Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/het_is_tulpentijd


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Het is Tulpentijd

boeket tulpenOp zaterdag 16 januari 2021 wordt in Nederland de 10e Nationale Tulpendag gevierd. Deze dag markeert de start van het (snij)tulpenseizoen. Het seizoen van deze energieke bloemen barst los en deze tulpen zijn in haast alle kleuren en vormen verkrijgbaar. Normaal wordt deze dag gevierd met een tulpenpluktuin op de Dam in Amsterdam, maar dit jaar kan dit helaas niet doorgaan omwille van COVID-19. Maar wel wordt deze dag feestelijk ingeluid met het thema ‘Let’s Connect’.

We verlangen meer dan ooit naar contact met elkaar terwijl deze verbinding tussen mensen o zo moeilijk is. Met behulp van de Tulp kunnen we deze connectie maken want ze staat symbool voor hoop en positiviteit. Laten we aan elkaar denken en schenk een kleurrijke bos tulpen, die je nu weeral overal kunt kopen.

Positieve energie

boeket tulpenEen bijzondere eigenschap voor de tulp is dat de bloem doorgroeit in de vaas. Het voorjaarsboeket is in beweging en oogt daarom nooit statisch of stijfjes. Integendeel, er gaat veel positieviteit en energie vanuit. Uit diverse onderzoeken is bovendien naar boven gekomen dat tulpen de meest vrolijke uitstraling hebben in ‘bloemenland’. Tulpen zijn verkrijgbaar in bijna alle kleuren en ook al in verschillende vormen. Zo heb je enkele, dubbele, leliebloemige, gefranjerde, meerbloemige en parkiettulpen. Jaar na jaar worden nieuwe variëteiten ontwikkeld en op de markt gebracht. 


 • parkiettulpDe parkiettulp is een mutatie van een gewone tulp. Ze komt voort uit verschillende laatbloeiende tulpen en tulpen uit de Triumphgroep waarvan de bloembladeren gekarteld zijn.
 • Meerbloemige tulpen geven u extra waarde, ze produceren namelijk tussen de 2 en 5 prachtige bloemen per steel. Zo krijg je met een beperkt aantal stelen al het aanzicht van een volle bos, daarom zijn deze tulpen een sieraad voor uw tuin en woonkamer.gefranjerde tulp
 • Gefranjerde tulpen behoren door hun elegante komvormige bloemen tot de meest mooie tulpen. Door hun mooie kristal-achtige randjes hebben ze een eigentijdse look en zijn ze ook zeer geschikt voor de cottage tuin.
 • Leliebloemige Tulpen zijn tulpen met puntig uitlopende bloembladeren en lijken sterk op de tulpen die zijn afgebeeld op Osmaanse keramiek
 • enkelbloemige tulpEnkele tulpen: de naam van deze groep verklapt het stiekem al; dit zijn enkelbloemige tulpen en te herkennen aan de vrij grote, ronde bloemen.
 • Dubbelbloemige tulpen lijken precies rozetten, vol van kleur. Deze unieke tulpen fleuren de woonkamer, keuken of bureau sfeervol op. 


Verzorgingstips

 • Snij de tulpen wat af. In tegenstelling met andere bloemen is het beter om ze recht af te snijden, anders zuigen ze teveel water op en gaan ze nog meer groeien. 
 • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zicht dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
 • Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimers door.
 • Plaats een speldenprik onder de kop in de steel. Dit zorgt er ook voor dat jouw bloemen rechtop blijven staan. Een andere methode is door ze zo kort af te snijden dat slechts de kop boven de rand van de vaas uitkomt.
 • Houd de tulpen uit de buurt van een fruitschaal en felle zon.
 • Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij. 
#5831

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect

Terug naar boven icoon