Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/het_gottinger_minivarken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 9 december 2021

Het Göttinger minivarken

Het Göttinger minivarkenDoor het succes van de film ‘Babe’ is er de laatste jaren een groeiende belangstelling voor het minivarken als gezelschapsdier in de tuin. Schattige biggetjes van Viëtnamese hangbuikvarkens worden in grote hoeveelheden  gefokt en verkocht. Maar even groot is de ontgoocheling als het kleine biggetje uitgroeit tot een kolos van wel 80 kg. In deze rubriek stellen we graag een alternatief voor die de naam minivarken meer dan waard is.

Het Göttinger miniatuurvarken is in 1980 ontwikkeld als proefdier voor de biomedische wetenschap aan de University of Göttingen in West Duitsland.
Men kruiste er het zachtaardige Minnesota Minipig met het zeer vruchtbare Viëtnamese hangbuikvarken.
Door latere inkruising van het Duitse rasvarken ontstond een witte lijn en een bonte lijn. In de bonte lijn komen zowel zwarte, bruine, witte als gevlekte dieren voor. De dieren uit de bonte lijn zijn iets zwaarder dan deze uit de witte lijn.

Göttingers zijn zeer klein blijvende varkentjes en zullen wanneer ze volwassen zijn gemiddeld 37 kg wegen. Met hun zware kop en stevige schouderpartij stralen ze de kracht uit van een wild zwijn. De licht doorgezakte rug en hangende onderbuik erfden ze van hun voorvader ‘het hangbuikvarken’.


Als je eens iets anders wil dan een hond of kat, dan is dit minivarkentje toch wel een leuk alternatief. Doordat je ze kan trainen op zindelijkheid, is het in huis houden ervan perfect mogelijk. Maar evenwel kan je ze buiten houden in een hok met uitloop. Zorg ervoor dat deze mini’s steeds kunnen schuilen in de schaduw, want net zoals alle andere varkens hebben deze miniatuurzwijntjes geen zweetklieren. Ook een bak met modder kan voor afkoeling zorgen en is heel gezond voor hun huid.
Göttinger minivarkentjes hebben een zachtaardig karakter. Vooral gecastreerde beertjes (mannetjes) zijn lieve en aanhankelijke speelkameraadjes voor kinderen. Zeugjes (vrouwtjes) kunnen iets wispelturiger zijn. Göttingers zijn zeer slimme en sociale dieren en durven wel eens nadrukkelijk om aandacht vragen. Daarom is het aan te raden om een minivarkentje nooit alleen te huisvesten. De aanwezigheid van een geit of een konijn kan al voldoende zijn.

Het Göttinger minivarken

Het Göttinger minivarken

Het Göttinger minivarken

Ook al hebben varkens de naam van allesvreters te zijn, wees steeds waakzaam. Een verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben. Vooral overgewicht is een veel voorkomend probleem bij Göttinger minivarkens. In de handel bestaat een speciaal voer voor minivarkens dat alle nodige vitamines en mineralen bevat die ze nodig hebben. Geef nooit chocolade want dat is giftig voor ze. Beloon hen eerder met een snee brood, wortels, muesli of groenteafval. Heel belangrijk is vers water. Als er niet voldoende water beschikbaar is, kan een zoutvergiftiging optreden.


In België en Nederland zijn Göttinger minizwijntjes tamelijk vlot verkrijgbaar. De kostprijs varieert van 60 euro voor een zwartkleurig tot 100 euro voor een bont of wit biggetje. Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een minivarken moet men zich goed realiseren waaraan men begint, want een minivarken kan wel 20 jaar worden. Geef toe, niet slecht voor een varken!

#4367

Auteur: Pieter Vercruysse