Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hagen_aanplanten_stap_voor_stap

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 6 juli 2020

Hagen aanplanten en het onderhoud

hoe plant je een haag. stap voor stap hagen planten

Heeft u eenmaal uw keus voor een haagplant gemaakt, dan kunt u de juiste aantallen in de gewenste hoogtemaat bestellen. De plantafstand varieert tussen de 30 en 50 cm en hangt samen met de te leveren maat en de soort.  Zwaar plantgoed kan ruimer worden gezet dan lcith.  Het planten vraagt om een goede voorbereiding en gaat stapsgewijs als volgt:

  1. Graag een zodanig diepte en brede sleuf dat een ingegaasde wortelkluit (coniferen) er ruim in past (anderhalf maal de breedte en de hoogte van de kluit).
  2. Spit de bodem van de sleuf, zodat de wortels losse grond vinden om vlot verder te groeien of aanslaan.
  3. Meng de tuingrond in de sleuf eventueel met compost, dat bevat wat voedsel en veel humus, dat vocht vasthoudt.
  4. Leg de planten eerst uit (zo kort mogelijk laten liggen, anders drogen de wortels uit)  en zet ze zo snel mogelijk in de sleuf.  Kijk daarbij goed naar hun vorm.  Er is altijd een voorkant en een achterkant.   Bedek de wortelkluit met grond (minimaal een handbreedte op de kluit) en trap voorzichtig aan.
  5. Onder droge omstandigheden is het raadzaam de sleuf half te vullen en vol te laten lopen met water.  Rustig laten wegzakken en daarna verder met grond aanvullen.
  6. Een rechte haag moet ook kaarsrecht worden geplant.  Span eventueel een touw als hulpmiddel.  Bij leylandii’s worden wel tonkinstokjes gezet om ze recht naar boven te laten groeien.
  7. Snoeien blijft beperkt tot de zijkant van pas geplante hagen.  Alleen ligusterhagen worden direct gesnoeid, om zo een dichte vertakking te krijgen.  Bij Taxus en beuk (Fagus) laat u de toppen doorgroeien tot de gewenste hoogte is bereikt.

hagen snoeien. hoe moet een haag gesnoeid worden.

Voeden en snoeien van hagen

TIP: Bij een haag van snelgroeiende Cupressocyparis leylandii is snoei wel aan te bevelen. Dat wil ezggen: alle groeischeuten halveren met de snoeischaar. Dat is wel even wat handwerk, maar de coniferen krijgen dan een mooie dichte structuur. De eerste twee jaar is dit de beste manier van snoeien. Daarna komt de heggenschaar er aan te pas.

Voor de conditie van haagplanten is voeding belangrijk, omdat de vitaliteit nauw samenhangt met hun gezondheid.  Vooral beuken op lichte grond zijn gebaat bij een jaarlijkse gift van compost en oude stalmest.  Tuincompost met gedroogde koemest is een alternatief.  Breng dit, enkele centimeters dik, in de plantenstrook aan.  Het najaar of de late winter is daarvoor de beste tijd.  Voor coniferen en Buxus zijn speciale voedingsstoffen te koop, afgestemd op de behoefte van de plant.
Snoeien kan het best tweemaal per jaar gebeuren: eind mei en eind juli/begin augustus.  Snoei niet tijdens droog en warm zomerweer, dat geeft verbranding.  Een haag die in de nazomer nog nagroeit, maar wel strak moet zijn mag u half september nogmaals snoeien.  Niet later, dat kan nachtvorstschade geven.
Voor een optimale belichting en om uitzakken te voorkomen moet een haag recht worden gesnoeid, of enigszins breder naar onderen toe.  Maar nooit andersom!

Tips voor haagonderhoud

TIP: Voordat Buxus wordt gesnoeid, verdient het aanbeveling om de struiken nat te maken. Dit voorkomt zonnebrand of bruine bladrandjes.

TIP: Extra water is alleen nodig na het planten op droogtegevoelige grond en bij langdurig warm weer. Geef een flinke hoeveelhied in 1 keer en niet vaker dan nodig.

#2748