschikt voor doorzaai.

Kenmerken van veldbeemdgrasondergrondse uitlopers

laatste blad gevouwen

dubbele bladgoot

kapvormig

samengetrokken top die splitst bij vlakstrijken (V-vormig)

bladschijf meestal haaks op de bladschede

geen oortjes

zeer kort tongetje
Voornaamste ziektenmeeldauw

bladvlekkenziekte

bruin vlekkenroest

oranje strepenroest

Roodzwenkgras (Festuca rubra)

Dit ras is in te delen in drie groepen: met weinig uitlopers, met fijne uitlopers en met forse uitlopers. De eerste twee groepen zijn vooral geschikt voor siergazons. Rassen met forse uitlopers gedijen goed onder drogere omstandigheden en zijn geschikt voor extensievere uitbatingen.
Roodzwenkgras kenmerkt zich eerder door een trage groei, goede schaduwtolerantie en een geringe bespelingstolerantie. Kort maaien wordt goed verdragen. De rassen met uitlopers hebben een goede herstelgroei en kunnen ook opgenomen worden in een mengsel voor doorzaai.

Kenmerken van roodzwenkgrasvoet bruin of roodachtig

bladschijf moeilijk rolbaar (naaldvormig)

blad kantig met duidelijke ribben

bladschede gesloten

tongetje niet goed zichtbaar
Voornaamste ziektenrooddraad

voetrot in de winter

Gewoon struisgras (Agrostis tenuis syn. A. capillaris)

Rassen van deze soort vormen een dichte mat met zowel boven- als ondergrondse uitlopers. Ze zijn zeer geschikt voor een fijn siergazon in uiteenlopende omstandigheden. Ze hebben een goed herstelvermogen, zijn wintervast en verdragen kort maaien uitstekend. De opkomst is eerder traag (zeer fijn zaad), de bespelingstolerantie is gering.

Kenmerken van gewoon struisgraslaatste blad gerold

geen oortjes

heel duidelijk tongetje

spits blad met geribde bladschijf
Voornaamste ziektenrooddraad

voetrot in de winter

Hardzwenkgras en schapegras (Festuca ovina ssps)

Zowel gewoon schapegras als hardzwenkgras zijn zeer droogtetolerant. Ze hebben een trage opkomst (kleine zaden) en groei en een geringere betredingstolerantie. Zodevorming en wintervastheid zijn goed. Fijnbladig schapegras is een kortblijvende soort.

Hardzwenkgrassen en schapegrassen verkiezen minder vruchtbare omstandigheden en lenen zich prima voor een extensievere uitbating.

Kenmerken van hardzwenkgras en schapegrasvoet is bruinachtig-geel of groen

goed rolbare, smalle bladeren

bladschede open
Voornaamste ziektenrooddraad

voetrot in de winter

#5705

Bron: Groen van bij ons