Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/herfstverkleuring_bladeren_herfst

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 oktober 2021

Prachtige herfstkleuren in oktober met de verkleurende bladeren van allerlei loofbomen.

Prachtige herfstkleuren in oktober.

Japanse esdoorn met prachtige herfstverkleuring van de bladeren - Acer palmatum
Japanse esdoorn - Acer palmatum

Vooral bladverliezende bomen en struiken laten nu schitterend zien dat het winter wordt. Iedereen vindt hun bladkleurenspektakel adembenemend mooi. Een boswandeling door het loofbos is nu fantastisch voor het oog (al die kleuren!), uw neus (heerlijk frisse herfstlucht en de geur van paddenstoelen) en uw oren (lopen door een knisperend tapijt van afgevallen blad). In de tuin is het al net zo. Met de juiste planten is het ook daar nu één warme kleurenweelde.

Veel bomen en heesters die in ons soort klimaat thuishoren, gaan in winterslaap en ontdoen zich van hun blad. Ze halen er wel eerst allerlei bruikbare stoffen (vooral suikers) uit en slaan dat als zetmeel (koolhydraten) op in hun stammen, takken en wortels. De suiker werkt als antivries in hun sappen en beschermt tegen vorst. Het bladgroen wordt afgebroken, vooral rode en gele kleurstoffen komen ervoor in de plaats. Bovendien worden allerlei afvalstoffen in het blad gepropt voor het wordt afgestoten. Dat alles bij elkaar zorgt ieder najaar weer voor een weergaloos vlammend kleurenspel. Het mooist is dat na een zonnig en warm najaar, een zogenaamde ‘Indian Summer’.


genieten van de herfst

Het is nu de perfecte periode om in tuincentra, bij kwekers en in uw omgeving te kijken welke soorten u het mooist vindt
Als ze kaal en in rust zijn, kunt u ze kopen en in uw tuin planten (nooit iets planten als het vriest!). U weet dan welk kleurenspel u volgend jaar mag verwachten. Nuances van geel en oranje tot oranjerood overheersen vaak. Dat is vooral het geval bij esdoorns (Acer), krentenboompje (Amelanchier), berken (Betula), populier (Populus), beuk (Fagus), maar ook bij Liriodendron, Carya en de bladverliezende coniferen Larix en Ginkgo.
Rood overheerst bij sommige esdoorns (Acer) en Amerikaanse eiken (Quercus) uit Oost-Amerika en de Liquidambar. Als bladeren felle kleuren vertonen leven ze nog steeds. Pas na hun afsterven verdorren ze en worden dan meestal bruin.Enkele aanraders die gegarandeerd intens kleuren (maar er zijn er veel meer):

  • Oranjerood: Acer japonicum ‘Aconitifolium’ en ‘Vitrifolium’; Acer palmatum ‘Osakazuki’; Acer rubrum ‘Red Sunset’, ‘Red King’ en ‘Scanion; Amelanchier lamarckii en A. laevis; Berberis thunbergii ‘Electra’; Cornus alba ‘Sibirica’; Fothergilla major; Prunus kurilensis ‘Ruby’; Prunus sargentii ‘Rancho’.

  • Rood: Aronia arbutifolia; Berberis ‘Red Tears’; Berberis thunbergii ‘Smaragd’; Cotoneaster horizontalis ‘Robustus’; Euonymus hamiltonianus ‘Indian Summer’, Nyssa sylvatica.

  • Paarsrood: Calicarpa bodinieri ‘Profusion’; Euonymus alatus ‘Compactus’; Euonymus bungeanus.

  • Purperrood: Euonymus grandiflorus; Fraxinus americana ‘Autumn Applause’, ‘Autumn Purple’ en ‘Rosehill’; Fraxinus angustifolia ‘Raywood’; Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’.


Prachtige herfstverkleuring van de Liquidambar styraciflua ‘Worby Rose'


TIP: Ook tal van vaste planten verkleuren prachtig (Bergenia bijv.) en zelfs veel coniferen hebben ’s winter een andere tint dan ’s zomers. Voor wie erop let: verrassingen genoeg!

Tuintips voor oktober
Breng ook de laatste kuipplanten naar hun overwinteringsplek.
Ruim waterslangen en sproeiers droog op.
Zet potten met peterselie en bieslook voor het keukenraam: dan heeft u de hele winter vers groen.
Kwetsbare tuinmeubelen schoonmaken en opslaan.
Groene tomaten kunnen binnen narijpen.
Bij gevoelige planten winterbescherming aanbrengen.
Organische mulch op de grond uitspreiden geeft extra bescherming, een laag afgevallen blad ook.
Verwijder afgevallen blad wel regelmatig van groenblijvende planten en uw gazon.

#1696

Bron: PPH - Plant Publicity Holland