Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/het_aanplanten_van_hagen_en_bomen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 september 2020

Het aanplanten van hagen en bomen

Het aanplanten van hagen en bomenAllereerst is het belangrijk om geduld uit te oefenen: begin niet te vroeg met aanplanten. Soms zien we al begin oktober planten te koop staan in blote wortel. Dit is echter nog veel te vroeg.

Je mag pas starten met het aanplanten als de planten in rust zijn. Dus in het najaar na de bladval en in het voorjaar voor het “knoppen”. Het weer is onvoorspelbaar, maar meestal is dit van november t.e.m. maart.

Daarnaast bekijk je best eens de lange termijn weersvoorspelling. Als het streng zou vriezen in de komende dagen, wacht je ook beter met aanplanten.

Voorbereiding:

Zorg voor een plantgat (boom) of plantgeul (haag) die voldoende groot is. Stelregel = 2 x grootte van de kluit van de plant. Bij kleine hagen met blote wortel voorzie je best een geul van ongeveer 0,5 m.

Hier wordt dikwijls tegen gezondigd, zeker als het gaat om moeilijke gronden zoals kleigrond en / of verontreinigde grond. Het is echter net in die gronden dat de grootte van het plantgat het belangrijkste is.

Geef de planten voldoende water voor je ze plant. Zo kan je de planten in blote wortel bvb even laten onderdompelen in een kuip water.

Verwijder in geen geval de draadkluit!
Zowel de jute als de draadkorf teren op, dus u dient deze niet te verwijderen.

Plaats eventuele palen VOOR het aanplanten van de boom. Bij bomen is bij kleinere stamdikte (tot 14) meestal 1 paal voldoende. Plaats deze in de richting vanwaar de wind meestal komt. Plaats je de palen nadien is de kans groot dat je de wortels beschadigt.

De planten die u koopt zijn meestal in leemgrond opgekweekt. Dit is de ideale tuingrond. Indien u meer een zanderige grond of kleigrond heeft, is het beter om verse bodemverbeteraar te voorzien.

Aanplanten:

aanplanten van hagen en bomen met bodemverbeteraarMeng de bodemverbeteraar en de reeds aanwezig grond. Vul een deel van het plantgat op met deze mengeling. Die ideale platdiepte is vrij eenvoudig te bepalen. De plant of boom moet namelijk weer op dezelfde diepte staan als hij origineel stond. Dit kan je zien aan de plant daar het gedeelte die onder de grond zat bruin ziet en het gedeelte boven de grond een groene aanslag heeft.

Plaats de boom of haag in het plantgat/geul en controleer de plantdiepte en als deze recht staat. Let op dat je niet teveel met je voeten in het plantgat of de geul trapt. De grond moet namelijk luchtig blijven.

Bij hagen is het belangrijk om de plantafstand na te vragen. Indien je heel wat meters haag moet planten zet je deze plantafstand uit op een maatstaf/stok die je dan telkens kan hergebruiken.

Je kan ervoor kiezen om reeds wat organisch materiaal toe te voegen. Voorbeelden zijn: goed verteerde of Viano koemest, goede compost of een Viano Taxus & coniferen met niet teveel stikstof in.

Let op: gebruik geen verse koemest of nog niet goed verwerkte compost! Indien u een gekochte organische meststof gebruikt: hou u ook aan de voorgeschreven dosis. Zoniet kunnen beide de wortelen van de plant verbranden!

Vul verder aan met de mengeling van bodemverbeteraar en grond.

Nabehandeling:

Geef voldoende water in de weken na aanplanting en ook indien er een droogte zou zijn tijdens het eerste jaar na aanplanting. De wortels zijn namelijk nog onvoldoende diep ingeworteld en zouden kunnen uitdrogen

Bescherm de bodem tegen strenge vrieskou in de eerste maanden na aanplanting. Dit kan je doen door deze bvb af te schermen met een zwarte doek (zonnewarmte opvangen) of extra laag compost.

Na een 3 à 4 maand is het aangewezen om vers organisch materiaal toe te voegen / uw haag of boom opnieuw te bemesten.

#5205

Auteur: Steven