Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/helleborus_bloemstuk_kerstroos

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 31 oktober 2020

Dametjes van Helleborus orientalis en Helleborus foetidus - mooie en leuke bloemstukjes

Dametjes van Helleborus

Vaasjes
Een decoratie van bloemen hoeft niet steeds ingewikkeld te zijn. Met een paar mooie bloemen (uit de tuin) en een 3- of 5-tal eenvoudige vaasjes kun je iets leuks maken, dat ofwel een schitterende tafeldecoratie of een kastdecoratie kan worden.
In de floristiek wordt meestal met oneven getallen gewerkt, dus neem je 3, 5, 7,... vaasjes naar gelang je plaats hebt.

Helleborussen zijn schitterende bloemen. En eens ze zaaddozen gevormd hebben, zijn ze stevig genoeg om ze in bloemstukken te verwerken.
Ze zijn ook in heel wat tinten te verkrijgen. Helleborus is een van de vroegst bloeiende vaste planten. Ze hebben wel wat behoefte aan kalk en staan liever niet in te felle zon. Je hebt er ook heel veel soorten in. Hier werden twee soorten Helleboris oriëntalis (nieskruid) gebruikt en de kleinbloemige en in groepjes op de stengel zittende Helleborus foetidus (stinkend nieskruid).

Als je Hellborus reeds in zaadoos in een bloemstuk verwerkt, kunnen die mooi indrogen.

Als je bloemen in een kransje van blad tot een ruikertje verwerkt en dit boeketje in peervormige vaasjes plaatst, Heb je in zijdelings zicht als het ware dametjes met een hoedje van bloemen aan.

Galax-blad is een ideaal blad om als basis te dienen voor dit type ruiker, maar je kunt evengoed een wat groter klimopblad uit de tuin nemen. Het voordeel van galax-blad is dat het een stevig blad is en als je er een drietal bij elkaar neemt dat het echt wel een mooie rand van een hoed vormt.

Bloemschikmaterialen voor het maken van het bloemstuk:

 • Een serie kleine peervormige vaasjes, oneven aantal naargelang grootte van je tafel.

 • Een scherp aardappelmesje om de bloemen aan te snijden.

 • een pakje Galax-bladeren; maar als je eigen tuinmateriaal wil gebruiken, kun je het ook met hele grote klimopbladeren maken. Neem dan wel de meest ronde vorm van blad.

 • Helleborussoorten reeds IN ZAADDOZEN: vb is van Hellleborus oriëntalis en Helleborus foetidus. Hier heb ik voor donkere Hellleborus oriëntalis gekozen omdat de donkere tint eventjes terugkeert in de rand van de Helleborus foetidus.

 • Binddraad, best fijn groen pookdraad, maar aangezien je het niet ziet en dat papierdraad iets zwaarder is voor zo’n lichte boeketjes, heb ik voor deze keer papierdraad gebruikt.

 • Een takje tuingroen hier Hebe.

Hoe ga je te werk?

 • Snij je Helleborusbloemen met een scherp mesje schuin aan, dan zuigen ze nadien best water op.

 • Maak een ruikertje van een drietal (en eventueel van een takje groen zoals hier de Hebe)

 • Leg een basis van een drietal Galax-blaadjes rond de bloemen en bindt het samen met wat binddraad, zodat het ruikertje goed gesloten blijft.

 

Tips

 • Aangezien het Galax-blad een lange houdbaarheid heeft, kun je de hoedrand meer dan een maal gebruiken. Maar Helleborus heeft ook een lange houdbaarheid, dus dit ruikertje staat vast 14 dagen.

 • In andere perioden van het jaar, kun je met Galax-blad ook een hoedvorm geven door met bolvormige bloemen te werken vb met een dahlia.
   

 • Heb je een grote vaas in +- deze peervorm of een andere bolle vorm, dan kun je de kamer met 3 kleine en 1 grote vaas op deze manier decoreren. Zorg er dan wel voor dat je aantal bloemen groter is, je moet voor een grote vaas echt wel een bol boeketje hebben.
   

 • En heb je geen grote variatie aan Helleborussoorten in je tuin, dan kun je nog steeds met een soort werken zoals het vb met enkel maar Heleborus foetidus. Deze soort heeft iets dikkere stengels , die kun je heel gemakkelijk met een scherp mes verticaal in twee snijden.


 

 • Een serie vazen van dezelfde soort is wel leuk om je decoraties over een ganse ruimte in harmonie te hebben. Dit zijn vazen die wel een beetje gekost hebben en die enige jaren oud zijn, maar ze blijven leuk.

 • Het is bij het aankopen van vazen vaak beter om een beetje meer geld uit te geven en daar heel wat variaties te kunnen in maken. Je kunt degelijke vazen vaak lang gebruiken. Wat beter is dan je kasten te klein te laten worden door veel kitsch.

 • Bij de aankoop van vaasjes let je best op de kleur. Een neutrale kleur kun je vaker gebruiken, omdat je zowel in eigen tuin als in de handel het ganse jaar door bloemen vindt die daar dan in passen.

Succes

#1830