Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/het_grote_vogelweekend

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 januari 2022

Het grote vogelweekend 25-26 januari 2020

Hoe tel je mee?

Een kwartiertje tijdens het weekend van 25 en 26 januari 2020. Dat is alles wat je nodig hebt om mee te doen met het grootste tuinvogelonderzoek in Vlaanderen. Zo kan Natuurpunt de toestand van de tuinvogels volgen over de jaren heen. Begijn Le Bleu stelt zijn tuin open voor al dat vogelgekwetter.

het grote vogelweekend

Zo tel je mee tijdens Het Grote Vogelweekend

Het Grote Vogelweekend wordt sinds 2001 georganiseerd door Natuurpunt en is de grootste vogeltelling in Vlaanderen. Tijdens het telweekend tellen duizenden Vlamingen de vogels in hun tuin. Dankzij deze gegevens komt Natuurpunt te weten hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken en welke soorten het goed of minder goed doen. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen.

Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

 1. Tel op zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een kwartier (of langer) de vogels in je tuin of balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen meetellen van 20 tem 24 januari 2020 op een moment dat past voor hen.
 2. Zie je een of meerdere vogels van een soort? Schrijf deze dan op. Tel je resultaten niet bij elkaar op, dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-kwartier 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door. Zie je niets of weinig tijdens je tel-kwartier? Geef dit ook door, het levert waardevolle informatie op.
 3. Geef je telling door voor zondagavond 26 januari (24u).

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone. Je kan dan na je telling rustig controleren hoeveel vogels je zag.


Vogels tellen is vogels lokken!

10 regels bij het voeren

 1. Voeder gevarieerd: beperk deegwaren en voorzie ook granen, nootjes of appels.
 2. Voorzie proper drinkwater: vervang dagelijks een soepbord met een bodempje water.
 3. Vetbollen alleen tijdens de winter, bij echt koud weer. Hang ze aan een flexibele tak, buiten bereik van ratten en muizen.
 4. Laat bladafval liggen, dat gebruiken de vogels om hun nestje mee te bouwen.
 5. Een dakje boven de voedertafel zorgt ervoor dat je voeder langer goed blijft.
 6. Zorg dat de vogels snel dekking kunnen vinden in een doornstruik, dichte struik of haag.
 7. Leg de voederplaats niet te dicht bij het raam aan en vermijd raamslachtoffers.
 8. Breng voedsel het hele jaar door gespreid aan in je tuin en trek zo verschillende vogelsoorten aan.
 9. Denk ook aan natuurlijk voedsel: plant enkele bessenstruiken in je tuin.
 10. Na de winter volgt de broedtijd: heggen en nestkasten zijn logische broedplaatsen, maar ook een rommelig hoekje helpt. 

vogels voeren - voedertips tuinvogels

#5737

Bron: Natuurpunt